Android Q: Όλα τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης!

Περίληψη: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της επόμενης έκδοσης του...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Google αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της επόμενης έκδοσης του Android κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Google I/O. Το Android Q, όπως είναι μέχρι τώρα γνωστή η επόμενη έκδοση, βρίσκεται πλέον στην τρίτη του δοκιμαστική έκδοση, η οποία διαθέτει αρκετές αλλαγές αλλά και πολλά νέα χαρακτηριστικά. Πάμε να τα γνωρίσουμε όλα:

Dark Theme

Όπως είχαμε δει και από την πρώτη έκδοση του Android Q, η Google εργάζεται για την ενσωμάτωση ενός dark theme σε όλο το λογισμικό κάθε Android smartphone. Στο Android Q Beta 3 η Google μας έδειξε πώς θα λειτουργεί αυτό το χαρακτηριστικό. Για την ενεργοποίησή του θα υπάρχει σχετικό πλήκτρο στα quick toggles.

Επιπλέον, πολλές από τις εφαρμογές της Google αποκτούν dark theme για να ταιριάζουν με τη νέα αυτή προσθήκη. Επίσης η Google κάνει την ενσωμάτωση του dark theme σε εφαρμογές τρίτων ακόμα ευκολότερη, προσφέροντας σχετικό API σε προγραμματιστές.

Νέα gestures

Ήδη από την Beta 2 είχαμε δει πως η Google σκοπεύει να αλλάξει τα gestures πλοήγησης στο λειτουργικό. Με την κυκλοφορία της Beta 3 οι νέες χειρονομίες είναι πλέον έτοιμες και η κυριότερη διαφορά που προσφέρουν είναι το ανασχεδιασμένο back button. Αντί για κουμπί δίπλα στην μπάρα, τώρα θα μπορείς να κάνεις χειρονομία από τα άκρα της οθόνης, για να πας πίσω.

Βελτιωμένες ειδοποιήσεις

Οι ειδοποιήσεις του Android είναι ένα από τα καλύτερα του χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα λειτουργικά όπως το iOS, και με το Android Q θα γίνουν ακόμα καλύτερες. Για ειδοποιήσεις με τις οποίες μπορείς να αλληλεπιδράσεις από την μπάρα ειδοποιήσεων, θα προσφέρονται έξυπνες προτάσεις.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι προκαθορισμένες, αλλά δημιουργούνται ανάλογα με το περιεχόμενο κάθε ειδοποίησης, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αν, για παράδειγμα, λάβεις εάν μήνυμα που περιέχει μια διεύθυνση, η συσκευή σου θα σου δώσει την επιλογή να ανοίξεις το Google Maps σε αυτή τη διεύθυνση.

Project Mainline

Κατά τη διάρκεια του Google I/O 2019 είδαμε και το όραμα της Google για γρηγορότερες αναβαθμίσεις ασφαλείας στα Android smartphone. Αντί να περιμένει τον κάθε κατασκευαστή να δώσει τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, όπως δηλαδή γίνεται με τις νέες εκδόσεις Android, η Google αναλαμβάνει η ίδια να διανείμει τα μηνιαία update ασφαλείας. Οι αναβαθμίσεις αυτές θα φτάνουν σε κάθε συσκευή μέσα από το Play Store, οπότε θα μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε συσκευή που χρησιμοποιεί τα Google Play Services.

Focus Mode και Digital Wellbeing

Με την προσθήκη του Digital Wellbeing στην έκδοση Android 9.0 Pie, η Google προσπάθησε να βοηθήσει κάθε χρήστη να διαχειριστεί καλύτερα το χρόνο που ξοδεύει στο smartphone του και να μειώσει το εθισμό μας με τις συσκευές. Με την έκδοση Android Q πηγαίνει αυτό το χαρακτηριστικό ένα βήμα παραπέρα με τη λειτουργία που ονομάζεται Focus Mode.

Ενεργοποιώντας το focus mode θα μπορείς να βάλεις σε παύση όποιες εφαρμογές θεωρείς ότι σου αποσπούν την προσοχή. Αν πας να ανοίξεις κάποια από αυτές, το κινητό σου θα σου θυμίσει ότι ίσως θες να μην την χρησιμοποιήσεις γιατί έχει επιλέξει να ενεργοποιήσεις το Focus Mode.

Live Caption

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει την εμφάνισή της σε ακόμα ένα νέο χαρακτηριστικό του Android Q Beta 3. Αυτό ονομάζεται live captions και αυτό που κάνει είναι να προσθέτει υπότιτλους στο περιεχόμενο το οποίο βλέπεις. Οπότε ακόμα κι αν έχεις κάνει mute όλους τους ήχους θα μπορείς να δεις ένα βίντεο, χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό.

Το Android Q Beta 3 για 21 smartphone, από διάφορους κατασκευαστές, και όχι μόνο σεσυσκευές της Google. Μπορείς να το εγκαταστήσεις για παράδειγμα στο Nokia 8.1, στο Xiaomi Mi 9, στο Sony Xperia XZ3 και πολλά άλλα. Την πλήρη λίστα μπορείςνα την βρεις στην επίσημη σελίδα του Android Q Beta και, αν νιώθεις τολμηρός, μπορείς να την κατεβάσεις και να την εγκαταστήσεις και στη δική σου συσκευή!