Ανοίγει τις πύλες της η CES 2018!

Περίληψη: Η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, η CES (Consumer Electronics Show) ανοίγει τις πύλες της...

Η μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών, η CES (Consumer Electronics Show) ανοίγει τις πύλες της σήμερα Τρίτη, στο Las Vegas των Ηνωμένων Πολιτειών. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών στον κόσμο, η οποία περιέχει τα πάντα, από απλά gadgets και θήκες για κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις, μέχρι και... ψυγεία και "έξυπνα" πλυντήρια! Πρακτικά, κάθε χρόνο βλέπουμε όλες τις εταιρείες του χώρου, από τους κολοσσούς όπως οι Samsung, η Sony ή η LG μέχρι και μικρές startups, οι οποίες κάθε χρόνο προσπαθούν να μπουν η μία στο "μάτι" της άλλης, ενώ ταυτοχρόνως επιχειρούν να πείσουν τους επισκέπτες πως ό,τι είχαν δει τα προηγούμενα χρόνια είναι παρωχημένο και ό,τι βλέπουν τώρα είναι απίστευτα φανταστικό και πρωτοποριακό! Οι CES των τελευταίων ετών, και πολύ περισσότερο η φετινή, είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Τώρα, τα πάντα είναι -- ή μπορούν να γίνουν -- gadgets. Σκέψου το λίγο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, μια τηλεόραση ήταν απλά μια συσκευή προβολής "προκάτ" υλικού, ένα ψυγείο ήταν απλά... ένα ψυγείο, ενώ η ιδέα του να ελέγχεις το πλυντήριό σου από το κινητό ακουγόταν γελοία. Σήμερα, οι τηλεοράσεις είναι μικροί υπολογιστές, τα ψυγεία -- τουλάχιστον αυτά που κυκλοφορούν στη CES -- είναι "έξυπνα", ενώ το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες οικιακές συσκευές. Πλέον μπορείς να ελέγξεις τα πάντα από κάποιο app στο smartphone σου, ακόμη και με φωνητικές εντολές, ενώ πλέον οι τηλεοράσεις έχουν ανάλυση 4k και HDR, τα ψυγεία θα σε πληροφορούν με notification πως το γάλα έληξε και πως δεν έχεις τυρί για τοστ, το πλυντήριο πως η χτεσινοβραδυνή πλύση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πολύ σύντομα, οποιαδήποτε συσκευή μπαίνει στο σπίτι, θα έχει κάποιου είδους "ευφυία" και θα συνδέεται με τα πάντα. Εκτός αυτών, έχουμε και την πρόοδο στις συσκευές virtual και augmented reality, κάτι που περιμέναμε εδώ και δεκαετίες.

Προ-ανακοινώσεις

Ήδη αρκετές εταιρείες έκαναν προπαρασκευαστικά μίνι-events τις περασμένες μέρες, ανακοινώνοντας προϊόντα και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η Amazon, η οποία επισήμως δεν παρευρίσκεται στη CES, υπήρχε στις παρουσιάσεις αρκετών κατασκευαστών υπολογιστών, μέσω της Alexa η οποία πλέον μπαίνει στα Windows 10 (όπως έχουμε ήδη γράψει σε άλλο post), αλλά και σε ένα νέο ψυγείο της LG! Η Intel επίσης δε θα μπορούσε να λείπει και, ήδη από προχτές, ανακοίνωσε τους νέους της επεξεργαστές, οι οποίοι ενσωματώνουν επεξεργαστή γραφικών (GPU) της ανταγωνίστριας AMD! Και βέβαια, και η AMD έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά νέους επεξεργαστές της οικογένειας Ryzen, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σύντομα και θα κατασκευάζονται σε ανανεωμένη λιθογραφία στα 12 νανόμετρα!Βέβαια, τα πιο ενδιαφέροντα για τους απλούς καταναλωτές βρίσκονται στις οικιακές συσκευές, με τις τηλεοράσεις να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Φέτος θα δούμε ακόμη πιο μεγάλες και ακόμη πιο λεπτές τηλεοράσεις, με τις LG και Samsung να έχουν ήδη προ-παρουσιάσει τα μοντέλα τους. Η τελευταία, μάλιστα, έδειξε μια κτηνώδη τηλεόραση, την οποία ονομάζει "The Wall" και η οποία μετρά 146 ιλιγγιώδεις ίντσες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία microLED. Και η LG, όμως, είχε να παρουσιάσει την δική της "Wallpaper OLED", η οποία είναι τόσο λεπτή που κρεμιέται στον τοίχο με... μαγνήτες!Αλλά και η Sony εξέπληξε, παρουσιάζοντας μια νέα τηλεόραση OLED, τη Bravia A1, μεταξύ άλλων. Επίσης, πλέον οι περισσότερες smart TVs έρχονται με κάποιον assistant, είτε το Google Assistant είτε την Alexa της Amazon, αλλά και πιο γρήγορους επεξεργαστές και βελτιωμένη επεξεργασία εικόνας. Η Nvidia με τη σειρά της, ανακοίνωσε την ιδέα του BFGD, δηλαδή του Big Format Gaming Display, ώστε να ωθήσει τους κατασκευαστές οθονών και τηλεοράσεων να βελτιώσουν την απόδοση των μεγάλης διαγωνίου προϊόντων τους για gaming.Στα smartphones τώρα, η Qualcomm ήδη κυκλοφόρησε τον νέο της επεξεργαστή Snapdragon 845 και σίγουρα στη φετινή CES θα δούμε αρκετά νέα κορυφαία smartphones εξοπλισμένα με αυτόν. Ήδη η Xiaomi έχει δείξει το πρώτο. Η Sony και εδώ ήταν παρούσα, δείχνοντας μερικά ανανεωμένα μοντέλα της σειράς Xperia.Και, προφανώς, έχουμε και πολλά πολλά laptops και υπολογιστικές συσκευές πάσης φύσεως, τα οποία θα κυκλοφορήσουν συντόμως. Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι του Public Blog για συνεχείς ενημερώσεις για τα τεκταινόμενα στη CES 2018!