Από τις σελίδες στην οθόνη: 9+1 βιβλία που γίνονται σειρές ή ταινίες μέσα στο ’22

Περίληψη: Η λογοτεχνία αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για το Hollywood. Και φέτος θα δούμε πολλές σειρές και ταινίες που βασίζονται σε βιβλία.

Πριν από μερικά (αρκετά;) χρόνια, όταν ακούγαμε πως ένα βιβλίο θα μετατραπεί σε ταινία ή σειρά δεν ήμασταν καθόλου αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. Η συνήθης σκέψη μας μετά από κάθε προβολή ήταν πως το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία (ή τη σειρά). Τα τελευταία χρόνια όμως ο «κανόνας» αυτός έχει σταματήσει να ισχύει σε τόσο απόλυτο βαθμό. Οι μεταφορές λογοτεχνικών έργων στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη έχουν εκτοξευθεί σε ποιότητα και κάθε χρόνο ανυπομονούμε να δούμε τι νέο μας επιφυλάσσουν οι δημιουργοί. Το 2022, προφανώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για 10 επερχόμενα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά projects που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά και είναι εμπνευσμένα από αγαπημένα βιβλία.

Έγκλημα στο Νείλο

Σε λίγες μέρες στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες θα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας «Έγκλημα στο Νείλο». Ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει στην Αίγυπτο αυτή τη φορά, με το ταξίδι του να μετατρέπεται σύντομα σε περιπέτεια μετά από μία σειρά βίαιων δολοφονιών. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Kenneth Branagh, Gal Gadot, Tom Bateman, Rose Leslie και πολλοί ακόμα. Το σενάριο βασίζεται, φυσικά, στο πασίγνωστο μυθιστόρημα της Agatha Christie με το ίδιο όνομα.

Where the Crawdads Sing

Το καλοκαίρι στο Netflix περιμένουμε την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες». Το βιβλίο της Delia Owens έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία και σύντομα θα το απολαύσουμε και ως ταινία. Στο πρωταγωνιστικό ρόλο είναι η Daisy Edgar-Jones, η οποία θα υποδυθεί την Kya, τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου.

White Bird: A Wonder Story

Το αγαπημένο εικονογραφημένο μυθιστόρημα «White Bird» της R.J. Palacio γίνεται ταινία μέσα στο 2022. Η πρεμιέρα της αναμένεται το φθινόπωρο και σε αυτή θα δούμε τους Gillian Anderson, Helen Mirren, Olivia Ross και Bryce Gheisar στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π., όπου μία μικρή εβραία κρύβεται από τους Ναζί με τη βοήθεια ενός αγοριού.

Video Duration
2:33

Redeeming Love

Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας Redeeming Love στο εξωτερικό. Δεν ξέρουμε πότε θα το δούμε και στα ελληνικά σινεμά, αυτό που ξέρουμε είναι πως πρόκειται για μία ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Francine Rivers, στο οποίο ένα κορίτσι πωλείται σε κύκλωμα σωματεμπορίας σε μικρή ηλικία. Μπορεί άραγε να γιατρέψει τις πληγές της μετά από χρόνια; Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Abigail Cowen, Tom Lewis και Famke Janssen.

Salem’s Lot

Το έργο του Stephen King έχει συχνά αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το Hollywood. Η «παράδοση» συνεχίζεται και φέτος καθώς το φθινόπωρο αναμένεται στις αίθουσες στο Salem’s Lot, η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, σε σκηνοθεσία Gary Dauberman.

Blonde

Μία δραματική εκδοχή της ζωής της Marilyn Monroe έρχεται μέσα στο 2022 στο σινεμά, με την Ana de Armas να ενσαρκώνει της Αμερικανή σταρ. Τα γεγονότα που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη είναι εμπνευσμένα από το βιβλίο «Η ξανθιά» της Joyce Carol Oates, το οποίο, όμως, δεν είναι βιογραφία αλλά μυθιστόρημα.

Persuasion

Η Jane Austen μπορεί να εξέδωσε τα έργα της στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά αυτά τραβούν ακόμα το ενδιαφέρον. Φέτος θα μετατραπεί σε ταινία το «Πειθώ», το τελευταίο μυθιστόρημα που ολοκλήρωσε η Αγγλίδα συγγραφέας.

Video Duration
1:01

The Lord of the Rings: The Rings of Power

Εκτός από ταινίες, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολύ σημαντικές τηλεοπτικές παραγωγές που έρχονται από τον κόσμο των βιβλίων. Η σημαντικότερη όλων είναι χωρίς αμφιβολία η σειρά The Lord of the Rings: The Rings of Power που ετοιμάζει το Amazon και βασίζεται, προφανώς, στα μυθιστορήματα του J.R.R. Tolkien. Η πρεμιέρα της σειράς αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Conversations with Friends

Η Sally Rooney έχει ήδη δει ένα βιβλίο της να γίνεται επιτυχημένη σειρά, το «Normal People» στο Hulu. Φέτος θα δούμε στη μικρή οθόνη και το «Συζητήσεις με φίλους». Και σε αυτή τη σειρά (και το βιβλίο) έχουμε να κάνουμε με δύο φοιτητές στην Ιρλανδία, οι οποίοι σχηματίζουν μία παράξενη σχέση με ένα παντρεμένο ζευγάρι.

The Time Traveler's Wife

Η τελευταία λογοτεχνική μεταφορά για την οποία ανυπομονούμε είναι αυτή του «The Time Traveler's Wife» της Audrey Niffenegger. Αν και δεν έχουμε ακόμα επιβεβαιωμένη ημερομηνία πρεμιέρας, η σειρά είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο 2022. Πρόκειται για μία μίνι σειρά από το HBO, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι Rose Leslie και Theo James.

Εσύ ποια βιβλία ανυπομονείς να δεις φέτος στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη;