Android & iOS στο αυτοκίνητο. Η νέα τάση στο car audio

Περίληψη: Η τελευταία “μανία” των εταιριών τεχνολογίας, τα τελευταία λίγα χρόνια, είναι να βάλουν μέσα στα...

Η τελευταία “μανία” των εταιριών τεχνολογίας, τα τελευταία λίγα χρόνια, είναι να βάλουν μέσα στα αυτοκίνητα τεχνολογίες που επιτρέπουν τη διασύνδεση smartphone και οχήματος, γεφυρώνοντας το χάσμα που, όχι μόνο αποτρέπει τον οδηγό από τη χρήση του κινητού, αλλά κάνει τη χρήση του επικίνδυνη. Για την ώρα, αντί να βάλουν τον υπολογιστή στη θέση του οδηγού, ο στόχος είναι να τον κάνουν τον ιδανικό συνοδηγό. Προφανώς, μιας και τα δύο κυρίαρχα “στρατόπεδα” στα smartphones είναι το Android και το iPhone, οι δύο εταιρίες που ασχολούνται με αυτή τη “διασύνδεση”, είναι η Google και η Apple. Και όντως, έχουν δουλέψει πολύ και έχουν καταφέρει και προσφέρουν πλατφόρμες που επιτρέπουν αυτό το “πάντρεμα”, τόσο με εργοστασιακά, όσο και με after-market ηχοσυστήματα αυτοκινήτου.

Τα Public σου κάνουν δώρο την εγκατάσταση!

Γιατί σου τα λέμε όλα αυτά; Διότι τώρα με το καλοκαίρι να έχει κάνει και επίσημα την άφιξή του, πολλοί οδηγοί θα σκεφτούν να αναβαθμίσουν το ησοσύστημα του αυτοκινήτου τους. Και δεν μιλάμε μόνο για πηγές, αλλά και για ηχεία. Και σε αυτή την κατηγορία τα Public σε καλύπτουν διαθέτοντας μια πλούσια γκάμα συσκευών αναπαραγωγής 1 και 2 din, ηχεία για κάθε γούστο (και... decibel). Μάλιστα, τώρα έχεις έναν ακόμα λόγο να πας στα Public, διότι σου κάνουν δώρο την εγκατάσταση. Ναι! Καλά διάβασες, με κάθε αγορά ηχοσυστήματος (περιλαμβάνει πηγές ήχου και πηγές ήχου και εικόνας) Gear, Alpine ή Kenwood, μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 40% του συνολικού κόστους, αφού η εγκατάσταση είναι δωρεάν σε συνεργαζόμενα σημεία εγκατάστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Android Auto και Apple CarPlay!

Για να επανέλθουμε στη νέα τάση των συσκευών infotainment αυτοκινήτου, να πούμε ότι οι δύο αυτές κυρίαρχες πλατφόρμες επικεντρώνονται σε ένα πράγμα: να βάλουν το smartphone στην πιο μεγάλη οθόνη του αυτοκινήτου, με interface πιο μεγάλο, πιο λιτό και πιο ευδιάκριτο, ώστε ο χειρισμός του να μπορεί να γίνει αποσπώντας την προσοχή του οδηγού το ελάχιστο δυνατόν. Στα πλαίσια της “ελάχιστης απόσπασης” του οδηγού, και οι δύο εταιρίες έχουν στη φαρέτρα τους και τεχνολογίες φωνητικού χειρισμού, ώστε ο οδηγός να μπορεί να πραγματοποιεί χειρισμούς και λειτουργίες χωρίς να γυρίσει τα μάτια του στην οθόνη. Ταυτοχρόνως, ειδοποιήσεις και μηνύματα μπορούν να αναγγελθούν φωνητικά, με το ίδιο σκεπτικό.Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, καλό είναι να υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή από το ίδιο το αυτοκίνητο. Σε όλο και περισσότερα νέα μοντέλα που κυκλοφορούν τώρα, οι οθόνες αφής παίρνουν τη θέση των παλιών ηχοσυστημάτων, ενώ έχουμε δει και πιο εξελιγμένα μοντέλα, στα οποία έχει μεταφερθεί ο χειρισμός και άλλων λειτουργιών του αυτοκινήτου, όπως ο κλιματισμός. Οι Apple και Google συνεργάζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε να υποστηρίζουν τόσο το Android Auto όσο και το CarPlay. Για τα παλαιότερα αυτοκίνητα, όμως, τα οποία δεν διαθέτουν οθόνη αφής και λοιπά “κομφόρ”, οι λύσεις είναι δύο: ηχοσύστημα με τέτοιες δυνατότητες, ή απλά χρήση του ίδιου του smartphone. Το Kenwood DDX-8016DABS που θα βρεις στα Public (και μην ξεχάσεις να αξιοποιήσεις την καλοκαιρινή προσφορά που αναφέραμε στην αρχή) είναι ένα τέτοιο σύστημα 2-din, με οθόνη αφής 6,2 ιντσών που υποστηρίζει Apple Car Play, που σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα apps του κινητού σου (και την πλοήγηση) απευθείας από την οθόνη του Kenwood.Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συστημάτων είναι πως το Android Auto υποστηρίζει και λειτουργία από το smartphone, για τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία δεν έχουν οθόνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι, προφανώς, μια ποιοτική βάση κινητού για το ταμπλό και ένας φορτιστής αυτοκινήτου – και να κατεβάσεις το app. Αντίθετα, το CarPlay απαιτεί αυτοκίνητο με συμβατό ηχοσύστημα, είτε εργοστασιακό είτε after-market. Η Apple, μάλιστα, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου, ώστε να διασφαλίσει τη συνεργασία των iPhone με όσο το δυνατόν περισσότερα μοντέλα.