Android Q Beta 2: Όλα τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης

Περίληψη: Η νέα έκδοση του Android -που την περιμένουμε κάπου στο φθινόπωρο- έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής...

Η νέα έκδοση του Android -που την περιμένουμε κάπου στο φθινόπωρο- έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής μόνο σε δοκιμαστική έκδοση. Η κωδική της ονομασία είναι Android Q και στην πρώτη beta είδαμε χαρακτηριστικά, όπως καλύτερος διαμοιρασμός WiFi μέσω QR Code, βελτιωμένο share menu και άλλα.

Η beta 2 έκδοση φέρνει και αυτή πολλές προσθήκες, που ελπίζουμε να δούμε και στην τελική έκδοση. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι παρακάτω.

Chat heads για όλες τις εφαρμογές

Τα chat heads, ή bubbles, αν προτιμάς, τα γνωρίζεις ήδη κατά πάσα πιθανότητα από την εφαρμογή του Facebook Messenger. Είναι η λειτουργία που σου επιτρέπει να έχεις πάντα στο προσκήνιο τις συνομιλίες σου, σε μια «φούσκα» στα άκρα της οθόνης.

Στην έκδοση Android Q Beta 2 υπάρχει η δυνατότητα να επιτρέψεις σε εφαρμογές να δημιουργήσουν δικά τους bubbles. Οπότε, όποια κι αν είναι η εφαρμογή, θα μπορείς να την έχεις πάντα στην άκρη της οθόνης σου, πάντα ανοιχτή και έτοιμη για χρήση. Προς το παρόν καμία εφαρμογή δεν εκμεταλλεύεται αυτή τη λειτουργία, όπως είναι λογικό, αλλά μέχρι την τελική κυκλοφορία του Android Q αυτό θα έχει αλλάξει.

Νέα μπάρα gestures

Με την κυκλοφορία του Android 9.0 Pie, η Google πρόσθεσε χειρονομίες στη navigation bar. Τα 3 κλασικά κουμπιά back, home και recent apps, αντικαταστάθηκαν από ένα μικρό εικονίδιο, που ανάλογα με το πώς το κινείς, ανταποκρίνεται διαφορετικά. Στην Android Q Beta 2 το κουμπί αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερο και να πιάνει όλη την κάτω πλευρά.

Αλλά η αλλαγή δεν είναι μόνο εμφανισιακή, αφού και τα gestures φαίνεται πως θα αλλάξουν. Τα νέα gestures είναι σε πρώιμο στάδιο ακόμα, οπότε δεν ξέρουμε ακριβώς πώς θα λειτουργούν στην τελική έκδοση. Για να το μάθουμε αυτό, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το συνέδριο Google I/O, που θα διεξαχθεί μεταξύ 7 και 9 Μαΐου.

Καλύτερη διαχείριση μουσικής από τις ειδοποιήσεις

Όλοι οι Music Players στο Android, όταν αναπαράγουν μουσική, δημιουργούν και μια μόνιμη ειδοποίηση για να διαχειριστείς τη μουσική χωρίς να χρειαστεί να έχεις την εφαρμογή στο προσκήνιο.

Τώρα οι ειδοποιήσεις αυτές θα μπορούν να έχουν και μπάρα προόδου. Πέρα από τα κλασικά previous, play/pause και next, τώρα θα μπορείς και να μετακινηθείς σε όποιο σημείο του τραγουδιού θέλεις.