3 Body Problem: Το αστρονομικό αίνιγμα πίσω από τη σειρά του Netflix

Περίληψη: Ένα αστρονομικό πρόβλημα οδήγησε σε ένα βραβευμένο sci-fi μυθιστόρημα και τώρα σε μία επιτυχημένη σειρά. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το 3 Body Problem.

Αν μέχρι πρόσφατα δεν είχες ακούσει ποτέ για το πρόβλημα των 3 σωμάτων, δεν σε αδικούμε. Πρόκειται για ένα αστρονομικό πρόβλημα που είναι μάλλον απίθανο να σε είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Από τη στιγμή που στο Netflix έκανε πρεμιέρα η σειρά «3 Body Problem» όμως, ο γρίφος που προβληματίζει και θα συνεχίσει για πάντα να προβληματίζει φυσικούς, μαθηματικούς και αστρονόμους, έχει μπει στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από το ομώνυμο βιβλίο, «Το πρόβλημα των τριών σωμάτων», του Κινέζου συγγραφέα Liu Cixin, το οποίο αποτελεί τη βάση για τη δημοφιλή σειρά του Netflix! Τι είναι λοιπόν το πρόβλημα των 3 σωμάτων και πώς σχετίζεται με το βιβλίο και τη σειρά; Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, σε προειδοποιούμε από τώρα: το κείμενο έχει spoiler τόσο για το βιβλίο όσο και για τη σειρά!

Από τον Νεύτωνα στο Netflix

Όταν ο Νεύτωνας διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας, το 1687, έδωσε στον επιστημονικό κόσμο ένα εργαλείο με το οποίο μπορεί να υπολογίζει, μεταξύ άλλων, την τροχιά δύο αστρικών σωμάτων (πλανήτες, αστέρια, δορυφόροι κ.λπ.). Η απλή αυτή εξίσωση μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια τις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται και έτσι οι αστρονόμοι μπορούν να προβλέψουν την κίνηση των σωμάτων αυτών. Τι γίνεται όμως όταν εισάγουμε ένα ακόμα σώμα στο βαρυτικό πεδίο των δύο υπαρχόντων σωμάτων; Πώς υπολογίζουμε τώρα την κίνησή τους; Εισάγοντας ένα ακόμα σώμα το σύστημα γίνεται χαοτικό και είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Άρα, με απλά λόγια, δεν υπάρχει γενική λύση για το πρόβλημα των 3 σωμάτων.

Ξεκινώντας τη σειρά ή το βιβλίο, δεν είναι αμέσως εμφανές πώς το πρόβλημα αυτό συνδέεται με την πλοκή. Αν όμως έχεις δει τα 8 επεισόδια που του πρώτου κύκλου του «3 Body Problem» ξέρεις ήδη γιατί η σειρά και το βιβλίο έχουν αυτό το όνομα. Στο πρώτο βιβλίο της sci-fi σειράς «Ανάμνηση του παρελθόντος της Γης» (Remembrance of Earth’s Past) γνωρίζουμε πως η Γη κατάφερε να έρθει σε επαφή με μία εξωγήινη φυλή, του San Ti, ή Trisolarans στην αγγλική μετάφραση. Ο πλανήτης τους βρίσκεται στο Α του Κενταύρου, ένα σύστημα με 3 ήλιους. Οπότε οι κάτοικοί του δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα κινηθούν οι ήλιοι και τι επίδραση θα έχουν στον πλανήτη τους. Όταν όμως μαθαίνουν πως στο δικό μας ηλιακό σύστημα υπάρχουν σταθερές συνθήκες αποφασίζουν να μετοικήσουν στον πλανήτη μας, κάτι που αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή στη Γη.

Φυσικά, το ηλιακό μας σύστημα δεν αποτελείται από 2 μόνο σώματα, αλλά εκατοντάδες. Όντως, οι κινήσεις των ουράνιων σωμάτων στο εσωτερικό του συστήματός μας είναι στην πραγματικότητα χαοτικές. Οι εξισώσεις του Νεύτωνα, όμως, περιγράφουν με μεγάλη ακρίβεια την κίνηση των σωμάτων καθώς η μάζα του Ήλιου αντιστοιχεί στο 99,86% του συνόλου της μάζας του ηλιακού μας συστήματος! Για να εμφανιστούν οι χαοτικές συμπεριφορές που περιμένουμε από ένα σύστημα τριών ή περισσότερων σωμάτων πρέπει να περάσουν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια! Στη σειρά, οι San Ti βλέπουμε πως έχουν αντιμετωπίσει την ολική καταστροφή του πολιτισμού τους πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε η επιβεβαίωση πως εκεί έξω υπάρχει ζωή σε έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από μόνο ένα άστρο είναι αρκετή για τους οδηγήσει στην απόφαση να κατακτήσουν τον πλανήτη μας!

Πώς η σειρά ξεφεύγει από την πραγματικότητα (και από τα βιβλία)

Αν και τα τρία βιβλία της σειράς ανήκουν στο «hard sci-fi» είδος, ο Κινέζος συγγραφέας έχει εισάγει στα έργα του πολλά εντελώς φανταστικά concepts που δεν βασίζονται με κάποιο τρόπο στην πραγματικότητα. Το πιο «τρελό» από αυτά είναι τα «Σοφόνια» ή «Sophons», δύο πρωτόνια που είναι ταυτόχρονα και υπερυπολογιστές. Τα σωματίδια αυτά κινούνται συνεχώς γύρω από τη Γη και παρεμβάλλονται στην έρευνα των επιστημόνων του πλανήτη, έτσι ώστε η ανθρωπότητα να μην καταφέρει να προοδεύσει μέσα στα 400 χρόνια που οι San Ti θα χρειαστούν για να φτάσουν στον πλανήτη μας. Παράλληλα, τα 2 αυτά πρωτόνια είναι κβαντικά διεμπλεγμένα με δύο άλλα «Σοφόνια» που έχουν στην κατοχή του οι San Ti, επιτρέποντάς τους έτσι να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο με τους συνεργάτες τους στη Γη.

Ταυτόχρονα, μία ομάδα πέντε φίλων και πρώην συμφοιτητών μοιάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της ανθρωπότητας να σταματήσει την εισβολή. Δύο από αυτούς παίζουν ένα απίστευτα εξελιγμένο VR παιχνίδι το οποίο τελικά αποδεικνύεται πως είναι ένα εργαλείο στρατολόγησης για τους San Ti στη Γη. Μεταξύ των επιστημόνων που οι San Ti στοχεύουν με τα Σοφόνια είναι και η Auggie Salazar, μία εκ των «5 της Οξφόρδης», η οποία έχει αναπτύξει ένα νάνο-υλικό εξαιρετικής αντοχής. Στα βιβλία, οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι (και έχουν και διαφορετικά ονόματα), αλλά οι δημιουργοί της σειράς (οι David Benioff και Dan Weiss του Game of Thrones, και ο Alexander Woo) επέλεξαν να δημιουργήσουν μία πιο στενή σχέση μεταξύ τους, προφανώς για την κατασκευή μίας πιο δραματικής ιστορίας.

Τι έρχεται στους επόμενους κύκλους;

Η σειρά έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση της θεαματικότητας του Netflix σε πολλές χώρες, για πολλές συνεχόμενες εβδομάδες. Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η δημιουργία περισσότερων σεζόν, αλλά ελπίζουμε η επιτυχία του πρώτου κύκλου να είναι αρκετή για να οδηγήσει στην ανανέωσή της. Ό,τι κι αν αποφασίσει το Netflix όμως, εσύ μπορείς να μάθεις από τώρα τι γίνεται στο μέλλον. Τα επόμενα βιβλία της σειράς είναι ήδη εδώ. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας είναι το «Σκοτεινό δάσος» και σε αυτό βλέπουμε πώς η ανθρωπότητα διαχειρίζεται την επερχόμενη εισβολή και τι ετοιμάζουν οι Τοιχοπρόσωποι (Wallfacers), οι οποίοι εμφανίστηκαν στο 8ο επεισόδιο της σειράς. Ο όρος «Σκοτεινό δάσος», μάλιστα, ο οποίος αποτελεί μία από τις πολλές εικασίες που έχουν προταθεί για το παράδοξο του Φέρμι, προήλθε από το βιβλίο. Είναι δηλαδή επινόηση του Liu Cixin!

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο «Το τέλος του θανάτου». Σε αυτό ο συγγραφέας μάς πάει σε ένα ταξίδι στο μακρινό μέλλον της Γης αλλά και όλου του Σύμπαντος. Ξεκινώντας από την εύθραυστη εκεχειρία που εξασφαλίζει η απειλή της αμοιβαίας καταστροφής, η Γη ευημερεί. Ο Liu Cixin δεν σταματά εκεί όμως και εξερευνά το μακρινό μέλλον, όπου το Σύμπαν αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, αλλά οδηγείται και στον αφανισμό. Μην περιμένεις το Netflix να ανακοινώσει την ανανέωση της σειράς λοιπόν. Ακόμα και να εγκριθεί η δημιουργία νέων επεισοδίων, θα αργήσουν πολύ να κυκλοφορήσουν. Τα βιβλία είναι εδώ, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.