Android O: Η επόμενη έκδοση είναι προ των πυλών!

Περίληψη: Αισίως φτάσαμε, στα μέσα του 2017, κοντά στην επίσημη κυκλοφορία της όγδοης μεγάλης έκδοσης του...

Αισίως φτάσαμε, στα μέσα του 2017, κοντά στην επίσημη κυκλοφορία της όγδοης μεγάλης έκδοσης του πιο διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος στον πλανήτη. Στην απίθανη περίπτωση που δεν το έχεις παρατηρήσει, η Google "βαφτίζει" τις πιο σημαντικές εκδόσεις του Android με ονόματα γλυκών, με το αρχικό τους γράμμα να ακολουθεί αλφαβητική σειρά. Έτσι είχαμε, για παράδειγμα, τις ονομασίες "Cupcake", "Donut", "Eclair", "Froyo", "Gingerbread", "Honeycomb", "Ice Cream Sandwich", "Jelly Bean", "KitKat", "Lollipop", "Marshmallow" και "Nougat" για την τελευταία, την 7.0 που κυκλοφορεί ήδη. Το επόμενο όνομα θα αρχίζει, επομένως, από το γράμμα "O", οπότε η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι πως θα λέγεται "Oreo", εκ των γνωστών μπισκότων. Όπως συνηθίζει, η Google έχει ήδη κυκλοφορήσει τρεις developer previews του λειτουργικού συστήματος, από τις τέσσερις συνολικά που θα υπάρξουν. Η τέταρτη αναμένεται κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου και αργότερα, αναλόγως και των προβλημάτων που πιθανώς να υπάρξουν, περί τα τέλη του καλοκαιριού, θα έχουμε την επίσημη κυκλοφορία του Android 8.0!

Τι αλλαγές φέρνει το O;

Από τις πρώτες τρεις developer previews, έχουμε δει αρκετές αλλαγές στα "εντόσθια" του λειτουργικού συστήματος. Η κυριότερη αλλαγή αφορά την ίδια την "κατεύθυνση" του Android ως λειτουργικού συστήματος. Η Google έχει αντιληφθεί πως, ουσιαστικά, οι κατασκευαστές smartphones δεν ανανεώνουν το Android σε παλαιότερες συσκευές, και έχει δουλέψει πάνω στην υποδομή της νέας έκδοσης του Android, ώστε να είναι πιο εύκολο να κυκλοφορούν updates χωρίς να είναι αναγκαίο να ξαναγράφουν τον κώδικα για όλα τα customisations από την αρχή. Εκτός αυτών, έχουμε και αλλαγές (για τους developers) στον τρόπο που δημιουργούν custom εικονίδια και γραμματοσειρές στα apps.

Notifications

Μέσα στις αλλαγές, έχουμε την προσθήκη ειδοποιήσεων πάνω από τα εικονίδια των apps. Οι χρήστες του Android O θα βλέπουν ένα μικρό κυκλάκι πάνω από το εικονίδιο του app, και, πατώντας παρατεταμένα το εικονίδιο, θα εμφανίζεται "balloon" με συμπυκνωμένα τα notifications που αντιστοιχούν σε αυτό, ενώ θα υπάρχει και link με actions που αντιστοιχούν στα notifications αυτά. Εκτός αυτών, αλλάζουν και τα notifications στην πάνω μπάρα, με περισσότερες επιλογές, ενώ παρατεταμένο πάτημα πάνω σε ανοιγμένο notification θα εμφανίζει toggle για μόνιμη απενεργοποίηση του notification.

Picture-in-Picture

Όχι, δε μιλάμε για τηλεοράσεις της περασμένης δεκαετίας. Το νέο PiP θα υποστηρίζεται για βίντεο (πχ YouTube), τα οποία θα παραμένουν σε σμίκρυνση στην οθόνη, ενώ ο χρήστης θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το smartphone.

Έξυπνη επιλογή κειμένου

Η Google έχει προσθέσει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, οπότε, όταν επιλέγεις κάποιο κείμενο, θα υπάρχουν κατάλληλες επιλογές. Για παράδειγμα, αν επιλεγεί τηλεφωνικός αριθμός, θα μπορείς με ένα tap να κάνεις κλήση, ενώ για διεύθυνση, με ένα tap θα ενεργοποιείται η πλοήγηση προς εκεί!

Autofill

Βελτιωμένες λειτουργίες για αυτόματη συμπλήρωση usernames και, πιθανώς, passwords, μέσω του λειτουργικού συστήματος, θα προσφέρει η νέα έκδοση του Android -- αρκεί, βέβαια, να το υποστηρίξουν και τα apps.

Εσωτερικές αλλαγές

Η Google έχει δουλέψει πολύ πάνω στο "efficiency" του νέου Android και οι πρώτες εκδόσεις σε συσκευές Pixel αναφέρουν πως το σύστημα boot-άρει στο μισό χρόνο από το Nougat. Η ίδια επιτάχυνση παρατηρείται και στην εκκίνηση των apps. Θα μπορούσαμε να γράψουμε για τις βελτιώσεις στο garbage collection και το code locality, αλλά, όπως λένε και από την ίδια τη Google, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι πως τα apps απλά τρέχουν πιο γρήγορα! Επίσης υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί στα apps και τα services που τρέχουν στο παρασκήνιο, με στόχο τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (ακούς Facebook;), ώστε η μπαταρία να μην τελειώνει πριν γυρίσεις σπίτι! Περισσότερα νέα, όταν κυκλοφορήσει και η τέταρτη developer preview, σε έναν περίπου μήνα.