Αστυνομικό μυθιστόρημα: Τα 15 must-have της βιβλιοθήκης σου!

Περίληψη: Το Νοέμβριο το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει την τιμητική του στο Public. Ξεκίνα την περιήγησή σου σε ένα από τα πιο αγαπητές κατηγορίες μυθιστορημάτων με μερικά από τα κλασικότερα βιβλία του είδους.

Η αστυνομική λογοτεχνία είναι ένα από τα αγαπημένα είδη του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί πολλά νέα ονόματα που διαπρέπουν σε αυτό, όπως ο Jo Nesbo, η Camilla Lackberg, ο Sebastian Fitzek και πολλοί ακόμα. Πολύ πριν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς δημιουργήσουν το σημερινό ρεύμα, η αστυνομική λογοτεχνία μεγάλωσε μέσα από χαρακτήρες όπως ο Ηρακλής Πουαρό και ο Σέρλοκ Χολμς. Αν είσαι κι εσύ φαν του είδους αξίζει να διαβάσεις μερικά από τα κλασικότερα αστυνομικά μυθιστορήματα, σε περίπτωση που δεν το έχεις κάνει ήδη. Ο Νοέμβριος σου δίνει την κατάλληλη ευκαιρία να «μελετήσεις» τους κλασικούς καθώς στο Public όλος ο μήνας είναι αφιερωμένος στην αστυνομική λογοτεχνία. Εμείς σου προτείνουμε τα 16 βιβλία που πρέπει σίγουρα να είναι κομμάτι της βιβλιοθήκης κανενός.

Ξεκινάμε από τον Σκοτσέζο John Buchanan που το 1915 δημοσίευσε για πρώτη φορά «Τα 39 Σκαλοπάτια». Το μυθιστόρημα μας συστήνει για πρώτη φορά τον χαρακτήρα του Ρίτσαρντ Χάνεϊ που εμφανίζεται και σε επόμενα έργα του Buchanan. Την ίδια περίοδο στην Αγγλία έκανε τα πρώτα της βήματα η Αγκάθα Κρίστι, με το αποκορύφωμα για την ίδια να έρχεται το 1939 με το «Και δεν έμεινε κανένας». Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο βιβλίο μυστηρίου μέχρι και σήμερα, έχοντας πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα από τότε.

Κι αν στα γραπτά η Αγκάθα Κρίστι έχει την κορυφή, ο Σέρλοκ Χολμς του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ έχει καταφέρει να γνωρίσει την επιτυχία τόσο μέσα από το βιβλίο όσο και από άλλα μέσα όπως η τηλεόραση και ο κινηματογράφος. Μερικές από τις διασημότερες ιστορίες του παρατηρητικού ντετέκτιβ θα τις βρεις στα «Άπαντα του Σέρλοκ Χολμς». Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ο ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ είναι αυτός που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τα μυστήρια που εμφανίζονται στην Καλιφόρνια. Στη «Γαλάζια Φλέβα» πρέπει να βρει ένα πίνακα που εκλάπη από το σπίτι ενός πλούσιου ζευγαριού.

Ένα βήμα πριν τους σύγχρονους μετρ του είδους συναντάμε συγγραφείς όπως ο Τζέιμς Ελρόι που με την τετραλογία του Λος Άντζελες κατάφερε πολύ γρήγορα να καθιερωθεί ως κλασικός της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στο τρίτο μέρος με τίτλο «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» ο Ελρόι εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά του νόμου στο Χόλυγουντ του ‘50. Από την Καλιφόρνια γυρνάμε πάλι στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στη Γαλλία. Ένας βίαιος φόνος θα στείλει τον Pierre Niemans από το Παρίσι στη μικρή πόλη Guernon. Τα «Πορφυρά ποτάμια» του Jean-Christophe Grangé αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το αναγνωστικό κοινό και το 2000 το μυθιστόρημα έγινε και ταινία με πρωταγωνιστές τους Jean Reno και Vincent Cassel.

