Barbie, ετών 60

Περίληψη: Σε λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 9 Μαρτίου, η Barbie έχει γενέθλια και, αν...

Σε λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 9 Μαρτίου, η Barbie έχει γενέθλια και, αν έσβηνε κεράκια, αυτά θα ήταν 60! Ήταν 9 Μαρτίου του 1959, λοιπόν, όταν έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο New York Toy Fair και από τότε έχει γράψει τη δική της, ροζ -και όχι μόν-  ιστορία. Δύο χρόνια αργότερα, έκανε την εμφάνισή του και ο πιστός της σύντροφος Ken.

Στις αρχές του ’60 η Barbie άρχισε να πλησιάζει το «κορίτσι της διπλανής πόρτας» με επαγγέλματα, όπως fashion editor (1960), νοσοκόμα και αεροσυνοδός (1961) και έχοντας το δικό της αυτοκίνητο και σπίτι. Η εικόνα της Barbie, ενώ άλλαζε επαγγέλματα, ήταν η ίδια. Δηλαδή ψηλή, αδύνατη, με μακριά ξανθά ή μαύρα μαλλιά και λευκό δέρμα. Από το 1980 και μετά, εμφανίστηκαν κάποιες Barbie με σταρένιο δέρμα, αλλά οι -τέλειες- αναλογίες μοντέλου παρέμειναν σταθερές.

Η μεγάλη αλλαγή στους σωματότυπους ήρθε με τη σειρά Fashionistas, όταν κατέφθασαν οι Barbie «με καμπύλες», η... «μικροκαμωμένη» και «η ψηλή». Συνολικά η σειρά Fashionistas έχει 100+ εμφανίσεις με διάφορους συνδυασμούς σωματότυπων, χρώματος δέρματος, ματιών και μαλλιών.

Από το «κορίτσι της διπλανής πόρτας», μόλις πέρυσι, η Barbie αποτέλεσε role model με τη σειρά Inspiring Women, με κούκλες όπως η Frida Kahlo, Katherine Johnson κ.ά.

H συνέχεια έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα ότι τον Ιούνιο του 2019 έχουμε να περιμένουμε μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα στις αναλογίες της (στήθος, μέση, περιφέρεια) όπως και ότι θα δούμε Barbie σε αναπηρικό καροτσάκι και με προσθετικό άκρο, αποδεικνύοντας ότι η Barbie έχει αρχίσει να «αγκαλιάζει» την ανθρώπινη διαφορετικότητα με κάθε δυνατό τρόπο.

Μη ξεχνάς! Ο κόσμος της Barbie σε περιμένεινα τον ανακαλύψεις στο Public!