Αποθήκευση: Διάλεξε την ιδανική κάρτα μνήμης για όλες τις συσκευές σου!

Περίληψη: Αποθηκευτικός χώρος. Η μόνιμη πηγή ανησυχίας για όλους τους κατόχους σχεδόν οποιασδήποτε συσκευής υψηλής τεχνολογίας....

Αποθηκευτικός χώρος. Η μόνιμη πηγή ανησυχίας για όλους τους κατόχους σχεδόν οποιασδήποτε συσκευής υψηλής τεχνολογίας. Smartphones, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, ακόμη και υπολογιστές, όλα χρησιμοποιούν κάποιας μορφής αποθηκευτικό μέσο. Αν έχεις μπλεχτεί ανάμεσα σε πρότυπα, προδιαγραφές, ταχύτητες και χωρητικότητες, συνέχισε να διαβάζεις, για να σου ξεδιαλύνουμε μερικά "μυστήρια" και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Κάρτες SD

Οι κάρτες SD -- και για την ακρίβεια microSD -- είναι αυτές που χρησιμοποιούνται σε smartphones. Οι απλές SD, οι οποίες είναι αρκετά μεγαλύτερες σε μέγεθος, απαντώνται σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και DSLRs, μεταξύ άλλων. Το πλεονέκτημα των microSD είναι πως μπορούν, μέσω ενός adaptor, να μπουν και σε συσκευές που δέχονται τις μεγάλες SD, χωρίς κανένα πρόβλημα -- όπως η Intenso που πωλείται με adaptor στη συσκευασία. Αν δεις τα αρχικά SDHC, αυτό σημαίνει "High Capacity" και σημαίνει απλά πως η κάρτα ακολουθεί το πρότυπο με όριο τα 32GB. Δες τη SanDisk Ultra που "βγαίνει" σε χωρητικότητες 16GB και 32GB, και ακολουθούν αυτό το πρότυπο. Τα αρχικά SDXC προέρχονται από το "Extra Capacity" και υποδηλώνουν πως η κάρτα (μπορεί να) έχει χωρητικότητα και πάνω από 64GB. Η μεγαλύτερη κάρτα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, είναι στα 400GB. Αν θες κάτι τόσο μεγάλο, λοιπόν, βεβαιώσου πως η συσκευή σου υποστηρίζει το πρότυπο SDXC. [gallery columns="4" link="file" size="full" ids="52003,52002,52001,52000"]

Κλάση

Το "class", αγγλιστί, υποδηλώνει την ταχύτητα επικοινωνίας της κάρτας με την εκάστοτε συσκευή. Το Class 2, για παράδειγμα, εγγυάται ταχύτητα 2MB/s, το Class 4 τα 4MB/s και ούτω καθ' εξής, μέχρι το Class 10, που βρίσκεται στα 10MB/s. Επομένως, όσο μεγαλύτερος ο αριθμός του Class, τόσο πιο γρήγορη η κάρτα! Έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου, όμως, πως οι κλάσεις αφορούν τη μικρότερη "εγγυημένη" ταχύτητα, επομένως κυκλοφορούν πολλές κάρτες μνήμης οι οποίες υπερκαλύπτουν αυτή την προδιαγραφή κατά πολύ. Μπορεί να δεις κάρτες "Class 10" οι οποίες να αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους ταχύτητα 40, 80 ή και περισσότερο σε MB/s. Για παράδειγμα, η SanDisk Extreme Pro των 64MB φτάνει τα 95MB/s. Αν αναρωτιέσαι αν και γιατί θα πρέπει να πληρώσεις περισσότερα για μια πιο γρήγορη κάρτα, η απάντηση είναι απλή. Οι φωτογραφικές μηχανές μπορούν να παίρνουν πιο γρήγορα φωτογραφίες σε "burst mode" (δηλαδή συνεχόμενες λήψεις), ενώ οι διάφορες βιντεοκάμερες χρειάζονται γρήγορες κάρτες για να γράψουν βίντεο μεγάλης ανάλυσης. Όμως, και τα smartphones μπορεί να χρησιμοποιούν την κάρτα μνήμης για να αποθηκεύσουν apps και δεδομένα, οπότε και εκεί, πιο γρήγορη κάρτα ισοδυναμεί με πιο γρήγορη λειτουργία του κινητού!

UHS

Αντίστοιχο με το class, το UHS είναι μια διαβάθμιση ανάλογα με την ταχύτητα της κάρτας, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα. Το UHS class 1 εγγυάται ταχύτητα 10MB/s, ενώ το UHS class 3 φτάνει τα 30MB/s. Αν και δεν υπάρχουν (ακόμη) πολλές συσκευές που υποστηρίζουν αυτό το πρότυπο, αυτό στο εγγύς μέλλον θα αλλάξει, οπότε έχε το υπ' όψιν σου όταν αποφασίζεις.

Σκληροί δίσκοι

Περνάμε στην αποθήκευση για υπολογιστές, laptops και desktops. Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι μονόδρομος, αν δε θες να ανοίξεις το PC σου και να προσθέσεις δίσκο -- ή, στην περίπτωση του laptop, αν δεν θες να αντικαταστήσεις τον υπάρχοντα δίσκο. Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι ιδανικοί και για backup των δεδομένων σου, όπως ο Western Digital MyPassport στα 4ΤB. Μάλιστα, τα περισσότερα μοντέλα έρχονται με κάποιο πρόγραμμα για αυτοματοποίηση των backups, ώστε να μη χρειάζεται να το θυμάσαι. Μάλιστα, και τα ίδια τα Windows 10 διαθέτουν λειτουργία backup, αν δεν θες να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο πρόγραμμα. [gallery link="file" columns="2" size="full" ids="52005,52004"] Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των εξωτερικών δίσκων είναι, πλέον, USB 3.0, βεβαιώσου πως αυτός που θα αγοράσεις υποστηρίζει αυτό το πρότυπο, ακόμη κι αν ο υπολογιστής που έχεις είναι πιο παλιός. Σίγουρα, κάποια στιγμή, θα πάρεις νέο υπολογιστή και τότε θα μπορείς να εκμεταλλευτείς την ταχύτητα του δίσκου στο έπακρο. Βέβαια, υπάρχουν και πιο "προχωρημένοι" δίσκοι, όπως ο Intenso Memory 2 Move Pro, ο οποίος διαθέτει και θύρα LAN αλλά και Wi-Fi ώστε να συνδέεται στο τοπικό δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σου, ενώ έχει και SD slot, ώστε να μπορείς να συνδέεις κάρτες μνήμης SD και να παίρνει αυτομάτως backup!