What's new. Βιβλίο.
Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας
> Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας
29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας

«Η ιατρική είναι η νόμιμη γυναίκα μου, η λογοτεχνία η ερωμένη μου. Όταν με κουράζει η μια, περνάω τη νύχτα μου με την άλλη», γράφει σε ένα γράμμα του ο Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ, προκειμένου να μιλήσει για τις δύο μεγάλες του αγάπες. Σήμερα, 29 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 159 χρόνια από τη γέννηση αυτού του σπουδαίου διηγηματογράφου και θεατρικού συγγραφέα στο Ταϊγάνι της Αζοφικής.

Η φιλοδοξία του πατέρα του ήταν να γίνει ο γιος του πλούσιος, γι’ αυτό του έμαθε ελληνικά, επειδή οι Έλληνες της περιοχής τους ήταν μεγάλοι έμποροι και θάμπωναν με τα πλούτη που διέθεταν τους απλοϊκούς μουζίκους. Ούτε, όμως, τα ελληνικά ούτε τα πλούτη ενδιέφεραν τον Άντον, ο οποίος σπούδασε τελικά ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1884. Στη διάρκεια των σπουδών του άρχισε να γράφει και τα πρώτα του διηγήματα, τα οποία αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό, όπως και η πρώτη του ποιητική συλλογή (1886).

Το 1888 του απονέμεται το Βραβείο Πούσκιν. Το 1891 ταξιδεύει στην Ευρώπη και όταν επιστρέφει στη Ρωσία, εργάζεται για την καταπολέμηση της χολέρας. Το 1894 πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό. 

Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας
O Άντον Τσέχωφ με τη γυναίκα του, Όλγα Κνίπερ, 1901

Παράλληλα με το επάγγελμα του ιατρού, αναπτύσσει μεγάλη και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα. Το 1886 γράφει το πρώτο του μονόπρακτο με τίτλο «Κύκνειο άσμα». Το 1887 ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Κορς στη Μόσχα το έργο του «Ιβάνοφ». Το 1894 πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό. Το 1896 ανεβαίνει ανεπιτυχώς στην Πετρούπολη, στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι, το έργο του «Ο Γλάρος». Τη χρονιά εκείνη αντιμετωπίζει την πρώτη σοβαρή εκδήλωση της φυματίωσης. Επίσης, το 1896, με χρήματα που συγκεντρώνει από εράνους, φιλανθρωπίες και παραστάσεις, χτίζει ένα σχολείο στο Ταλέζ. Νέα κρίση της αρρώστιας του 1897, τον αναγκάζει να πάει στη Ριβιέρα της Νότιας Γαλλίας, ενώ ανεβαίνει στην ρωσική επαρχία «Ο Θείος Βάνιας».

Το 1898 και 1899 παρουσιάζονται στο κοινό της Μόσχας από το Θέατρο Τέχνης, με πολύ μεγάλη επιτυχία, τα έργα του «Ο Γλάρος» και «Ο θείος Βάνιας». Η συνεργασία του Τσέχοφ με το Θέατρο Τέχνης και τον Στανισλάφσκι στάθηκε καθοριστική στη διαμόρφωση της δραματουργίας του. Την εποχή αυτή εγκαθίσταται μόνιμα στη Γιάλτα της Κριμαίας, λόγω της υγείας του. Το 1900 γίνεται μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας και το 1901 παντρεύεται την ηθοποιό Όλγα Κνίππερ. Την ίδια χρονιά ανεβαίνουν στη Μόσχα «Οι τρεις αδελφές», πάλι από το Θέατρο Τέχνης. Το 1902 παραιτείται από τη Ρωσική Ακαδημία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη αποδοχή ως μέλους της του Γκόρκι. Το 1904, λίγο πριν τον θάνατό του, το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το έργο του «Ο βυσσινόκηπος».

«Ακόμα δεν έχω μια πολιτική, θρησκευτική και φιλοσοφική κοσμοθεωρία-την αλλάζω κάθε μήνα-κι έτσι πρέπει να περιοριστώ σε περιγραφές του πώς οι ήρωες μου ερωτεύονται, παντρεύονται, γεννούν, πεθαίνουν και πώς μιλούν», ισχυριζόταν ο Τσέχωφ, αλλά η αλήθεια είναι πως το έργο του δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής, ενώ ο ίδιος δεν έμεινε αποσπασιοποιημένος μπροστά στην καταπίεση του τσαρικού καθεστώτος.

«Αν θες να καταλάβεις τη ζωή, πάψε να πιστεύεις αυτά που λένε και αυτά που γράφουν. Μόνο βλέπε, παρατήρα εσύ ο ίδιος και συλλογίσου», έγραφε στα «Τετράδιά» του.

Άντον Τσέχωφ: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ρώσος συγγραφέας
O Αντόν Τσέχωφ με τον Μαξίμ Γκόρκι – 1900

«Μόνο μια ευαισθησία τέλεια εξοικειωμένη με το πνεύμα και το κλίμα του συγγραφέα και μια ζωική σχεδόν συνταύτιση με τα πρόσωπα μπορεί να κάνει δυνατή τη μεταφορά αυτής της μαγείας που υπάρχει στο θέατρο του Άντον Τσέχωφ, στη γλώσσα μας και στη σκηνή μας», έχει πει ο Κάρολος Κουν για τα έργα του, συνοψίζοντας περίφημα, σε μία μόνο φράση, τους λόγους που τα έργα του χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα και συνεχίζουν να εμπνέουν καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Αντικειμενικός, καίριος, λιτός, αποτύπωσε με απλό και περιεκτικό τρόπο όλα όσα βίωνε ο ίδιος, μετατρέποντας τελικά το προσωπικό του βίωμα σε παγκόσμιο. Πίστευε ότι δεν είχε ταλέντο και καλούσε τους καλλιτέχνες «να παραδεχθούν ότι τίποτε σε αυτόν τον κόσμο δεν βγάζει νόημα», όπως έγραφε στον Σουβόριν το 1888. «Αν καταφέρεις να πείσεις έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη να ξεπεράσει τους δισταγμούς του και να δηλώσει ότι, ναι, υπάρχουν και πράγματα που δεν καταλαβαίνει, αυτό από μόνο του θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προόδου στην ανθρωπότητα». Ο ίδιος άλλωστε δεν προσπαθούσε να εξηγήσει τα πράγματα. Το μόνο που έκανε ήταν να περιγράφει τον τρόπο που οι ήρωές του μιλάνε, τον τρόπο που αγαπούν, που παντρεύονται, που κάνουν παιδιά και πεθαίνουν. Οταν τον ρωτούσαν τι σημαίνει ζωή, απαντούσε: «Οταν με ρωτάς τι σημαίνει ζωή είναι σαν να με ρωτάς τι είναι ένα καρότο. Ενα καρότο είναι ένα καρότο και δεν ξέρουμε τίποτε περισσότερο».

Βρείτε τα έργα του στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog