Anthony Bourdain: Τα Public αποχαιρετούν το «κακό παιδί» της γαστρονομίας

Περίληψη: Την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο γνωστός αμερικανός σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής Anthony Bourdain βρέθηκε νεκρός...

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο γνωστός αμερικανός σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής Anthony Bourdain βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 61 ετών. Όπως μετέδωσε το CNN, o θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία. Τις μέρες αυτές βρισκόταν στη Γαλλία, όπου εργαζόταν για επερχόμενο επεισόδιο της βραβευμένης σειράς του «Anthony Bourdain: Parts Unknown».Αν το να θεωρείσαι επιτυχημένος ορίζεται από την ικανότητά σου να επηρεάζεις τα πράγματα, σίγουρα ο Bourdain ήταν αναμφίβολα ο «πλανητάρχης» στον κόσμο της γαστρονομίας. Ιδιαίτερη προσωπικότητα, με σκληρή και αυθάδικη γλώσσα, αλλά και γνήσιο πάθος να αναζητά γαστρονομικά ποιήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Πριν δύο χρόνια βρέθηκε και στη Νάξο, όπου παρουσίασε την άκρως... ελληνική του εμπειρία σε ένα από τα πιο απολαυστικά επεισόδια της εκπομπής του.

Βετεράνος σεφ επί δεκαετίες σε επαγγελματικές κουζίνες, τα τελευταία χρόνια μεταλλάχθηκε σε μανιώδη ταξιδευτή, τηλεοπτική περσόνα και πολυπράγμονα συγγραφέα. Ο ατίθασος μάγειρας από τη Νέα Υόρκη -με γαλλικές ρίζες, όπως προδίδει το επίθετό του- βρέθηκε να ασχολείται με τη μαγειρική όταν παράτησε τις σπουδές του στο πολυθρύλητο Vassar College για χάρη του Culinary Institute of America.Όπως είχει δηλώσει ο ίδιος κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, κατόρθωσε «τον τεράστιο έρωτα που ένιωσε βαθιά μέσα του, όταν δοκίμασε το πρώτο του στρείδι σε μια ψαρόβαρκα στη Γαλλία», να τον μετατρέψει σε δημιουργική αναζήτηση και εργασία στα διάσημα Supper Club, One Fifth Avenue και Sullivan's. Το 1998, μάλιστα, κατάφερε να πάρει τη θέση του executive chef στη φημισμένη μπρασερί Les Halles.Η αναγνώριση από το ευρύ κοινό όμως ήρθε όταν εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τον ελαφρώς νουάρ τίτλο «Kitchen Confidential» (Κουζίνα Εμπιστευτικό-Περιπέτειες στο υπογάστριο των μαγειρείων), το 2000, το οποίο τον εκτίναξε στην κάστα των βραβευμένων γκουρού, που οι γνώστες της γαστρονομίας λατρεύουν (ή λατρεύουν να μισούν).Ακολούθησε άλλο ένα best seller, το «Α Cooks Τουr», επηρεασμένο από τους γευστικούς παραδείσους που ανακάλυπτε σταδιακά σε εξωτικά ταξίδια του, στο Μαρόκο και στο Μεξικό, στο Λονδίνο και στην Αγία Πετρούπολη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2006, εξέδωσε το εμβληματικό «The Nasty Bits». Σειρά πήραν πολλά και πετυχημένα βιβλία, ενώ ο ίδιος αρθρογραφούσε τακτικά σε έντυπα μεγάλου κύρους (The New Yorker, The New York Times, The Times, The Observer, Gourmet, Esquire, Food Arts...), το λαμπρό πεδίο δόξας του υπήρξε η τηλεόραση. Διέπρεψε, στην κυριολεξία, ως περιπλανώμενος μάγειρας, με την cool στάση του ανθρώπου που έχει ζήσει κι έχει γευτεί ό,τι έχει να προσφέρει αυτή η ζωή. Υπερβολικός και ωμός, πλακατζής και θυελλώδης, ο Anthony Bourdain ήταν ο ροκ σταρ που δεν ασχολούνταν με νότες αλλά με γεύσεις. Το «κακό παιδί» της γαστρονομίας, που το γκουγκλάρισμα του ονόματός του «βγάζει» πάνω από 18.000 σελίδες, άφησε πίσω του ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα - τόσο ως περσόνα όσο και συγγραφικά.«Medium Raw», «Bone in the Throat», το best seller «Get Jiro: Blood and Sushi», «Gone bamboo» και «Bobby gold» μερικά ακόμα εξαιρετικά δείγματα γραφής του. Βρείτε τα βιβλία του διάσημου σεφ στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.