2020 must-reads / Part 1: Τα βιβλία που περιμένουμε ανυπόμονα!

Περίληψη: Αν το new year’s resolution σου ήταν να διαβάσεις περισσότερο, είσαι στα καλύτερα χέρια για να εκπληρώσεις τον στόχο σου!

Ο ερχομός κάθε νέου έτους είθισται να συνοδεύεται από μεγάλους ή μικρότερους στόχους. Αν ένας από τους δικούς σου ήταν να μικρύνεις την to-read λίστα σου, μάλλον σου έχουμε «κακά» νέα. Το 2020 είναι γεμάτο από νέες κυκλοφορίες βιβλίων, όλες ενδιαφέρουσες! Αν πάλι το new year’s resolution σου ήταν να διαβάσεις περισσότερο, είσαι στα καλύτερα χέρια, για να εκπληρώσεις τον στόχο σου!

Επειδή οι κυκλοφορίες είναι πολλές και σημαντικές, ετοιμάσαμε έναν χρήσιμο οδηγό με τους πιο ενδιαφέροντες τίτλους της χρονιάς, για να οργανωθείς. Στο πρώτο μέρος θα δούμε τις σημαντικότερες κυκλοφορίες λογοτεχνικών βιβλίων για το 2020, με υλικό για όλους: sequel γνωστών σειρών, ντεμπούτα νέων συγγραφέων, μυστήρια, θρίλερ, ιστορικά μυθιστορήματα και πολλά ακόμα. Πάμε να τα δούμε όλα!

Ξεκινάμε με την επιστροφή του Peter Grant. Στις 20 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί το 8ο βιβλίο με τις νέες περιπέτειες του ντετέκτιβ και μαθητευόμενου μάγου. Στο «False Value» ο Grant αντιμετωπίζει, πέρα από μαγικά εγκλήματα, την πατρότητα και την αβεβαιότητα. Το επόμενο βιβλίο, που δεν πρέπει να χάσεις, είναι και αυτό sequel. Πρωταγωνιστής ο Colter Shaw, που τον Μάιο αναλαμβάνει ξανά δράση στο «The Goodbye Man». Συνεχίζουμε με το «The Last Protector» του Taylor Andrew. Πρόκειται για το επόμενο βιβλίο στην σειρά, που ακολουθεί τους James Marwood και Cat Lovett και έρχεται τον Μάρτιο.

Περνάμε τώρα στο ντεμπούτο που περιμένουμε πώς και πώς: Ο Andrew Hunter Murray μας συστήνεται με το «The Last Day», ένα θρίλερ στο κοντινό μέλλον, το οποίο ελπίζουμε να μην είναι τόσο δυστοπικό όσο το φαντάστηκε ο συγγραφέας. Θα το βρεις στα ράφια του Public στις αρχές Φεβρουαρίου. Ένα νέο original έργο μας προσφέρει και η «βασίλισσα του ψυχολογικού σασπένς», Sophie Hannah. Το «Haven’t They Grown» βρίσκει την Beth μπροστά σε κάτι κυριολεκτικά αδύνατο. Πως γίνεται να έχουν περάσει 12 χρόνια και δύο παιδιά, 3 και 5 χρόνων, να μην έχουν μεγαλώσει ούτε μία μέρα; Η απάντηση στις 23 Ιανουαρίου.

Ένα από τα must-read του 2020 είναι και το «The Memory Wood» του Sam Lloyd. Με την πρώτη ματιά μοιάζει ένα ακόμα θρίλερ απαγωγής. Πολύ σύντομα όμως οι ανατροπές της ιστορίας γίνονται καθηλωτικές. Οι επιλογές μας συνεχίζονται με το νέο βιβλίο της Steph Cha «Your House Will Pay». Το μυστήριο εδώ έχει ιστορικό υπόβαθρο, καθώς ακολουθεί δύο οικογένειές κατά τη διάρκεια των φυλετικών ταραχών του Λος Άντζελες. Η οικογένεια είναι στο επίκεντρο και του «Sister», του νέου βιβλίου της Daisy Johnson, η οποία στο παρελθόν έχει προταθεί για το βραβείο Man Booker. Δύο αδερφές, η July και η September, μετακομίζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά εξαιτίας του σχολικού εκφοβισμού.

