ASUS laptops: Όσα είδαμε στη Βαρσοβία

Περίληψη: Τη Βαρσοβία επέλεξε η ASUS για να παρουσιάσει τα νέα της laptops, αυτή τη φορά...

Τη Βαρσοβία επέλεξε η ASUS για να παρουσιάσει τα νέα της laptops, αυτή τη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους, λίγες ημέρες μετά τη CES 2019. Η εταιρεία ξεκινά δυναμικά τη χρονιά με σημαντικές αναβαθμίσεις μοντέλων σε όλες τις δημοφιλείς σειρές φορητών υπολογιστών της, όπως Vivobook, Zenbook και ROG, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις.  

Στην οικογένειατων ROG gaming laptop η ASUS εντυπωσιάζει με το Mothership, ένα ξεχωριστό σύστημα που διαθέτει χαρακτήρα 2 σε 1 και ξεχωρίζει για τη φορητότητά του. Συγκεκριμένα το πληκτρολόγιο μπορεί να αποσπαστεί από την οθόνη των 17 ιντσών και να τοποθετηθεί όπου ακριβώς βολεύει τον χρήστη, αφού είναι ασύρματο χωρίς να ενοχλεί κατά το gaming.

Η ποιότητα κατασκευής είναι «από άλλο πλανήτη» όπως επίσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία δικαιολογούν τον ισχυρισμό της ASUS για το «καλύτερο gaming laptop της αγοράς».

Σε αυτά συναντάμε επεξεργαστή Core i9 με 64 GB μνήμη αλλά και τη νέα RTX2080 GPU της Nvidia, που φέρνει επιδόσεις γραφικών από επιτραπέζιο υπολογιστή, στο form factor ενός φορητού. Η οθόνη διαθέτει ανάλυση Full HD και υποστηρίζει G-Sync της Nvidia στα 144Hz με απόκριση 3ms. Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ, αφού υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου με εγκατάσταση δύο επιπλέον SSD ενώ οι gamers, που στηρίζονται στο ασύρματο δίκτυο, θα εκπλαγούν με την υποστήριξη WiFi 6, του τελευταίου προτύπου ασύρματης σύνδεσης.

Οι εκπλήξεις για τη σειρά ROG δε σταματούν εδώ, αφού 18 μήνες μετά την κυκλοφορία του υπερεπιτυχημένου Zephyrus GX501, η ASUS έχει έτοιμο το διάδοχό του, το ROG Zephyrus S GX701. Το νέο μοντέλο ξεχωρίζει για τις ακόμα μικρότερες διαστάσεις του, είτε μιλάμε για την έκδοση με την 15 ιντσών οθόνη είτε αυτή με οθόνη 17 ιντσών.

Και στις δύο περιπτώσεις η οθόνη καλύπτει το 81% της εμπρόσθιας επιφάνειας, υποστηρίζει Nvidia G-Sync 144Hz, ενώ το πάχος του συστήματος δε ξεπερνάτα 18.7 χιλιοστά. Περιορισμένο είναι και το βάρος, που δε ξεπερνά τα 3 κιλά. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το GX701 έρχεται με Core i7-8750h, 24GB μνήμη ανάλογα με την έκδοση, κάρτα γραφικών GeForce RTX 2070 ή RTX 2080. To Aura Lighting κάνει και πάλι την εμφάνισή τουκάνοντας πιο ζωντανό το gaming αλλά η ASUS δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησής του.

Στο χώρο των Vivobook, η ASUS ανανεώνει τα μοντέλα των 14 και 15 ιντσών με τα μοντέλα X412 και X512 αντίστοιχα. Και οι δύο σειρές διακρίνονται για το νέο σχεδιασμό, που δίνει μια πιο πολυτελή εμφάνιση ενώ οι διαστάσεις μειώνονται κατά 7% εξαιτίας των μικρότερων περιθωρίων (bezel) γύρω από την οθόνη. Ειδικά στο νέο Zenbook 14, η οθόνη (G-Sync 144Hz) καταλαμβάνει το 88% της συνολικής εμπρόσθιας επιφάνειας, με το βάρος να μη ξεπερνά το 1.5 κιλό.

Αναμενόμενα η ASUS θα διαθέσει και τα δύο μοντέλα σε διάφορες συνθέσεις, με τα ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά να είναι ο Core i7 επεξεργαστής της Intel 8ης γενιάς, μνήμη 16 GB, 512 GB SSD αλλά και ξεχωριστή κάρτα γραφικών MX130 της Nvidia. Ο αποθηκευτικός χώρος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2TB!  

Φυσικά από την παρουσίαση της ASUS δε θα μπορούσε να λείπει ένα από τα καλύτερα laptops που ξεχώρισαν στη φετινή CES, το Zenbook S13 UX392. Το S13 διακρίνεται αρχικά για την εξαιρετική μεταλλική του κατασκευή, αλλά και τις διαστάσεις του, αφού αυτές είναι μικρότερες από κάθε άλλο laptop με οθόνη 13.9 ιντσών.

Ναι, η ASUS περιόρισε τα περιθώρια (bezels) προκειμένου να καταφέρει κάτι τέτοιο, όμως προκαλεί εντύπωση σε τι βαθμό κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο, αφού η οθόνη του S13 καλύπτει το 97% της συνολικής εμπρόσθιας επιφάνειας, κάτι που δεν έχουμε δει σε άλλο φορητό υπολογιστή. Αυτό δε σημαίνει ότι θα συναντήσουμε την webcam σε κάποιο περίεργο μέρος, αφού αυτή βρίσκεται εντός ενός μικρού περιθωρίου στην κορυφή της οθόνης, χωρίς να χαλάει την εντυπωσιακή εμφάνιση του υπολογιστή.

Κατά τα άλλα, οι ενδιαφερόμενοι δε θα απογοητευτούν καθόλου από τις επιδόσεις, αφού αυτές κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Η ASUS επιλέγει επεξεργαστές Core i5 και Core i7 της Intel 8ηςγενιάς ενώ το ανώτερο μοντέλο έρχεται με 16 GB μνήμη και SSD χωρητικότητας 256 GB, 512 GB ή 1TB. 

Τα περισσότερα μοντέλα αναμένονται στο Public μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εκτός από το ROG Mothership, για το οποίο δεν υπάρχει για την ώρα κάποια σχετική ενημέρωση.