Apollo 11: 50 χρόνια από το πρώτο βήμα μας στο φεγγάρι

Περίληψη: Ο άνθρωπος είναι ένα ον που το κυριεύει η περιέργεια της ανακάλυψης. Ένα είδος που...

Ο άνθρωπος είναι ένα ον που το κυριεύει η περιέργεια της ανακάλυψης. Ένα είδος που ξεκίνησε από τις σαβάνες της Αφρικής κατάφερε να επεκταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Η δίψα για αναζήτηση, όμως, δεν σταμάτησε ποτέ και 50 χρόνια πριν μας εκτόξευσε πέρα από τα όρια της Γης. Στις 20 Ιουλίου του 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε σε κάποιο άλλο πλανητικό σώμα εκτός του δικού μας, πατώντας για πρώτη φορά στο φεγγάρι.

Από τότε και μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, με την τεχνολογία να εξελίσσεται με απίστευτα γρήγορούς ρυθμούς. Από την αποστολή Apollo 11 και μετά η ανθρωπότητα έχει στείλει ρομπότ να εξερευνήσουν κομήτες, φωτογράφησε για πρώτη φορά μαύρη τρύπα και το βλέμμα μας είναι πλέον στον πλανήτη Άρη, που μοιάζει το φυσικό επόμενο βήμα στην επέκτασή μας στο ηλιακό σύστημα.

Όσο κι αν απομακρυνόμαστε, όμως, από την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης, το επίτευγμα του να στείλουμε έναν άνθρωπο στη σελήνη κάθε άλλο παρά μικρό μοιάζει.

Η στιγμή του θρυλικού «One small step for man…» ήταν το αποκορύφωμα των προσπαθειών που κράτησαν για χρόνια. Για να φτάσει η ανθρωπότητα στη Σελήνη προηγήθηκαν εκατομμύρια εργατοώρες και χρειάστηκε η αντιπαλότητα μεταξύ δύο υπερδυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, για να βρουν το κίνητρο οι δύο χώρες να κοιτάξουν πιο σοβαρά προς τα άστρα. Το «Missions to the Moon» κάνει μια εξαιρετική αναδρομή στον αγώνα του διαστήματος μέσα από ημερολόγια αποστολών, ιστορικά γεγονότα, αλλά και καταπληκτικές φωτογραφίες. Το βιβλίο αυτό πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στη συλλογή κάθε ανθρώπου που αγαπάει την επιστήμη και το διάστημα.

Για μια πιο... κοντινή ματιά στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ μπορείς να διαβάσεις το «The Right Stuff» του Tom Wolfe, που καταγράφει αναλυτικά τις προσπάθειες όλων όσων εργάστηκαν για να πατήσει για πρώτη φορά ο άνθρωπος στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος. Ακόμα πιο «μέσα» στην αποστολή Apollo 11 θα σε βάλει το βιβλίο «A Man on the Moon: The Voyages of the Apollo Astronauts», που εστιάζει στην ιστορία του προγράμματος Apollo και τις ηρωικές φιγούρες πίσω από αυτό.

Η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα από όλες είναι φυσικά ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο οποίος μαζί με τους Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1969 μια αποστολή που δεν είχε προηγούμενο. Ο πύραυλος Saturn V έθεσε το πλήρωμα του Apollo 11 σε τροχιά προς τη Σελήνη και στις 20 Ιουλίου το «Eagle» ξεκίνησε την κάθοδό του προς της επιφάνεια του φεγγαριού.

Παρότι ο Νιλ Άρμστρονγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του 20ουαιώνα, έζησε μια αρκετά ήσυχη ζωή. Ο μόνος άνθρωπος των media στον οποίο ανοίχτηκε είναι ο συγγραφέας James Hansen, ο οποίος συνέταξε και την αποκλειστική του βιογραφία με τίτλο «First Man: The Life of Neil Armstrong». Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, ενώ το 2018 έγινε και ταινία.

Ένα τόσο μνημειώδες γεγονός, όπως η κατάκτηση της Σελήνης, είναι λογικό πως έχει εμπνεύσει και συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους καθημερινά. Με τη βοήθεια του «Shoot for the Moon» μπορείς και εσύ να βρεις το κίνητρο που ψάχνεις για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Ή μπορείς αυτό το καλοκαίρι να χαλαρώσεις διαβάζοντας το «Επιχείρηση Apollo», ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα γύρω από τα αρχεία της αποστολής Apollo 11 της NASA βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Οι διαστημικές ιστορίες δεν είναι μόνο για μεγάλους βέβαια, καθώς και τα παιδιά μπορούν να χαθούν στη μαγεία του φεγγαριού. Το «Άρμστρονγκ» είναι η παραμυθένια ιστορία ενός ποντικού, που έβαλε κι αυτός πορεία για το φεγγάρι.

Ό,τι κι αν επιφυλάσσει το μέλλον μας, η ημέρα που η ανθρωπότητα έφυγε για πρώτη φορά από τη «χλωμή μπλε κουκίδα» που λέγεται πλανήτης Γη και κατέκτησε έναν άλλο κόσμο θα μνημονεύεται αιώνια. Ο άθλος αυτός θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του είδους μας και αξίζει να τον θυμόμαστε για πάντα.