Ανοιχτά βιβλία / H ομάδα #publicistas μιλά για τους ανθρώπους που διαβάζουν

Περίληψη: Με αφορμή το καλοκαίρι και τις καλοκαιρινές αναγνώσεις, ζητήσαμε από τα μέλη της ομάδας #publicistas στο Instagram να μας απαντήσουν σε μερικές βιβλιοφαγικές ερωτήσεις!

Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εποχή για διάβασμα! Κάτι οι διακοπές, κάτι ο ήχος των κυμάτων, κάτι η χαλαρή διάθεση κάνουν την ανάγνωση βιβλίων ακόμα πιο απολαυστική. Εάν ακόμα δεν έχεις αποφασίσει ποια βιβλία θα βάλεις στην καλοκαιρινή σου βαλίτσα, μπες στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα που ετοιμάσαμε και ανακάλυψε τα βιβλία που θα βάλεις στην summer reading list σου!

Φυσικά, ένας ακόμα τρόπος να ανακαλύψεις νέα βιβλία για το καλοκαίρι (και όχι μόνο!), είναι να παρακολουθείς τις προτάσεις των μελών της ομάδας #publicistas στο Instagram! Με αφορμή, λοιπόν, το καλοκαίρι και τις καλοκαιρινές αναγνώσεις βρήκαμε την ευκαιρία να τους κάνουμε μερικές βιβλιοφαγικές ερωτήσεις. Δες τι μας απάντησαν στην ερώτηση «Πώς βλέπεις έναν άνθρωπο που διαβάζει; Έχει κάτι ξεχωριστό;».

Φυσικά και έχει κάτι ξεχωριστό! Τον παρατηρείς: Τι διαβάζει; Πίνει ένα ποτήρι κρασί μαζί ή ένα τσάι; Είναι μήπως κάποιο μυθιστόρημα, όπου ο αναγνώστης μας έχει ταυτιστεί με τον βασικό χαρακτήρα; Σε ποιο μέρος το διαβάζει; Βιαστικά στο μετρό, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, ή έχοντας τραβήξει την ξαπλώστρα του κοντά στο κύμα και έχει απορροφηθεί για ώρες; Τον άνθρωπο που διαβάζει μπορείς να τον δεις τον ίδιο σαν ένα βιβλίο, που προσπαθείς να μάθεις το «περιεχόμενό» του από την περίληψη και το εξώφυλλο. 
Αναστασία Στεφανίδου, @a_stefanidou, μέλος της ομάδας #publicistas

Ο άνθρωπος που διαβάζει έχει ένα ήρεμο και συνάμα γεμάτο ζωντάνια βλέμμα. Ξέρει να επιλέγει με προσοχή τις λέξεις που χρησιμοποιεί και αγαπά να μαθαίνει καινούργιες. Ο άνθρωπος που διαβάζει χάνεται σε έναν μαγικό κόσμο, όλο δικό του, οπότε, αν τον ψάχνεις, ξέρεις πού να τον βρεις.
Γλυκερία Ζακίλα, @_zakiller, μέλος της ομάδας #publicistas

Ένας άνθρωπος που διαβάζει είναι για εμένα ένα έτερο εγώ. Ένα άλλο εγώ, που έχει το ίδιο πάθος, την ίδια αγάπη και περιέργεια για καινούργιους κόσμους, νέους ανθρώπους και μακρινά ταξίδια. Ο κάθε αναγνώστης όμως είναι τόσο διαφορετικός από τον άλλον. Όταν βλέπω έναν άνθρωπο να διαβάζει, ειδικά ένα βιβλίο που εγώ αγαπώ, είναι σαν να τον ξέρω ήδη. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε. Γιατί η λογοτεχνία με ενώνει, δεν με διαχωρίζει από τους ανθρώπους. Ίσως επειδή σε αυτή είμαστε όλοι αποδεκτοί.
Ελευθεριάδης Πυθαγόρας, @pythagoreio_theorima, μέλος της ομάδας #publicistas

Ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει ως περιγραφή: «Ένας βιβλιόφιλος είναι πάντα πιο ελκυστικός. Θα μπλέξει τις λέξεις και θα στις χαρίσει πολύτιμα στα χέρια, θα ορίσει νέα τα παλιά και θα σου δείξει δρόμους γεμάτους φαντασία».
Παναγιώτα Κατηφόρη, @pikpanou, μέλος της ομάδας #publicistas

Όταν βλέπω κάποιον να διαβάζει, «βλέπω» μια φανταστική φούσκα να τον περικλείει. Νιώθω το πάθος του για την επόμενη γραμμή και, όταν τον έχει ήδη συνεπάρει η ιστορία, ζηλεύω που στο μυαλό του έχει δημιουργηθεί το τοπίο ή ο ήρωας για τον οποίο διαβάζει και μόνο εκείνος ξέρει πώς μοιάζει.
Σόφη Ντόκου, @sophydokou, μέλος της ομάδας #publicistas

Στο γεμάτο κόσμο βαγόνι του ηλεκτρικού. Στέκεσαι όρθιος, κρατάς το βιβλίο σου στο ένα χέρι, στο ύψος του προσώπου, κρύβεσαι στις λέξεις. Σε χαζεύω μα δεν σε νοιάζει. Στο δικό σου σύμπαν δεν υπάρχουν αδιάκριτα βλέμματα / κενά μεταξύ συρμού και αποβάθρας / επόμενες στάσεις. Βρίσκεσαι ήδη στον δικό σου προορισμό. Πόσο πολύ μιλήσαμε μέσα από τις σιωπές μας.
Αλεξάνδρα Παπαδάκη, @likemotherlikedaughter.gr, μέλος της ομάδας #publicistas

Η αγάπη για τα βιβλία δεν συνδέεται με κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Βιβλιόφιλοι υπάρχουν παντού! Η κυρία στον φούρνο, ο ευγενικός μανάβης στη λαϊκή αγορά, ο σκεϊτεράς στην πλατεία. Όλοι όσοι χαμογελούν και ταξιδεύουν με οδηγό τις σελίδες του αγαπημένου τους βιβλίου. Όταν τους συναντώ, απλώς τους χαμογελώ με νόημα. Και αυτοί δεν διστάζουν να ξεκινήσουν να μου μιλάνε για τα ταξίδια τους!
Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, @giorgos.chatzikonstantinou, μέλος της ομάδας #publicistas

Ένας άνθρωπος που διαβάζει έχει τη μαγική δύναμη να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα μέρη. Όπου κι αν είναι το σώμα του, την ώρα που γυρίζει μια σελίδα ξέρω ότι ταξιδεύει και κάπου αλλού με το μυαλό. Πάντα κοιτάω το εξώφυλλο για να μάθω το πού και γιατί όχι, να γεμίσω ακόμα περισσότερο τη λίστα με τα to read μου.
Μαριέτα Χριστοπούλου, @mybookmark.gr, μέλος της ομάδας #publicistas