Το Android στα πούπουλα: γύρνα τώρα στο Facebook Lite!

Περίληψη: Το Facebook είναι, καλώς ή κακώς, ένα από τα μέσα -- αν όχι ΤΟ μέσο...

Το Facebook είναι, καλώς ή κακώς, ένα από τα μέσα -- αν όχι ΤΟ μέσο -- κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς τα οποία, πλέον, δε μπορούμε να "επιβιώσουμε". Σκέψου πόσα πράγματα κάνεις από το Facebook, από "σύνδεση" με ανθρώπους που, υπό άλλες συνθήκες θα είχες "ξεχάσει", μέχρι καθημερινή επικοινωνία με κοντινά σου άτομα. Κι όμως, το app του Facebook για smartphones, όσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και πιο "βαρύ" και απαιτητικό. Αν βλέπεις τον ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο του κινητού σου ή του tablet σου να λιγοστεύει μέρα με τη μέρα, ή αν η μπαταρία τους εξαντλείται πολύ πιο σύντομα απ' όσο θα έπρεπε, ο "ένοχος" κατά πάσαν πιθανότητα είναι το Facebook app! "Ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ τι μπορώ να κάνω", ίσως αναρωτηθείς. Κι όμως, λύση υπάρχει, και ονομάζεται "Facebook Lite"!

Τι είναι αυτό;

Το Facebook Lite είναι, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, η "light" έκδοση του Facebook app. Απλά αυτό. Αν ανησυχείς για την ασφάλεια, την προέλευση, την ιδιωτικότητα και όλα τα συναφή, το Facebook Lite είναι επίσημο app από το Facebook -- και όχι δημιούργημα κάποιου τρίτου developer -- το οποίο μπορείς να κατεβάσεις κανονικά από το Play Store της Google. Δεν χρειάζεται να κάνεις "root" το κινητό σου, ούτε να κατεβάσεις .apk από "κάποιο" site.Το ίδιο το Facebook κυκλοφόρησε το εν λόγω app για συγκεκριμένους λόγους και κοινό. Ο κύριος λόγος, επισήμως, ήταν το να επιτρέψει την απρόσκοπτη χρήση του Facebook και σε χρήστες smartphones οι οποίοι βρίσκονται σε χώρες με αργά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σε δίκτυα που υποστηρίζουν μόνο 2G, και σε χώρες του "αναπτυσσόμενου" κόσμου. Ένας δεύτερος λόγος που προστέθηκε αργότερα είναι και για χρήστες οι οποίοι διαθέτουν smartphones παλαιότερης τεχνολογίας, με περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο και πιο αργούς επεξεργαστές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το Facebook Lite υστερεί σε χρηστικότητα. Όλες οι κύριες λειτουργίες του κανονικού app, υπάρχουν και στο Lite. Μπορείς να δεις το timeline σου, το προφίλ σου αλλά και οποιουδήποτε άλλου χρήστη, να κάνεις friend/unfriend, follow, like και λοιπά.

Και chat!

Εκτός αυτών, όμως, το Facebook Lite έχει και ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα: συμπεριλαμβάνει και το Facebook Messenger, όπως ήταν, δηλαδή, το Facebook app μέχρι πριν δύο χρόνια. Έχοντας το Facebook Lite, δεν ξεφορτώνεσαι απλά το "μεγάλο" Facebook app, ξεφορτώνεσαι και το Messenger app! Επομένως, με ένα app μπορείς και να μιλάς με όλους τους φίλους σου στο Facebook, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί και το Lite. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="53466,53467,53464,53465"]

Διαφορές;

Οι διαφορές είναι ελάχιστες και, κυρίως, αφορούν στα πολύ "προχωρημένα" χαρακτηριστικά του Facebook. Για παράδειγμα, το Messenger δεν υποστηρίζει παιχνίδια. Μια άλλη διαφορά των παλαιότερων εκδόσεων του Facebook Lite, ήταν η σχεδίαση, με πολλούς να βρίσκουν το περιβάλλον του Lite "άσχημο". Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι προγραμματιστές του Facebook συνεχίζουν και βελτιώνουν την εμφάνιση του app, κρατώντας όμως το "βάρος" του σε χαμηλά επίπεδα. Η εμφάνιση, λοιπόν, αν και δεν είναι ίδια με το κανονικό app, είναι ικανοποιητικότατη. Και βέβαια, η κύρια διαφορά βρίσκεται στο πόσο αποθηκευτικό χώρο, πόση RAM και πόση επεξεργαστική ισχύ απαιτούν. Το Lite δικαιώνει το όνομά του, καταναλώνοντας το ένα έβδομο της μνήμης της πλήρους έκδοσης, ενώ, αν συνυπολογίσεις και τη μνήμη που καταναλώνει το Messenger, πάμε στο ένα δέκατο. Ταυτοχρόνως, και ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτεί είναι ελάχιστος, κάτω του ενός megabyte, εν αντιθέσει με το full Facebook app που θέλει 35MB. Τέλος, και η χρήση του επεξεργαστή όταν το app δεν είναι ενεργό, είναι ελάχιστη. Αλλά και όταν "τρέχει", το Lite πηγαίνει... σφαίρα! Συνολικά... δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τα Facebook και Messenger apps. Αυτός είναι και ο λόγος που το Facebook Lite έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες, και το πλήθος τους συνεχίζει και αυξάνεται! Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς!