Android TV: η Google ετοιμάζει απόβαση στις τηλεοράσεις!

Περίληψη: Η Google έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό εκδόσεις του Android, ειδικά προσαρμοσμένες για τηλεοράσεις....

Η Google έχει κυκλοφορήσει εδώ και αρκετό καιρό εκδόσεις του Android, ειδικά προσαρμοσμένες για τηλεοράσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως δεν έχει καταφέρει να “επιβάλλει” μια έκδοση την οποία θα υιοθετήσουν όλοι – ή έστω οι περισσότεροι – κατασκευαστές. Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα smartphones, όπου όλοι χρησιμοποιούν Android, πολλές είναι οι εταιρίες, όμως, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν το interface της Google, αλλά “φορτώνουν” κάποιο δικό τους launcher. Και στις “έξυπνες” τηλεοράσεις, λοιπόν, το “καθαρό” Android το βρίσκουμε σε ελάχιστους – πλην όμως μεγάλους – κατασκευαστές, ενώ άλλοι διαθέτουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Όλα αυτά, όμως, πρόκειται να αλλάξουν!Το Android TV δημιουργήθηκε από τη Google, βλέποντας αφ' ενός το Apple TV και την επιτυχία που αυτό σημείωσε, και αφ' ετέρου πολλούς μικρούς κατασκευαστές (κυρίως Κινέζους) να κυκλοφορούν φθηνά TV sticks”, τα οποία τρέχουν “απλό” Android και δίνουν “εξυπνάδα” σε “χαζές” τηλεοράσεις. Το βασικό συστατικό για να πετύχει ένα “προϊόν” σαν το Android TV, όμως, είναι η εγγενής υποστήριξη, μέσω κατάλληλων apps, από τους μεγάλους παρόχους ψηφιακού περιεχομένου. Προφανώς, η Google δεν είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει με το δικό της YouTube, οι άλλοι providers, όμως, δεν είχαν ιδιαίτερη όρεξη – και μιλάμε για τη Netflix  αλλά και τα παραδοσιακά “κανάλια”. Ο λόγος ήταν πως το interface του Android TV έδειχνε μεν recommendations” από διάφορα apps στη home screen, αλλά αυτό το “ανακάτεμα” απώθησε τους providers και οδήγησε το Android TV σε στασιμότητα.Τώρα, όμως, η Google ετοιμάζει μια νέα έκδοση του Android TV, βασισμένη στην επερχόμενη έκδοση του Android, την (χωρίς επίσημο “παρατσούκλι” ακόμη) O, δηλαδή αριθμητικά την έκδοση 7, στην οποία πρόκειται να σπρώξει πολύ πιο έντονα την πλατφόρμα του Android TV σε κατασκευαστές, όχι μόνο τηλεοράσεων, αλλά και set-top boxes, και TV sticks. Σε αυτή την έκδοση, έχει ήδη ανακοινώσει και επιδείξει και μια σειρά αλλαγές, οι οποίες πρόκειται να λύσουν το βασικό πρόβλημα της προηγούμενης έκδοσης, αλλά και να δώσουν δυνατότητες στο Android TV ώστε να γίνει, όχι μόνο μια πλατφόρμα για smart TVs, αλλά το κέντρο του ψηφιακού σπιτιού, τουλάχιστον όσον αφορά την ψυχαγωγία.

Κανάλια

Η πρώτη αλλαγή είναι πως φεύγει η μπάρα με τα ανάκατα recommendations και έρχονται τα “κανάλια”. Στην home screen, το νέο Android TV, δίνει σε κάθε app (που το υποστηρίζει) μια ολόκληρη σειρά, την οποία ονομάζει “Channel, σε μια κάθετη λίστα από apps – channels. Στο κάθε channel – σειρά θα εμφανίζονται όποια και όσα recommendations παρέχει το ίδιο το app. Επομένως, η Google δίνει τον έλεγχο των recommendations στους ίδιους τους παρόχους. Ο χρήστης θα μπορεί να scroll-άρει κάθετα, βλέποντας τα διαθέσιμα κανάλια – για παράδειγμα, το YouTube, το HBO Go, το Hulu, ή το Crackle θα εμφανίζουν τα δικά τους recommendations, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα, για όποιο app το θέλει, να εμφανίζει περισσότερα του ενός channels, όπως για παράδειγμα το Google Play, το οποίο έχει ξεχωριστά channels για ταινίες και σειρές, ή το Sling TV το οποίο έχει ξεχωριστά channels για τα ζωντανά προγράμματα και τα on-demand. Προφανώς, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει τη σειρά των channels, ακόμη και να αφαιρέσει όποια δεν επιθυμεί να βλέπει στη λίστα. Οι νέες αλλαγές φαίνεται πως έχουν δελεάσει ακόμη και εταιρίες οι οποίες δεν συμμετείχαν στο σύστημα των recommendations του προηγούμενου Android TV, όπως το Netflix, το οποίο έχει ανακοινώσει πως θα υποστηρίξει τα channels στο νέο Android O, και έχει ήδη beta app για αυτό.

Εκτός των υπαρχόντων, και το Facebook έχει ήδη ανανεώσει το app του ειδικά για το Android TV, το οποίο επιτρέπει την αναπαραγωγή των βίντεο που ήδη βλέπουμε στο κανονικό news feed -- αλλά όχι άλλου είδους posts. Και πέραν αυτού, δηλαδή της αναπαραγωγής βίντεο από χρήστες, το Facebook έχει ανακοινώσει και την έναρξη υπηρεσίας "τηλεοπτικού" περιεχομένου: με απλά λόγια, θα αρχίσει να παράγει σειρές, σε δύο κατηγορίες: η μία θα είναι βίντεο μικρής διάρκειας, περίπου 10 λεπτών, ενώ η δεύτερη θα είναι κανονικό υλικό πλήρους μήκους, όπως τα επεισόδια σειρών σε όλες τις άλλες υπηρεσίες!

Βοήθεια!

Στην προσπάθειά της να κερδίσει την προτίμηση του αγοραστικού κοινού και των κατασκευαστών, η Google πρόκειται να εξαπολύσει και άλλο ένα όπλο: το Google Assistant! Ο φωνητικός ψηφιακός βοηθός της Google πρόκειται να ενσωματωθεί στο νέο Google TV, επιτρέποντας την εύρεση προγραμμάτων και περιεχομένου, χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές! Και, σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, το Assistant πρόκειται να έχει και δυνατότητες φωνητικού χειρισμού της αναπαραγωγής, δηλαδή έλεγχο της έντασης του ήχου, παύση ή συνέχιση της αναπαραγωγής, επόμενο βίντεο και λοιπά. Και βέβαια, εκτός όλων αυτών, το Google Assistant διατηρεί και τις δυνατότητες που έχει ούτως ή άλλως, και θα μπορεί, από την τηλεόραση (το Android TV δηλαδή), να ελέγχει και όσες άλλες συσκευές “smart homeείναι συνδεδεμένες στο δίκτυο του σπιτιού, δηλαδή φωτιστικά, πόρτες, θερμοστάτες, ηλεκτρικά παντζούρια και λοιπά!

Το νέο Android TV πρόκειται να κυκλοφορήσει, ως software, μαζί με ή λίγο μετά το νέο Android O, αν και το πότε (και αν) θα το κυκλοφορήσουν οι κατασκευαστές smart TV ως update για υφιστάμενες συσκευές, αυτό παραμένει άγνωστο. Οι νέες smart TVs, όμως, θα το έχουν σίγουρα, ενώ πολύ σύντομα αναμένουμε να το πάρουν ως update και όσες smart TVs έχουν αγοραστεί τους τελευταίους μήνες.