Περίληψη: Διάβασες το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»; Η νέα έκθεση που βασίζεται στο βιβλίο σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα το νεότερο έργο του Soloúp.
8 Ιουλίου , 2021 • 1 MIN READ
8 Ιουλίου , 2021 • 1 MIN READ
Περίληψη: Διάβασες το graphic novel «21: Η μάχη της πλατείας»; Η νέα έκθεση που βασίζεται στο βιβλίο σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα το νεότερο έργο του Soloúp.
Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο αγώνας για την ελευθερία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών και ο Soloúp, κατά κόσμον Αντώνης Νικολόπουλος, ο οποίος δημιούργησε το graphic novel «21: H μάχη της πλατείας», το οποίο αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η επιτυχία του βιβλίου έφερε μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη για τους λάτρεις του ελληνικού κόμικ, καθώς οδήγησε στη δημιουργία της έκθεσης «1821: Η μάχη της πλατείας».
Η έκθεση «1821: Η μάχη της πλατείας» άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 6 Ιουλίου. Η διεξαγωγή της πραγματοποιείται στον ανακαινισμένο χώρο υποδοχής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αφηγηματικές ενότητες του graphic novel, πρωτότυπες σελίδες, προσχέδια με μολύβι, αλλά και ντοκιμαντέρ. Μέσω των ντοκιμαντέρ δίνεται μία behind the scenes ματιά της δημιουργικής διαδικασίας, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά.
Στην έκθεση προβάλλεται επίσης αρκετό από το πρωτότυπο υλικό που ανακαλύφθηκε κατά την έρευνα για τη δημιουργία του graphic novel «21: H μάχη της πλατείας». Παρότι το βιβλίο βασίστηκε σε κείμενα περισσότερων από 30 συγγραφέων και εικαστικές δημιουργίες πάνω από 50 καλλιτεχνών, το νεότερο έργο του Soloúp δεν παύει να αποτελεί μία υποκειμενική προσέγγιση του Αγώνα και των γεγονότων της Επανάστασης. Κι αυτό γιατί οι ιστορίες έρχονται από ανθρώπους, άρα δεν γίνεται να είναι απολύτως αντικειμενικές, παρότι η επιστημονική τεκμηρίωση ήταν μεγάλη προτεραιότητα για την δημιουργία αυτού του έργου.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα έργο του Soloúp γίνεται έκθεση. Το δύο προηγούμενα βιβλία του Αντώνη Νικολόπουλου, «Ο Συλλέκτης» και «Αϊβαλί», απέκτησαν κι αυτά τις δικές τους εκθέσεις, στο Μουσείο Μπενάκη αυτή τη φορά, δίνοντας και τότε την ευκαιρία στο κοινό να δει πρωτότυπα σκίτσα, προσχέδια και πολλές από τις πηγές πίσω από το εκάστοτε έργο. Η ερευνητική δουλειά του Soloúp έλαμψε και στο βιβλίο «Τα ελληνικά comics», το οποίο αποτελεί μία τεράστια προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας της ένατης τέχνης στην Ελλάδα και είναι βασισμένο σε πληθώρα πρωτογενών πηγών, ενώ περιλαμβάνει και μία τεράστια συλλογή από εικόνες.
Ανακάλυψε ακόμα περισσότερα έργα του Soloúp στο Public.gr ή στα καταστήματα Public.