Apple iPhone X: Πόσο μεγάλη οθόνη έχει στην πραγματικότητα;

Περίληψη: Το iPhone X είναι αυτό το κάτι ξεχωριστό που περιμέναμε να δούμε από την Apple....

Το iPhone X είναι αυτό το κάτι ξεχωριστό που περιμέναμε να δούμε από την Apple. Είναι το επετειακό κινητό της εταιρείας για τα 10 χρόνια από την ανακοίνωση του πρώτου iPhone. Κατάφερε να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τα υπόλοιπα προϊόντα που ανακοίνωσε, και όχι άδικα. Πρόκειται για το πρώτο bezel-less smartphone της Apple, αλλά ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Οθόνη 5.8" σε σώμα 5.0"

Δεν είναι ανάγκη να σε μπλέξουμε με χιλιοστά και ποσοστά. Θα σου δώσoυμε μια πολύ καλή εικόνα πώς είναι να κρατάς το iPhone X: είναι σαν να κρατάς οποιοδήποτε απλό κινητό με οθόνη 5 ιντσών. Έχει πιο μικρές διαστάσεις από πολλά κινητά με οθόνη 5.0" και η αίσθησή του είναι απλά εξωπραγματική. Όσοι έχετε πιάσει το Galaxy S8, γνωρίζετε ποια είναι η αίσθηση του να κρατάς μια τόσο μεγάλη οθόνη, αλλά να χωράει τόσο άνετα στο χέρι.Το επάνω μέρος της οθόνης, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, π.χ. όταν βλέπουμε video στο YouTube. Οπότε, όταν θέλουμε να δούμε ένα video, αυτό το μικρό επάνω μέρος μένει ανεκμετάλλευτο. Επίσης, επειδή η οθόνη έχει αναλογία 19.5:9 ενώ τα περισσότερα βίντεο 16:9, αυτά τα λίγα χιλιοστά, σε οριζόντια προβολή, μένουν αχρησιμοποίητα ούτως ή άλλως. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα bezel-less smartphones.

Οθόνη

Η οθόνη έχει διαγώνιο 5.8", είναι Super Retina HD OLED και υποστηρίζει HDR. Πρακτικά, μια οθόνη HDR είναι ακόμα πιο φωτεινή από τις παραδοσιακές, έχει πιο έντονα χρώματα, αλλά και πιο έντονα μαύρα, όμως για να δεις ένα βίντεο σε HDR, πρέπει το ίδιο το βίντεο να είναι HDR! Αν δεις μια ταινία που δεν είναι HDR, δεν πρόκειται να δεις μεγάλη διαφορά στα χρώματα. Η ανάλυση της οθόνης είναι 2436x1125, όπερ αντιστοιχεί σε 458ppi. Όσον αφορά την επιφάνεια, η Apple μας υπόσχεται πως δεν πρόκειται να μένουν δαχτυλιές στην οθόνη του κινητού. H εταιρεία - αν ήθελε - θα μπορούσε να μην είχε δημιουργήσει αυτό το κενό στο επάνω μέρος της οθόνης, αλλά ήταν αναγκαίο κακό και καλό ταυτόχρονα. Όπως βλέπετε στην εικόνα, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η οθόνη έχει αυτό το κενό και είναι 8 σε αριθμό. Εάν υποθέσουμε ότι το κενό δεν υπήρχε (κάτι που θα ικανοποιούσε τον ψυχαναγκασμό μας) και το iPhone X ήταν όλο μόνο οθόνη, τότε ΔΕΝ θα είχε τα εξής τεχνικά χαρακτηριστικά: • Κάμερα υπερύθρων • Αισθητήρα εγγύτητας • Φωτιστικό σώμα • Αισθητήρα φωτός • Ηχείο • Μικρόφωνο • Εμπρόσθια κάμερα • Dot projectorΤελικά, αυτό το κενό στην οθόνη είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο. Είναι πρωτότυπο γιατί, χάρη σε αυτό το κενό, υπάρχει το μοναδικό Face ID, για το οποίο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο και μπορεί να "διαβάσει" όλες τις λεπτομέρειες και τις καμπύλες σε ένα πρόσωπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό που προσφέρει σαν σύνολο το iPhone X, είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί από την εταιρεία και η οθόνη του είναι απλά μια από τις καλύτερες οθόνες που μπορείς να βρεις σε κινητό.