Ο επόμενος συγγραφέας έχει κι αυτός προταθεί για το Man Booker Prize όχι μία αλλά δύο φορές. Ο λόγος για τον Sebastian Barry, του οποίου το νέο βιβλίο το «A Thousand Moons» κυκλοφορεί στις 17 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα γύρω από την ατομική ταυτότητα, με φόντο τις συνέπειες της αμερικανικής επανάστασης. Το 2020 θα έχουμε και μια ακόμα μεγάλη επιστροφή στη λογοτεχνία, αυτή του David Mitchel. Ο συγγραφέας του Cloud Atlas επανέρχεται αυτό τον Ιούνιο, μετά από απουσία 5 και πλέον χρόνων, με το «Utopia Avenue», το οποίο μας ταξιδεύει στη μουσική σκηνή του Λονδίνου του 1967 και τη μυστηριώδη μπάντα Utopia Avenue.

Στο σήμερα μας επαναφέρει η Jeanine Cummins, η οποία με το «American Dirt» διηγείται την τρομακτική εμπειρία της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό στις ΗΠΑ. Το «Three Hours», από την άλλη, μας πάει στο Somerset της Αγγλίας, όπου ένα σχολείο βρίσκεται υπό πολιορκία. Τρεις μόνο ώρες φτάνουν για να σωθούν όλοι άραγε; Το βιβλίο της Rosamund Lupton μόλις κυκλοφόρησε, οπότε μπορείς να μάθεις κι εσύ τι συνέβη στο σχολείο του Somerset.

Ένα ακόμα βιβλίο, που ανυπομονούμε να διαβάσουμε, είναι το «Summer», το οποίο ολοκληρώνει την τετραλογία των «εποχικών» μυθιστορημάτων της Ali Smith. Το «καλοκαίρι» δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει κάποια άλλη εποχή - φυσικά και θα το βρεις στο Public στις 2 Ιουλίου. Λίγο πιο σύντομα, στις 7 Μαΐου, κυκλοφορεί το «Blue Ticket» της Sophie Mackintosh. Μια ιστορία για τη μητρότητα και τη γυναικεία επιλογή, η οποία δεν υπάρχει πια. Μια γυναίκα βρίσκεται στο κέντρο και των «Grown Ups» αλλά εδώ η διάθεση είναι πολύ πιο ανάλαφρη. Η Cara, μετά από ελαφριά διάσειση, ξεστομίζει ό,τι της έρθει στο μυαλό. Τα μυστικά δύο οικογενειών δεν αργούν να έρθουν στην επιφάνεια και οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις που ακολουθούν δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για όλους να ωριμάσουν.

Μέσα στο 2020 έχουμε και την κυκλοφορία του νέου θρίλερ της C.J. Tudor. Ένας άνδρας ψάχνει να βρει τι έχει απογίνει η οικογένειά του στο «The Other People». Για το νέο μυθιστόρημα της C.J. Tudor δεν θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ ακόμα, καθώς κυκλοφορεί στις 23 Ιανουαρίου. Τα θρίλερ δεν έχουν σταματημό φέτος και ένα ακόμα βιβλίο του είδους που ξεχωρίσαμε για το 2020 είναι το «Written in Blood».

