Άγιος Βαλεντίνος: Πλησιάζει και τον υποδεχόμαστε με ιστορίες αγάπης

Περίληψη: Η αγάπη είναι συναίσθημα καθολικό. Έτσι, εμφανίζεται συνέχεια στη λογοτεχνία. Τώρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος, επιλέξαμε μερικές από τις αγαπημένες μας ιστορίες για την αγάπη.

Ο Φεβρουάριος μόλις ξεκίνησε και η ερωτική διάθεση γεμίζει σιγά σιγά την ατμόσφαιρα. Με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μόνο μερικές μέρες μακριά, δεν θεωρείται άδικα ο πιο ερωτικός μήνας του χρόνου. Μιας και μπαίνουμε σε mood ερωτικό λοιπόν, σκεφτήκαμε πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για ένα αφιέρωμα σε βιβλία που στο επίκεντρό τους κρύβονται ιστορίες αγάπης. Ανακάλυψέ τα, διάβασέ τα ή δώρισέ τα στους ανθρώπους που αγαπάς!

Μία πρωτότυπη ερωτική ιστορία είναι η πρώτη μας επιλογή. Στο «Να βλέπεις στον έρωτα» των Jorge Bucay και Silvia Salinas ένα ζευγάρι συζητά για τη σχέση του μέσω email, μόνο που εξαιτίας ενός λάθους ένας τρίτος διαβάζει όλη τη συνομιλία και μπαίνει με αυτό τον τρόπο στην ερωτική τους ζωή. Μέσα από την ευφάνταστη αυτή ιδέα το μυθιστόρημα βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη. Μία κλασική ιστορία αγάπης που όλοι πρέπει να διαβάσουν είναι το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας», του νομπελίστα Gabriel García Márquez. Για κάποιους πρόκειται για μία ρομαντική ιστορία. Άλλοι βρίσκουν τον κεντρικό της χαρακτήρα αρκετά προβληματικό. Εμείς θα αφήσουμε εσένα να κρίνεις. Ακόμα πιο κλασικό είναι και το έργο της Emily Bronte «Ανεμοδαρμένα ύψη». Το μυθιστόρημα εκδόθηκε πρώτη φορά το 1847 και μιλά για έναν έρωτα που τελικά προδόθηκε και για την εκδίκηση που θέλει να πάρει ο πρωταγωνιστής από τις δύο οικογένειες που πιστεύει πως του κατέστρεψαν τη ζωή.

Εκτός από μυθιστορήματα, έχουν υπάρξει και «άπειρα» non-fiction βιβλία που ανά τα χρόνια έχουν μιλήσει για την αγάπη και τον έρωτα ή έχουν ξυπνήσει τον ρομαντισμό των αναγνωστών. Τρανό παράδειγμα το βιβλίο «Ο δήμιος του έρωτα» από τον Irvin Yalom. Σε αυτό το βιβλίο, ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας μοιράζεται δέκα ιστορίες εμπνευσμένες από ψυχοθεραπείες, στις οποίες εξερευνά τη σχέση θεραπευτή και ασθενή. Οι ιστορίες συμπεριλαμβάνουν έρωτα, πάθος αλλά και διάφορα άλλα ανθρώπινα συναισθήματα με τα οποία οι περισσότεροι μπορούν να συσχετιστούν. Στο «Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου» βρίσκουμε μία συλλογή σκέψεων του Γάλλου φιλόσοφου Roland Barthes γύρω από την αγάπη και τον έρωτα. Γεμάτο από αναφορές σε σημαντικούς λογοτέχνες και στοχαστές, το έργο του Barthes είναι μία ανθολογία ιδεών σχετικά με την προοπτική ενός ερωτευμένου.

Η αγάπη και ο έρωτας δεν θα σταματήσουν ποτέ να αποτελούν κεντρικά θέματα της λογοτεχνίας, οπότε έχουμε και πολλά σύγχρονα αγαπημένα διηγήματα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτές τις μέρες. Μπορεί να έχουμε Φλεβάρη, αλλά το «Μια μέρα τον Δεκέμβρη» είναι μία ιστορία αγάπης που ταιριάζει στην ερωτική διάθεση των ημερών. Πρωταγωνίστρια η Λόρι, η την οποία «κεραυνοβολεί» ο έρωτας με μια μόνο ματιά, μόνο που φαίνεται πως έχασε την ευκαιρία της. Μέχρι που ένα χρόνο αργότερα συναντά ξανά τον άνδρα που της έκλεψε την καρδιά ένα τυχαίο πρωινό του Δεκεμβρίου, αλλά αυτός έχει σχέση με την καλύτερη της φίλη. Η Λίλι, πρωταγωνίστρια της επόμενης επιλογής μας, του μυθιστορήματος «Τελειώνει με εμάς», βρίσκεται κι αυτή σε δύσκολη θέση. Παρότι έχει παλέψει πολύ για να χτίσει μία επιτυχημένη ζωή, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση της με έναν γοητευτικό γιατρό, ένας άνδρας από την ζωή που είχε αφήσει πίσω της έρχεται για να την βάλει σε σκέψεις, για το μέλλον αλλά και για το παρελθόν.

