Αυτό είναι το βιβλίο χωρίς κανένα «Πλην»!

Περίληψη: Η Washington Post το χαρακτήρισε «ιδιοφυώς αστείο», ενώ κατά τους New York Times είναι ένα...

Η Washington Post το χαρακτήρισε «ιδιοφυώς αστείο», ενώ κατά τους New York Times είναι ένα βιβλίο «εντυπωσιακό, μαγευτικό και υπέροχο». Τέτοιοι χαρακτηρισμοί αξίζουν στο «Less»του Andrew Sean Greer, που πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα, με τον τίτλο «Πλην».

Να προσθέσουμε ότι χαρακτηρίστηκε από την Κριτική Επιτροπή Pulitzer ως «ένα γενναιόδωρο βιβλίο, μουσικό στη γραφή του, μεγαλόπρεπο στη διάρθρωση και το εύρος του», η οποία του χάρισε το πολυπόθητο βραβείο για το 2018. Τι θα διαβάσουμε, όμως, στις σελίδες του βιβλίου που έχει προστεθεί σε τόσες λίστες με best-seller και top ten, ενώ έχει αποσπάσει ουκ ολίγα βραβεία;

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας άσημος συγγραφέας, που πλησιάζει τα πενήντα και δέχεται τη πρόσκληση γάμου του πρώην του. Και ξέρει, πως η αποδοχή της πρόσκλησης θα είναι ό,τι πιο άβολο, ενώ η άρνησή της θα φανεί σαν μια μεγάλη ήττα. Γι’ αυτό, πρέπει να σκαρφιστεί το καλύτερο πρόσχημα για να μην πάει σε αυτόν το γάμο. Και το βρίσκει! Αποφασίζει να αποδεχτεί κάθε λογής πρόσκληση που έχει λάβει, για παντελώς αδιάφορες εκδηλώσεις (π.χ. συνέδρια για συγγραφείς). Απ’ τη Γαλλία στην Ινδία, απ’ τη Γερμανία στο Μαρόκο και απ’ το Μεξικό στην Ιαπωνία, ο Άρθουρ Πλην θα γυρίσει τον κόσμο για να ξεφύγει από τον γάμο, βρίσκοντας, παράλληλα, το έναυσμα για μία καινούρια ζωή.

Με έξυπνο και πνευματώδες χιούμορ, το «Πλην» υπόσχεται να αγγίξει κάθε ευαίσθητη χορδή και να μας υπενθυμίσει την κοινή μας ανθρώπινη μοίρα. Και όλα αυτά θα ειπωθούν,με έναν σατυρικό και κωμικό τρόπο, μέσω παρεξηγήσεων, σπαρταριστών εκπλήξεων και απρόσμενων στοχασμών.

Ούτως ή άλλως, ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, Andrew Sean Greer, μας έχει συνηθίσει σε βιβλία που μιλάνε για την αγάπη, τις χαμένες ευκαιρίες, τις αποτυχίες και τον χρόνο. Και το «Πλην», το έκτο βιβλίο του, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των «love stories».

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δώμα, χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Πλην». Ο διαγωνισμός θα λήξει την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι οι:

Σούλα Σενταράκη

Σύλβια Παράσχου

Ματίνα Δονάρου