Android Oreo vs iOS 11: Η μάχη μαίνεται!

Περίληψη: Η απάντηση για το καλύτερο mobile OS δεν είναι εύκολη και δεν δύναται να είναι...

Η απάντηση για το καλύτερο mobile OS δεν είναι εύκολη και δεν δύναται να είναι απόλυτη. Android και iOS έχουν αναπτυχθεί τόσο πολύ από τις Google και Apple, που μόνο πλεονεκτήματα έχουν, ενώ οι ελλείψεις είναι ασήμαντες. Ο "νικητής" για κάθε χρήστη είναι διαφορετικός, όπως εξ άλλου οι ανάγκες και τα γούστα του. Τα δύο αυτά λειτουργικά συστήματα είναι χρόνια στον χώρο και αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους "παίκτες" παγκοσμίως, επομένως μια τέτοια σύγκριση μόνο εύκολη δεν είναι. Η επιλογή τους είναι σχεδόν μονόδρομος, αν θέλεις ένα κινητό με υποστήριξη και τη δυνατότητα να σου προσφέρει όλα όσα μπορεί ένα σύγχρονο smartphone. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των νεότερων εκδόσεων Android Oreo και iOS 11, δηλαδή τις εκδόσεις του 2017. Let the fight begin, λοιπόν!

Android Oreo

  • Μια από τις πιο σημαντικές προσθήκες στο Android Oreo, είναι το picture-in-picture. Με αυτήν τη νέα δυνατότητα, θα μπορείς να χρησιμοποιείς εφαρμογές σε μικρά παράθυρα, ενώ κάνεις κάτι άλλο στο κινητό ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, θα μπορείς να δεις video στο YouTube σε ένα μικρό παραθυράκι στην οθόνη του κινητού, ενώ ταυτόχρονα ψάχνεις για μια επαφή ή ψάχνεις κάτι στο ίντερνετ.
  • Άλλη μια μικρή (αλλά σωτήρια) δυνατότητα είναι το νέο autofill. Το Android Θα μπορεί να "θυμάται" σημαντικά στοιχεία που χρησιμοποιείς συχνά, όπως όνοματα και κωδικούς, όπως ακριβώς και στους σύγχρονους browsers. Αν, παραδείγματος χάριν, κάνεις login στον Facebook messenger, το σύστημα θα σε ρωτήσει αν θες να αποθηκευθεί στο autofill ο κωδικός και το username. Έτσι ώστε, την επόμενη φορά που θα εγκαταστήσεις ξανά την εφαρμογή, να θυμάται τα στοιχεία.

iOS 11

  • Με το iOS 11 η Apple ανακοίνωσε και το AR (Augment Reality). Δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά σε κινητό. Σίγουρα, θα θυμάστε λίγο-πολύ πώς δούλευε το AR στο Pokemon GO, ώστε να πιάσεις Pokemon. Τώρα, τη δυνατότητα αυτή θα δίνει το iOS 11 και θα υπάρχουν διάφορα εφέ στην εφαρμογή της κάμερας, πχ. τον δεινόσαυρο που είδαμε σε teaser video της Apple. Μην ξεχνάμε, βέβαια, πως το AR δεν είναι μόνο για χαβαλέ, αλλά με αυτό μπορείς να μετρήσεις μια απόσταση ή ακόμα και να δεις πώς θα ήταν το σπίτι σου με μια νέα κουζίνα.
  • Ευκολότερες και πιο γρήγορες πληρωμές απευθείας από την εφαρμογή iMessage. Στο iOS, θα μπορείς να στείλεις χρήματα μέσα από την εφαρμογή μηνυμάτων της Apple, έτσι απλά! Θα συνεργάζεται και με το fingerprint scanner και, αν η τράπεζα που συνεργάζεσαι το υποστηρίζει, θα μπορείς να κάνεις συναλλαγές μέσα από το iMessage.

Android vs iOS

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις νέες δυνατότητες των Android Oreo και iOS 11, γιατί σε γενικές γραμμές οι διαφορές είναι πιο πολλές. Παρά ταύτα, είναι δύσκολο να πάρουμε θέση στο ερώτημα "Ποιο είναι το καλύτερο mobile λογισμικό;". Ξένα media, όπως το cnet.com, πιστεύουν πως τελικά το Android Oreo έχει δώσει πιο σημαντικά features στην τελευταία έκδοση, και μέχρι στιγμής υπερέχει. Άλλοι, όμως, ισχυρίζονται το αντίθετο. Η τελική ετυμηγορία; Δική σου!