Apple Face ID: το "κλειδί" είναι το πρόσωπό σου

Περίληψη: Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες, από τη στιγμή που η Apple παρουσίασε το ολοκαίνουριο...

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες ώρες, από τη στιγμή που η Apple παρουσίασε το ολοκαίνουριο iPhone X, και ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση με τις νέες τεχνολογικές καινοτομίες που αυτό φέρνει. Η πιο σημαντική τεχνολογία, όμως, είναι το Face ID, η τεχνολογία που επιτρέπει το ξεκλείδωμα του κινητού, απλά κοιτάζοντάς το!

Πως λειτουργεί;

Αν και ακούγεται πολύ απλό ως σύλληψη, οι τεχνολογίες που κρύβονται πίσω από το Face ID είναι πολλές και ιδιαιτέρως "προχωρημένες". Στο πάνω μέρος του iPhone X υπάρει μια κάμερα υπερύθρων, μια δίοδος υπέρυθρου φωτός για φωτισμό ακόμη και στο σκοτάδι, και ένας εξειδικευμένος προβολέας υπέρυθρων "τελειών" (dot projector), ο οποίος προβάλλει ένα πλέγμα αποτελούμενο από 30.000 σημεία, με υπέρυθρο φως, το οποίο χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει την επιφάνεια και τις καμπύλες του προσώπου του χρήστη. Το σύστημα ονομάζεται από την Apple "TrueDepth" camera system και, εκτός του κλειδώματος, χρησιμοποιείται και για άλλες λειτουργίες, όπως τα selfies με αντίληψη βάθους!Για το ξεκλείδωμα, το iPhone X "φωτογραφίζει" το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του, ανιχνεύει τη θέση των υπέρυθρων σημείων πάνω στο ανάγλυφο του προσώπου, και στέλνει όλα αυτά τα δεδομένα για περαιτέρω επεξεργασία στον επεξεργαστή A11. Για την ίδια την ταυτοποίηση, η Apple χρησιμοποιεί machine learning ώστε να αναγνωρίζει τον χρήστη, ακόμη κι αν φορέσει γυαλιά, καπέλο ή αν ξυρίσει το μούσι!

Ασφάλεια και ευφυία

Το Face ID, αν και μπορεί, δεν πρόκειται να ξεκλειδώσει το iPhone X, παρά μόνο εάν ο (νόμιμος) χρήστης του κοιτά την οθόνη της συσκευής και έχει τα μάτια ανοιχτά! Μετά την επεξεργασία των δεδομένων, τα αποτελέσματα μένουν εντός του A11, ο οποίος διαθέτει ένα ειδικό υποσύστημα, το "Secure Enclave", όπου υπάρχουν κρυπτογραφημένα και προστατευμένα τα δεδομένα που αντιστοιχούν στον "νόμιμο" χρήστη του iPhone X. Παράλληλα, η πιστοποίηση του χρήστη γίνεται τοπικά, χωρίς να μεταφέρονται δεδομένα στο ή από το internet.Το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από την Apple, μέσω της αντίληψης του βάθους και του machine learning, φιλοδοξεί να είναι απολύτως ακριβές και να "αναγνωρίζει" με απόλυτη ακρίβεια, μόνο τον νόμιμο κάτοχο του iPhone X -- μιας και έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις όπου, ανταγωνιστικές τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, έχουν ξεκλειδώσει κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές, απλά κρατώντας μια φωτογραφία του νόμιμου χρήστη μπροστά από την κάμερα! Σύμφωνα με την ίδια την Apple, το νέο σύστημα έχει πιθανότητα λάθους μία στο εκατομμύριο, ενώ το παλαιότερο TouchID (με τα δακτυλικά αποτυπώματα) είχε πιθανότητα λάθους 1:50.000! Εμείς επιφυλασσόμαστε μέχρι να πάρουμε τη συσκευή στα χέρια μας για δοκιμή, αλλά σίγουρα η παρουσίαση της Apple φαίνεται τουλάχιστον εντυπωσιακή!