Στην Ευρώπη συμβαίνουν τα γεγονότα και των δύο επόμενων βιβλίων – για την ακρίβεια τριλογιών. Η «Τριλογία της Μασσαλίας» δένει σε έναν τόμο τις περιπέτειες του αστυνόμου Φαμπιό Μοντάλ. Με φόντο το πολυπολιτισμικό Γαλλικό λιμάνι. Η τριλογία του Ζαν-Κλωντ Ιζζό περιλαμβάνει: «Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», «Το τσούρμο», και το «Solea». Η δεύτερη τριλογία είναι αυτή του Βερολίνου από τον Philip Kerr. «Η τριλογία του Βερολίνου» εξερευνά τη σκοτεινή Γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια του πρώην αστυνομικού Μπέρνι Γκούντερ.

Ένα ακόμα βιβλίο που πρέπει σίγουρα να διαβάσεις είναι το «Γεράκι της Μάλτας». Όταν ένα έργο έχει χαρακτηριστεί ως «η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ» τότε δεν μπορεί να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου. Ή μήπως αντί για τη Μάλτα προτιμάς τις γαλλικές ακτές; «Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής» βρίσκει τον Ζωρζ Ζερφώ να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε έναν περιφερειακό δρόμο. Για ποιο λόγο το κάνει αυτό θα το ανακαλύψεις στο βιβλίο.

Ερχόμενοι και πάλι στο σήμερα συναντάμε τη «Νυχτερίδα» του Jo Nesbo. Μα πριν δεν είπαμε πως ο Nesbo δεν είναι κλασικός; Όχι ακριβώς. Μπορεί ο Nesbo να είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης σκανδιναβικής σχολής του αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά, έχει ήδη καταφέρει να θεωρηθεί κλασικός. Γι’ αυτό και πρέπει κι εσύ να διαβάσεις το πρώτο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε. Ο Jo Nesbo ίσως και να εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Χάρι από τον ιδιοφυή αλλά και ιδιόρρυθμο Ογκίστ Ντιπέν. Δημιουργός του Ντιπέν ο Έντγκαρ Άλαν Πόε του οποίου το βιβλίο «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» θεωρείται το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα μυστηρίου.

Ακόμα ένας σύγχρονος συγγραφέας που έχει καταφέρει να καθιερωθεί μεταξύ των κλασικών είναι ο Σκοτσέζος Ian Rankin, ο εμπνευστής του επιθεωρητή Τζον Ρέµπους. Στο «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά» ο επιθεωρητής είναι παροπλισμένος, αλλά, οι δύσκολες υποθέσεις τον ακολουθούν ακόμα και στην αποστρατεία. Ένας ακόμα αστυνομικός που έχει αφήσει τη δική του ιστορία στη λογοτεχνία είναι ο Ζουλ Μαιγκρέ του Ζωρζ Σιμόν. «Ο Μαιγκρέ και το ακέφαλο πτώμα» βρίσκει τον Παριζιάνο αστυνομικό αντιμέτωπο με τα αινίγματα της ανθρώπινης φύσης.

Η ανθρώπινη φύση βρίσκεται στο επίκεντρο και στον «Μαύρο Άγγελο» εκεί όπου ένα από τα δύο μέρη ενός παράνομου ζευγαριού βρίσκεται νεκρό. Είναι όμως ο εραστής το ίδιο πρόσωπο με το δολοφόνο; Η συναρπαστική πλοκή του βιβλίου του Cornell Woolrich θα σε βάλει σίγουρα σε ερωτήματα. Για το τέλος αφήσαμε τον Philip Marlowe, τον ερευνητή που γέννησε ουσιαστικά το χαρακτήρα του ιδιωτικού ντετέκτιβ που ακόμα και σήμερα συναντάμε σε λογοτεχνία, κινηματογράφο και τηλεόραση. Το «Farewell, My Lovely» αποτελεί την δεύτερη περιπέτεια του ιδιωτικού ερευνητή Marlowe που ερευνά μία εξαφάνιση που έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο Νοέμβριος στο Public είναι αφιερωμένος στην αστυνομική λογοτεχνία και τους αναγνώστες της. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς τότε για τις επόμενες 30 ημέρες ένας είναι ο προορισμός, το Public!