Αφιέρωμα στη φαντασία: Βιβλία που θα σου αλλάξουν την καθημερινότητα

Περίληψη: Ανακάλυψε τη λογοτεχνία του φανταστικού και απόδρασε σε κόσμους μακρινούς, φουτουριστικούς, μαγικούς. Δες γιατί εκατομμύρια αναγνώστες λατρεύουν αυτό το είδος!

Τα βιβλία είναι ένας αγαπημένος τρόπος να ξεφύγεις από την πραγματικότητα για λίγο και να μεταφερθείς σε έναν άλλο κόσμο. Από όλα τα λογοτεχνικά είδη, κανένα άλλο δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα την “escapism” φύση των βιβλίων από την λογοτεχνία του φανταστικού. Από ένα δυστοπικό μέλλον μέχρι μακρινούς εξωγήινους πλανήτες, τα fantasy και sci-fi βιβλία σε πηγαίνουν σε κόσμους που δεν είχες ποτέ φανταστεί. Γι’ αυτό στο Public αποφασίσαμε να αφιερώσουμε όλο το μήνα του Νοέμβριου στη λογοτεχνία του φανταστικού!

Γιατί αγαπάμε τα fantasy και sci-fi βιβλία


Είπαμε ήδη, η απόδραση που προσφέρουν από την καθημερινότητα. Μία λέξη όμως δεν αρκεί για να περιγράψει τη μαγεία που κρύβουν οι κόσμοι των fantasy books. Τι λες λοιπόν, πάμε να αναλύσουμε λίγο καλύτερα τους λόγους που «καταβροχθίζουμε» το ένα fantasy βιβλίο πίσω από το άλλο;

Η λογοτεχνία του φανταστικού επιτρέπει στους συγγραφείς να δημιουργήσουν κόσμους που ανάλογοί τους δεν υπάρχουν! Η φαντασία μας εξιτάρεται από κόσμους που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ και δημιουργούμε για πρώτη φορά στο μυαλό μας διαβάζοντας. Από έναν πλανήτη-έρημο όπως ο Αράκις από το Dune του Frank Herbert μέχρι τη Μέση Γη του Tolkien και τα μυθικά όντα της, οι τοποθεσίες που κατασκευάζουμε στο μυαλό μας δεν μπορούν να συγκριθούν εύκολα με κάτι άλλο. Μπορεί ο κόσμος μας να μην έχει ξωτικά, μαγεία ή εξωγήινους, υπάρχουν όμως βιβλία που μας μεταφέρουν έστω και νοητά σε τέτοια μέρη.

Επιπλέον, η λογοτεχνία του φανταστικού μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την ίδια μας την ανθρωπιά μέσα από πρωτότυπα σενάρια. Οι άνθρωποι, άλλωστε, παραμένουν οι πρωταγωνιστές στις περισσότερες ιστορίες φαντασίας. Παρέα με ένα βιβλίο μπορούμε να αναρωτηθούμε, για παράδειγμα, πώς θα συμπεριφερόμασταν εμείς αν ζούσαμε στον κόσμο του 1984, πώς θα αντιμετωπίζαμε τις προκλήσεις του πιο επικίνδυνου σχολείου μαγείας ή πώς θα καταφέρναμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα για να σώσουμε την ανθρωπότητα.

Τέλος, η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα είδος που κρύβει μέσα του και άλλα είδη. Ένα βιβλίο fantasy μπορεί να έχει μέσα του στοιχεία ρομαντισμού, θρίλερ, περιπέτειας ή μυστηρίου, απλά σε ένα σκηνικό φαντασίας. Άρα, οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει βιβλία φαντασίας, ακόμα κι αν μέχρι σήμερα πίστευε πώς δεν θα είναι φαν του είδους.

Η λογοτεχνία του φανταστικού σε τηλεόραση και κινηματογράφο


Η λογοτεχνία του φανταστικού είχε πάντα μεγάλο κοινό. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει μεγαλώσει κι άλλο. Ένας πολύ σημαντικός λόγος που έχει φέρει αυτή την τάση είναι η μεταφορά αγαπημένων μυθιστορημάτων στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Για περισσότερο από μία δεκαετία ζούμε σε μία «χρυσή εποχή» της τηλεόρασης, με πανάκριβες παραγωγές που ανταγωνίζονται σε προϋπολογισμούς μεγάλες ταινίες του Hollywood. Όσο για τον κινηματογράφο, η αλματώδης εξέλιξη των τεχνολογιών εικόνας και η επιτυχία ταινιών όπως η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών έχουν κάνει τα fantasy και sci-fi βιβλία μία αγαπημένη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς.

Ίσως η δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά των τελευταίων δεκαετιών και μία από τις πιο επιτυχημένες, το Game of Thrones, προέρχεται από τη σειρά βιβλίων φαντασίας του G.R.R. Martin. Αυτό δίνει κίνητρο να εξερευνηθούν και άλλα τέτοια projects, όπως το Wheel of Time που θα μετατραπεί κι αυτό σε τηλεοπτική σειρά πολύ σύντομα ή το Foundation του Isaac Asimov που μεταφέρθηκε πρόσφατα στη μικρή οθόνη. Όσο για τον κινηματογράφο, το πρόσφατο παράδειγμα της εξαιρετικής πορείας του Dune στο παγκόσμιο box office είναι μία καλή ένδειξη πως η fantasy και sci-fi λογοτεχνία θα συνεχίσει για καιρό να είναι μία σημαντική πηγή ιδεών για το Hollywood.

Αυτό το μήνα λοιπόν, κάνε κι εσύ ένα ταξίδι στη λογοτεχνία του φανταστικού με οδηγό το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο!