Android Instant Apps: Χρησιμοποίησε apps χωρίς εγκατάσταση!

Περίληψη: Η δύναμη των smartphones και αυτό που τα έκανε να έχουν τόση επιτυχία και να...

Η δύναμη των smartphones και αυτό που τα έκανε να έχουν τόση επιτυχία και να γίνουν τόσο δημοφιλή μέσα σε ελάχιστα χρόνια, δεν είναι άλλη από τα apps! Τόσο τα iPhones όσο και το Android διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες -- ίσως και εκατομμύρια -- apps, από χιλιάδες developers. Το μοναδικό "δύσκολο" σημείο, αν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι, είναι πως, αν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο app, έστω και για μία φορά, θα πρέπει να το εντοπίσεις στο app store, είτε της Apple είτε της Google, και να το εγκαταστήσεις. Η Google, όμως, τώρα επαναπροσδιορίζει αυτή τη διαδικασία, εισάγοντας μια νέα τεχνολογία στο Android, τα Instant Apps, η οποία υπόσχεται να αλλάξει το τοπίο... τουλάχιστον εν μέρει!

Τι είναι;

Τα Instant Apps, με πολύ απλά λόγια, είναι apps τα οποία δεν είναι εγκατεστημένα στο smartphone σου, αλλά βρίσκονται στους servers των sites που τα δημιούργησαν. Μόλις επισκεφθείς κάποιο site που έχει τέτοιο app, σου δίνεται η επιλογή να χρησιμοποιήσεις το site μέσα από τον browser, ως συνήθως, ή να χρησιμοποιήσεις το app. Αν και πάλι δεν "έπιασες" το τι είναι, ας κάνουμε ένα παράδειγμα. Το Instagram, επί παραδείγματι, έχει site αλλά και κανονικό app. Όταν επισκέπτεσαι το site του Instagram από τον browser, σου δίνεται η επιλογή να πας στο Play Store και να κατεβάσεις το (κανονικό) app για εγκατάσταση, ή να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την "web" έκδοση του Instagram. Αν το Instagram, τώρα, είχε Instant App, θα είχες (και) την επιλογή να χρησιμοποιήσεις το Instant App, το οποίο θα σου έδινε όλη τη λειτουργικότητα του κανονικού app, αλλά χωρίς να το εγκαταστήσεις. Σκέψου το ως ένα app το οποίο κατεβάζεις εκείνη την ώρα από το site, γίνεται μια περιορισμένη προσωρινή εγκατάσταση, ώστε να το χρησιμοποιήσεις, και μετά διαγράφεται!

Γιατί είναι σημαντικό;

Απλά διότι υπάρχουν πολλές φορές που θες να χρησιμοποιήσεις ένα app, αλλά μονάχα για μία φορά -- ή έστω πολύ σπανίως. Αντί να γεμίζεις τον "δίσκο" του κινητού σου με apps τα οποία δεν χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ, τώρα η Google σου δίνει τη δυνατότητα απλά να χρησιμοποιείς το Instant App!

Πως; Που;

Το χαρακτηριστικό αυτό υποστηρίζεται ήδη σε όλα τα smartphones που διαθέτουν Android 6 και νεότερο. Για να δεις αν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή, ανοίγεις τις ρυθμίσεις, βρίσκεις το "Google" κάτω από την κατηγορία "Προσωπικό" (Personal), και κάτω από την ενότητα "Υπηρεσίες" (Services) θα βρεις το "Instant Εφαρμογές" (Instant Apps). Εκεί μπορείς να το ενεργοποιήσεις, αν δεν είναι ενεργό. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="51838,51837,51835,51836"]

Ασφάλεια;

Τα Instant Apps δεν έχουν όλα τα δικαιώματα και τις προσβάσεις των κανονικών, εγκατεστημένων, apps. Η Google έχει ήδη περιορίσει την πρόσβασή τους σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δε μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγές στις ρυθμίσεις της συσκευής σου, ενώ και το μέγεθός τους περιορίζεται σε 4MB ανά "πακέτο". Επίσης, η Google έχει επιβάλλει και κάποια guidelines ώστε τα Instant Apps να μη σε ζαλίζουν με διαφημίσεις και με παροτρύνσεις να εγκαταστήσεις το "κανονικό" app. Για την ώρα, υπάρχουν αρκετά Instant Apps διαθέσιμα, αλλά σαφώς ο αριθμός τους είναι μικρός. Όσο περνά ο καιρός, όμως, και το νέο αυτό feature γίνεται γνωστό, περιμένουμε να δούμε πολύ περισσότερα!