Ας αφήσουμε για λίγο τα θρίλερ, όμως, για να πάμε μια βόλτα μέχρι το Brighton. Είναι καλοκαίρι του 1959 και στην άκρη της γνωστής αποβάθρας συμβαίνουν μαγικά πράγματα. Ανακάλυψε κι εσύ τη μαγεία με το «Here We Are» του Graham Swift. Ακόμα πιο πίσω, στο μακρινό 1617, μας πάει το «The Mercies» της Kiran Millwood Hargrave. Εδώ συναντάμε τη σκοτεινή πλευρά της «μαγείας» και μια ιστορία η οποία βασίζεται σε ένα πραγματικό μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών. Το σύντομο ταξίδι μας στο χρόνο ολοκληρώνεται με μια στάση στο κοντινό παρελθόν. Το 2001 η Melody γίνεται 16 χρονών και η οικογένειά της γιορτάζει μαζί της. Στο «Red at the Bone» η ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται μπροστά της και είναι σαν να κάνει και η Melody το δικό της ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις αναμνήσεις 4 ολόκληρων γενεών.

Από το παρελθόν πάμε τώρα στο μέλλον. Ένα μέλλον όπου η ανθρώπινη φύση έχει αλλάξει πάρα πολύ. Οι Grayson, Morse και Chen προσπαθούν να τραβήξουν το δρόμο τους ενάντια στις δυνάμεις που τους περιβάλουν, στο «Dead Astronauts» του Jeff VanderMeer. Και φτάνουμε τώρα στο δεύτερο ντεμπούτο της λίστας μας, το «The Water Dancer». Ο Ta-Nehisi Coates γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, στο οποίο η μαγεία συναντά τον ρεαλισμό στη μάχη του Hiram να αλλάξει τη ζωή του.

Μια ακόμα ιστορία φαντασίας θα έχει συνέχεια φέτος. Τα παράξενα παιδιά της κυρίας Peregrine επιστρέφουν αυτό τον Ιανουάριο με το «The Conference of the Birds». Η επόμενη σειρά που θα δούμε δεν έχει πολλά βιβλία στην πλάτη της, για την ακρίβεια δεν έχει κανένα. Τον Ιανουάριο του 2020 θα γίνει η αρχή με το πρώτο βιβλίο της σειράς Crescent City με τίτλο «House of Earth and Blood», από την Sarah J. Maas. Η τριλογία του Thomas Cromwell, από την άλλη, θα φτάσει στην ολοκλήρωσή της φέτος. Τον Μάρτιο κυκλοφορεί το «The Mirror and the Light».

Ίσως η πιο περίεργη πρόταση στη λίστα μας είναι το «Agency» του William Gibson, το οποίο είναι ταυτόχρονα sequel αλλά και prequel του μυθιστορήματος «The Peripheral». Πώς γίνεται αυτό; Με ταξίδι στο χρόνο είναι φυσικά η απάντηση. Το ιστορικό μυθιστόρημα εξερευνά μια παράλληλη πραγματικότητα, στην οποία η Hillary Clinton κέρδισε τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεχωρίσαμε φέτος είναι το «The Shadow King» της Maaza Mengiste, το οποίο διαδραματίζεται στην Αιθιοπία και την εισβολή του Μουσολίνι, σε μία από τις πρώτες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιστροφή στην σκληρή πραγματικότητα με το «Adults» της Emma Jane Unsworth. Η Jenny McLaine, στα τριανταπέντε της, μοιάζει να τα έχει όλα: σταθερή δουλειά, το δικό της σπίτι και φίλες που θέλει να έχει στη ζωή της. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από ό,τι φαίνεται στην επιφάνεια. Και κλείνουμε τη λίστα των λογοτεχνικών βιβλίων που ανυπομονούμε να διαβάσουμε το 2020 με το «Actress» της Anne Enright. Η βραβευμένη με το Man Booker Prize συγγραφέας επιστρέφει με την ιστορία της Norah, η οποία είναι σε ένα δρόμο αναζήτησης του παρελθόντος της διάσημης μητέρας της.

Αυτά είναι τα λογοτεχνικά βιβλία που ξεχωρίσαμε για φέτος. Για να μη χάσεις καμία κυκλοφορία, κάνε bookmark τη σελίδα στο browser σου και επισκέψου την ξανά στο μελλον! Μείνε επίσης συντονισμένος στο Public Blog, καθώς θα υπάρξουν δύο ακόμα μέρη με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες βιβλίων του 2020.