Αποθηκεύστε τις φωτογραφίες σας στο cloud: που, πως και γιατί!

Περίληψη: Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των αυτοδίδακτων φωτογράφων; Βγάζεις συστηματικά δεκάδες φωτογραφίες με το...

Ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των αυτοδίδακτων φωτογράφων; Βγάζεις συστηματικά δεκάδες φωτογραφίες με το smartphone σου; Θέλεις κάποιον τρόπο να αποθηκεύεις τα αριστουργήματα που παράγονται από την κάμερα του κινητού σου και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα και το μάτι του αρτίστα που σε χαρακτηρίζει; Η τεχνολογία, για άλλη μια φορά, είναι στο μέρος σου. Πλέον, μπορείς να ανεβάζεις και να αποθηκεύεις τις φωτογραφίες σου, κατ' ευθείαν, στο internet, και μάλιστα αυτό να γίνεται αυτομάτως, χωρίς τη δική σου παρέμβαση!

Αν και υπάρχον πολλά sites και πολλές εταιρίες που παρέχουν τέτοια λειτουργία, εστιάζουμε στις πιο γνωστές και διαδεδομένες λύσεις: Google Drive, iCloud, Flickr και OneDrive.Ας δούμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του καθενός και γιατί να επιλέξεις κάποιο εξ αυτών.

Google DriveΗ Google παρέχει τη δυνατότητα να συγχρονίζεις τις φωτογραφίες σου με δύο τρόπους: το Google Drive και το Google Photos. Η πρώτη επιλογή είναι πιο βασική, αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες ως αρχεία, η οργάνωση γίνεται σε φακέλους και είναι εύκολη η εισαγωγή τους σε αρχεία των Docs, Sheets και Slides. Αντίθετα, το Google Photos επιτρέπει την οργάνωσή τους σε συλλογές και άλμπουμ, την επεξεργασία των φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αναζήτηση με ημερομηνία, τοποθεσία ή θέμα, αλλά και το sharing με άλλες υπηρεσίες. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αρχεία αποθηκεύονται στο χώρο που παρέχει η Google στο Google Account και είναι 15GB.

iCloudΕδώ έχουμε την υπηρεσία της Apple για κατόχους iPhone, iPad, iPod και Macintosh. Το iCloud έχει την υπηρεσία Photo Library, η οποία αποθηκεύει τις φωτογραφίες σου στο cloud της Apple, και εκεί μπορείς να τις οργανώσεις σε αυτά που η Apple ονομάζει “Moments”, “Collectionsκαι “Years”. Προφανώς, οι φωτογραφίες είναι διαθέσιμες σε κάθε συμβατή συσκευή στην οποία μπαίνεις με το λογαριασμό σου, ενώ ο δωρεάν διαθέσιμος χώρος είναι 5GB.

FlickrΚάποτε το Flickr ήταν ο μοναδικός προορισμός για όποιον ενδιαφερόταν για τη φωτογραφία. Πλέον, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όμως το Flickr έχει έναν άσο στο μανίκι: προσφέρει δωρεάν αποθηκευτικό χώρο 1000GB. Ναι, καλά διάβασες. Χίλια gigabytes αποθηκευτικού χώρου, ώστε μπορείς, όχι απλά να ανεβάζεις τις φωτογραφίες του smartphone σου αυτομάτως, αλλά να ανεβάσεις όλες σου τις φωτογραφίες και να έχεις ένα γενικό backup. Επίσης, οι λειτουργίες του Flickr περιλαμβάνουν και πολύ καλά εργαλεία οργάνωσης και αναζήτησης, για να βάλεις μια τάξη στο χάος που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί στα 1000GB από φωτογραφίες. Αναμενόμενα, υπάρχουν apps και για Android αλλά και για iPhone.

OneDriveΗ Microsoft δε θα μπορούσε να μείνει εκτός... νυμφώνος, και το OneDrive έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει και αυτόματη αποθήκευση φωτογραφιών. Εγκαθιστώντας το OneDrive στο Android ή στο iPhone σου, θα ερωτηθείς αν θες να συγχρονίζονται οι φωτογραφίες σου αυτομάτως. Το app δεν σταματά εκεί, όμως, και σύντομα θα αρχίσει αυτομάτως να δημιουργεί και άλμπουμ από τις υφιστάμενες φωτογραφίες, βάσει τοποθεσίας, χρόνου λήψης ή άλλων παραμέτρων. Ο αποθηκευτικός χώρος του OneDrive ανέρχεται σε 5GB για τους καινούριους χρήστες και σε 15 για τους παλιούς, υποστηρίζει επίσης αυτόματο συγχρονισμό φωτογραφιών από το smartphone μέσω του σχετικού app. Και βέβαια, μπορείς να διαχειριστείς τα αρχεία από παντού: desktop, smartphone ή και web.