Επανερχόμαστε σε μία κλασική ιστορία, για έναν προβληματικό έρωτα. Ο νομπελίστας Thomas Mann δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί την ομοφυλοφιλία του και αυτό έκανε την εμφάνισή του και σε πολλά από τα κείμενά του. Σε μία νουβέλα που αντλεί πολλά στοιχεία από τη ζωή του, αλλά δεν είναι βιογραφική, μιλά για την έλξη ενός άνδρα για ένα νεαρό αγόρι, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βενετία. Ο «Θάνατος στη Βενετία» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1912 και έχει επανεκδοθεί πολλές φορές από τότε.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν είναι μόνο για τα ζευγάρια βέβαια. Η γιορτή των ερωτευμένων είναι μία ευκαιρία για όλους να δείξουν την αγάπη τους. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα πανανθρώπινο, αλλά όχι μόνο ερωτικό. Γιατί να μην μιλήσουμε και στα παιδιά, λοιπόν, για την σημασία της αγάπης και της φιλίας στη ζωή; Κάν’ το με τη βοήθεια ενός βιβλίου. Το παραμύθι «Βρέξει χιονίσει, μαζί!» μιλά για μία απρόσμενη φιλία μεταξύ ενός βατράχου και μιας πάπιας. Μία τρυφερή ιστορία φιλίας είναι ένα πανέμορφο δώρο για  παιδιά από 3 έως 6 ετών.

Από τις επιλογές μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ξενόγλωσσα βιβλία, τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα. Το μυθιστόρημα «The Master and Margarita» του Mikhail Bulgakov δεν σου δίνει την εντύπωση πως μιλά για τον έρωτα, όταν ξεκινήσεις να το διαβάζεις. Κι όμως, ακόμα και σε αυτό το έργο, στο οποίο ο διάβολος επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση, ένα ζευγάρι παίζει κομβικό ρόλο στην ιστορία. Μιλώντας για κλασική λογοτεχνία και αγάπη, νομοτελειακά σχεδόν, φτάνουμε και στο μυθιστόρημα της Charlotte Bronte «Jane Eyre». Πρόκειται για ένα ρηξικέλευθο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα μέσα του 19ου αιώνα και χάρη στην αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο φέρνει τον αναγνώστη σε στενή επαφή με την πρωταγωνίστρια. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιστορία της Jane Eyre, από την παιδική της ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή της. Μεγαλώνοντας θα ερωτευθεί τον κύριο Rochester, ιδιοκτήτη του οίκου Thornfield, στον οποίο εργάζεται. Ο έρωτας είναι μόνο ένα από τα θέματα του βιβλίου, με την Charlotte Bronte να εξερευνά ζητήματα τάξης, σεξουαλικότητας, θρησκείας και φεμινισμού μέσα από το μυθιστόρημά της. Σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο πολύ μπροστά από την εποχή του, αν σκεφτεί κανείς πως εκδόθηκε το 1847.

Σε πιο σύγχρονες ιστορίες αγάπης, από τις φετινές κυκλοφορίες ξεχωρίσαμε το «To Paradise» της Hanya Yanagihara. Αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως και μας διηγείται μία διαφορετική πραγματικότητα, στην οποία η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη από το 18ο αιώνα στην Αμερική. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη με κάθε ένα από αυτά να διαδραματίζεται σε διαφορετική εποχή. Φόντο και στις τρεις ιστορίες η Νέα Υόρκη, με την αφήγηση να μας ταξιδεύει στο 1893, το 1993 και το 2093. Κάθε μία από τις τρεις ιστορίες του βιβλίου έχει τις δικές σχέσεις να διηγηθεί. Το τρίτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε πρόσφατα και η Sally Rooney. Αυτό είναι το «Beautiful World, Where Are You» και απαρτίζεται από τέσσερεις καθημερινούς ανθρώπους. Νέοι άνθρωποι με ανησυχίες, περιπέτειες, φιλίες, σεξουαλικές επιθυμίες, που αναρωτιούνται πότε θα αρχίσουν να πιστεύουν σε έναν πιο όμορφο κόσμο.

Τα περισσότερα ζευγάρια που είδαμε μέχρι τώρα ζουν σε έναν κόσμο σαν το δικό μας. Γι’ αυτό θα κλείσουμε τις προτάσεις με λογοτεχνία του φανταστικού και συγκεκριμένα το βιβλίο «A Court of Thorns and Roses». Η Feyre, πρωταγωνίστρια του βιβλίου, βρίσκεται ξαφνικά ένοχη για το θάνατο ενός fairie και μεταφέρεται στην χώρα των πλασμάτων αυτών, όπου αιχμαλωτίζεται για το έγκλημά της. Από εδώ ξεκινά μία επική ερωτική ιστορία μεταξύ της Feyre και του πλάσματος που την κρατά φυλακισμένη. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της επικής σειράς μυθιστορημάτων φαντασίας της Sarah J. Maas.

Στο πνεύμα του Αγίου Βαλεντίνου, κάνε και εσύ δώρο ένα βιβλίο στους αγαπημένους σου. Όπως είπαμε, η ημέρα δεν είναι μόνο για ζευγάρια, είναι για όλους όσους θέλουν να μοιράσουν αγάπη!

Το podcast του ελculture και του Public για τις ιστορίες αγάπης

Μπορείτε να ακούσετε το podcast που ετοίμασε η ομάδα του ελculture γύρω από τις ιστορίες που μας αρέσει να διαβάζουμε και να ακούμε. Τις ιστορίες για τον έρωτα.