Bias Lighting: Βάλε φως στην τηλεόρασή σου!

Περίληψη: Αν είσαι σαν και εμάς, που περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας ταινίες και...

Αν είσαι σαν και εμάς, που περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στην τηλεόραση βλέποντας ταινίες και σειρές στο Netflix, ίσως να έχεις παρατηρήσει πως έπειτα από κάποια ώρα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, που το μόνο φως είναι εκείνο της τηλεόρασης, τα μάτια σου κουράζονται και η εμπειρία σταματάει να είναι τόσο απολαυστική.

Υπάρχει όμως ένας τρόπος όχι μόνο να ελαττώσεις το φαινόμενο, αλλά και να κάνεις την εμπειρία σου ακόμα πιο απολαυστική, αρκεί να πιάνουν λίγο τα χέρια σου. Ο τρόπος λέγεται Bias Lighting και το μόνο που θα χρειαστείς είναι μία ταινία LED και ένας ελεύθερος τοίχος πίσω από την τηλεόρασή σου.

Ίσως σε αυτό το σημείο να έχεις καταλάβει ήδη ότι το Bias Lighting στην πράξη αποτελεί μία DIY (Do It Yourself) εκδοχή της τεχνολογίας Ambilight της Philips, όπου μια φωτεινή πηγή αναλαμβάνει να φωτίσει τον τοίχο ακριβώς πίσω από την τηλεόραση, μειώνοντας τον έντονο φωτισμό της τηλεόρασης και επομένως την κόπωση στην όραση και στα μάτια σου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το contrast της εικόνας που προβάλει η τηλεόρασή σου. H διαφορά εδώ είναι ότι η ταινία LED βγάζει σταθερό φως που δεν αλλάζει απόχρωση ανάλογα με το τι προβάλλεται στην οθόνη, όμως το ζητούμενο δεν είναι η πιστή αντιγραφή του Ambilight.

Πριν όμως τρέξεις να προμηθευτείς ταινίες LED, θα πρέπει να προσέξεις τα παρακάτω, για να έχεις βέλτιστο αποτέλεσμα. Το πρώτο που σε ενδιαφέρει είναι ο φωτισμός να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος. Επομένως πρέπει διαλέξεις μία ταινία LED με θερμοκρασία χρώματος όσο τον δυνατόν πιο κοντά στους 6.500K.

Επίσης, σε μια σωστή εγκατάσταση Bias Lighting, δεν ενδιαφέρει μόνο η θερμοκρασία του χρώματος, αλλά και η ποιότητα του χρωματικού φάσματος. Κάθε λάμπα ή ταινία LED έχει ένα δείκτη χρωματικής απόδοσης – θα τον βρεις γραμμένο ως CRI (Chromatic Rendering Index) ή ως Ra – ο οποίος μετριέται σε κλίμακα με μέγιστο το 100. Όσο πιο κοντά στο 100 είναι αυτό το νούμερο, τόσο το φάσμα της λάμπας πλησιάζει εκείνο του ηλιακού φωτός.

Τελευταία παράμετρος που μας ενδιαφέρει είναι η φωτεινότητα. Ο σκοπός του Bias Lighting δεν είναι να πνίξει το φως από την τηλεόραση, αλλά να το απαλύνει. Έτσι θα πρέπει η ταινία LED που θα χρησιμοποιήσεις να μην ξεπερνάει σε ένταση το 10% του φωτισμού της τηλεόρασής σου, όταν αυτή προβάλει λευκό χρώμα. Αυτό σημαίνει πως αρκεί να αγοράσει μια ταινία LED λίγων Watt, η οποία θα σου επιτρέψει να χρησιμοποιήσεις και ως πηγή τροφοδοσίας μία από τις θύρες USB της τηλεόρασή σου και να μην μπλέξεις με πρίζες.

Καλούς... πειραματισμούς!