Αρίθα Φράκλιν: Τα Public αποχαιρετούν την ιέρεια της soul

Περίληψη: Τον περασμένο Φεβρουάριο η θρυλική αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ηχογραφήσει το τελευταίο της...

Τον περασμένο Φεβρουάριο η θρυλική αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ηχογραφήσει το τελευταίο της άλμπουμ. «Η σημαντικότερη φωνή από το 1955 μέχρι σήμερα», κατά το Rolling Stone, σταμάτησε και τις περιοδείες, αφήνοντας πίσω της μια δυνατή καριέρα και... αιώνιες νότες. Ήδη από τα μέσα του φετινού Αυγούστου είχε γίνει γνωστό ότι η κατάσταση της υγείας της Αρίθα Φράκλιν, «βασίλισσας της σόουλ», όπως είχε δικαίως χαρακτηριστεί, έβαινε προς το χειρότερο και είχε αποφασίσει τα ρίξει αυλαία καλλιτεχνικά. Η 76χρονη ντίβα είχε δηλώσει σε τηλεφωνική συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ντιτρόιτ ότι «αυτή θα είναι η τελευταία μου χρονιά - φέτος αποσύρομαι».

Σύμφωνα με τον ατζέντη της, η ερμηνεύτρια των χιλιοτραγουδισμένων «Think» και «Respect» (τραγούδι του Οτις Ρέντιγνκ, που έγινε σήμα κατατεθέν της), άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ. Απεβίωσε την Πέμπτη 16 Αυγούστου σε ηλικία 76 ετών ενώ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω προχωρημένου καρκίνου στο πάγκρεας.Η Αρίθα Φράνκλιν διεγνώσθη με καρκίνο το 2010. Τελευταία φορά τραγούδησε τον Νοέμβριο του 2017 στο πλαίσιο εκδήλωσης του ιδρύματος του Ελτον Τζον κατά του AIDS. Η τελευταία συναυλία στην οποία εμφανίστηκε ήταν λίγους μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2017, στη Φιλαδέλφεια. Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942, στο Μέμφις κι από πολύ μικρή άρχισε να τραγουδά γκόσπελ στην εκκλησία όπου κήρυττε ο ιερέας πατέρας της. Στα 18 της πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της επαγγελματικά στο τραγούδι: το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο έγινε με την Columbia Records, το 1960, αλλά η καριέρα της απογειώθηκε από το 1967, όταν υπέγραψε με την Atlantic και έκανε το κοινό να παραληρεί με τραγούδια σαν το «Respect», το «(You Make Me Feel Like) A Natural Woman», το «Spanish Harlem» και το «Think». Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία είχε γίνει η ιέρεια της σόουλ μουσικής και μπορούσε, πια, να καταφέρει τα πάντα. Μόνη της και απαραιτήτως με τον απόλυτο έλεγχο σε ό,τι έκανε. Από το Ντιτρόιτ, όπου εγκαταστάθηκε και πέρασε ολόκληρη τη ζωή της.

Οι απανταχού μουσικόφιλοι τις τελευταίες ώρες ανατρέχουν στους δίσκους της, το YouTube και τα social media αποτίουν έναν ατελείωτο μουσικό φόρο τιμής στη μεγάλη καλλιτέχνη. Δείγματα από τα πρώτα της βήματα αλλά και τη δεκαετία του ’80, μπορεί να βρει κανείς στην τριπλή συλλογή «The Real...Aretha Franklin», μια άριστη επιλογή, ενώ οι πιο jazz & blues στιγμές της καριέρας της συγκεντρώθηκαν πρόσφατα σε μια εξίσου αξιόλογη συλλογή βινυλίων, το «Sunday Morning Classics».Αναμφίβολα οι μεγαλύτερες επιτυχίες της βρίσκονται συγκρεντρωμένες εδώαλλά όσοι έχουν αδυναμία στους soul «ύμνους» των 60s και 70s, στο «The Definitive Soul Collection» θα βρουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής. Αν, όμως, κάποιος έπρεπε να επιλέξει ένα και μόνο βινύλιο από την πλούσια δισκογραφία της, τότε η προφανής επιλογή θα ήταν το Lady Soul!Αν μπορούσαμε να σχηματίσουμε ένα top 5 με τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας της, είναι εκείνα που περιλαμβάνονται στο «Original Album Series», ενώ για όποιον θέλει να την θαυμάσει επί σκηνής, live, υπάρχει η ιστορική συναυλία του 1968 στο Άμστερνταμ «Live 1968 At The Concertgebouw, Amsterdam». Βρείτε όλα τα δείγματα της εξαίσιας φωνής της στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!