Apple WWDC 2019: Καταιγισμός από την Apple!

Περίληψη: Το φετινό Worldwide Developers Conference ξεκίνησε πριν λίγες ώρες για την Apple, με μια μεγάλη...

Το φετινό Worldwide Developers Conference ξεκίνησε πριν λίγες ώρες για την Apple, με μια μεγάλη παρουσίαση των πιο σημαντικών προϊόντων που ετοίμασε η μεγαλύτερη μεγάλη εταιρεία από το Cupertino της California.

Ο χρόνος και ο χώρος λίγος, οπότε θα εστιάσουμε στις πιο σημαντικές ανακοινώσεις:

Αρχίζουμε από -τι άλλο- το hardware. Δεν φτάνει που τους προηγούμενους μήνες η Apple ανανέωσε σχεδόν όλη της τη σειρά προϊόντων… σχεδόν. Είχε μείνει μια μικρή λεπτομέρεια, ένα μικρό “one more thing”, όπως έλεγε ο Steve Jobs: το Mac Pro.

Λοιπόν, ναι, από το φθινόπωρο θα δούμε ένα νέο Mac Pro, το οποίο θα είναι τόσο… turbo, σε βαθμό που μοιάζει αστείο. Λοιπόν, σημειώστε:

-επεξεργαστής μέχρι και Intel Xeon με 28 πυρήνες και 56 threads
-300 Watts ισχύος μόνο για τον επεξεργαστή
-μνήμη DDR4 ECC 2933MHz 6-channel με 12 DIMMs για έως και 1,5 terabyte RAM
-8 PCI-Express slots, 4 double-wide, 4 single-wide
-2x 10Gbit Ethernet ports

και σαν να μην έφταναν αυτά:

γραφικά από AMD Radeon Pro 580X, έως και… 2 modules με 2 AMD Vega II GPUs για έως και 56 teraFLOPS επεξεργαστικής ισχύος

αλλά και:

κάρτα Afterburner με εξειδικευμένο FPGA chip με fill-rate 6 δισεκατομμύρια pixels/second για real-time επεξεργασία video, με δυνατότητα ταυτόχρονης αναπαραγωγής τριών streams βίντεο ανάλυσης 8k ή 12 streams σε 4k, καθώς και συνολικά 1,4kW στο τροφοδοτικό.

Επίσης η Apple ανακοίνωσε την εκπληκτική οθόνη Pro Display XDR με ανάλυση 6016×3384 pixels, διαγώνιο 32 ίντσες, P3 color και 10-bit color, 1000 nits φωτεινότητα (μέγιστο 1600) και 1.000.000:1 λόγο αντίθεσης!

Εκτός αυτών, είχαμε και ανακοίνωση για την Apple TV και το TV OS, υποστήριξη τουArcade στην Apple TV με υποστήριξη των controllers PS Dual Shock και Xbox One S, αλλά και συνεργασίες με το BBC για παραγωγή υλικού κορυφαίας ποιότητας.

Στο Apple Watch έχουμε νέες δυνατότητες και πολλά νέα apps αλλά και faces. Έχουν προστεθεί πολλές λειτουργίες σε σχέση με τηνυγεία και την άσκηση, ακόμη και app για παρακολούθηση του έμμηνου κύκλου των γυναικών, apps για ακρόαση audio books, για λήψη ηχητικών σημειώσεων, calculator, αλλά και αφαίρεση της απαίτησης των Watch apps να έχουν και αντίστοιχο app για iPhone. Όλα αυτά μέσω του νέου Watch OS 6.

Περνώντας στο νέο iOS 13, εκτός τουότι ο Tim Cook έκανε “πλακίτσα” στο Android λέγοντας πως το ποσοστό του iOS 12 φτάνει το 85% του συνόλου των συσκευών ενώ το Android 9 βρίσκεται μόλις στο 10% των συσκευών, έριξε τη βόμβα: η Apple αλλάζει τοντρόπο που “πακετάρονται” τα apps, οδηγώντας σε 50%μικρότερα downloads (60% για updates), αλλά και επιτάχυνση×2 της έναρξης ενός app!

Πέραν αυτού, το dark mode έρχεται και στο νέο iOS 13, κάτι που επηρρεάζει την όψη, όχι μόνο του λειτουργικού αλλά και όλων των apps, όπως τα news, calendar, notes, messages, keyboard, photos, music. Μιας και τα αναφέραμε, το keyboard πλέον υποστηρίζει “swipe-type”, ενώ το music μπορεί να έχει συγχρονισμένα lyrics!

Επίσης έχουμε σοβαρές βελτιώσεις στο θέμα της ιδιωτικότητας, με ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του ποια apps έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία της συσκευής, ακόμη καιγια τα πιο “πονηρά” εξ αυτών, τα οποία χρησιμοποιούσαν παράπλευρες μεθόδους όπως το Wi-Fi ή το Bluetooth.

Ακόμη, αν κάποιο app θέλει login, αντί για σύνδεση μέσω Facebook ή Twitter, η Apple πλέον θα παρέχει δικό της login, όπου ο χρήστης θα έχει τον έλεγχο των στοιχείων που δίνει – ακόμη και αν δεν θέλει να δώσει e-mail, η Apple θα δημιουργεί ένα μοναδικό e-mail με τυχαίους χαρακτήρες, μέσω του οποίου θα προωθεί όλα τα μηνύματα των δημιουργών του app στον χρήστη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να το σβήσει όποτε επιθυμεί.

Επιγραμματικά είδαμε και το νέο macOS Catalina με διάφορες βελτιώσεις, νέο iPadOS ειδικά για τα iPads, το οποίο υποστηρίζει split-screen, multi-tasking, app exposé και πολλά ακόμη “καλούδια” στο user interface, αλλά και τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης USB stick, SD-card ή ακόμη και κάμερας στο iPad, για μεταφορά αρχείων. Αυτό και μόνο δείχνειτο πόσο σοβαρά αρχίζει να παίρνει η Apple το iPad ως σοβαρό εργαλείο. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πλέονμπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα iPad με Pencil ως “ταμπλέτα” ή δεύτερη οθόνη σε οποιοδήποτε Mac!

Και κλείνουμε την εν τάχει παρουσίαση με τις ανακοινώσεις για τις νέες εκδόσεις του Augmented Reality AR Kit 3 με νέες λειτουργίες αυτόματου people occlusion και motion capture, αλλά και του νέου framework για τη γλώσσα Swift, το SwiftUI, το οποίο επιταχύνει δραματικότατα την ανάπτυξη εφαρμογών για iOS και macOS, αλλά και τη μεταφορά υπαρχόντων apps για iOS σε macOS με ελάχιστο κόπο!

Αυτά εν τάχει. Μείνετε συντονισμένοι στη... συχνότητα του Public Blog για ό,τι νέο προκύψει!