Αυτά τα Χριστούγεννα χάρισε ένα βιβλίο στους αγαπημένους σου!

Περίληψη: Ο… πυρετός των γιορτών έχει ανέβει! Η αναζήτηση χριστουγεννιάτικου δώρου για όλους δεν χρειάζεται να σε πονοκεφαλιάζει, όμως, όταν υπάρχει η επιλογή κορυφαίων βιβλίων για όλους!

Σε λίγες μέρες στην Ισλανδία θα γίνει μία… πλημμύρα. Μεταφορική, όχι κυριολεκτική. Το όνομά της είναι jólabókaflóðið, ή jolabokaflod πιο απλά, και είναι μία από τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων στην Ισλανδία, οι οικογένειες ανταλλάσσουν μεταξύ τους βιβλία ως δώρα και όλοι μαζί γιορτάζουν την έλευση των Χριστουγέννων διαβάζοντας τα καινούργια τους βιβλία και πίνοντας ζεστή σοκολάτα. Κάθε χρόνο, τα βιβλία είναι το πιο δημοφιλές δώρο στη χώρα. Η παράδοση αυτή ακούγεται τέλεια και πολύ θα θέλαμε να ερχόταν και στα μέρη μας. Τι θα έλεγες λοιπόν να κάνουμε την αρχή από φέτος, χαρίζοντας στους αγαπημένους μας ένα βιβλίο για δώρο Χριστουγέννων; Τα κορυφαία βιβλία του 2021 είναι η καλύτερη αρχή για να κάνουμε τη χριστουγεννιάτική πλημμύρα βιβλίων (όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το Jólabókaflóðið) πραγματικότητα και μεταξύ μας φέτος!

Βιβλιο-δώρα για παιδιά

Πρώτα είπαμε να επιλέξουμε τα δώρα των παιδιών, μιας και τα Χριστούγεννα τους «ανήκουν» λίγο παραπάνω. Αυτή την εορταστική περίοδο κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο από την J.K. Rowling με άκρως χριστουγεννιάτικη διάθεση. «Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι» είναι μια γιορτινή ιστορία για ένα λούτρινο αρκουδάκι που χάνεται και ένα παιδί που δεν μπορεί να το αποχωριστεί με τίποτα. Παρέα με το «αναπληρωματικό» αρκουδάκι του θα ορμήσουν σε μία περιπέτεια που θα μάθει πολλά στον μικρό Τζακ. Για τα μεγαλύτερα παιδιά σκεφτήκαμε πως μία ιστορία για την πρώτη αγάπη θα είναι πιο ταιριαστή. Το «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» της Jacqueline Woodson, μέσα από την ευτυχία δύο παιδιών αντιμετωπίζει δύσκολα θέματα, τα οποία θα αγγίξουν και θα συγκινήσουν τους αναγνώστες του. Όλος ο κόσμος μοιάζει να είναι εναντίον του Τζερεμάια και της Έλλι, ακόμα και η ίδια η ζωή, που παίρνει απότομες τροπές.

Μυθιστορήματα που θα αγαπηθούν

Πέρσι τέτοια εποχή έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος συγγραφέας John le Carré, ή David Cornwell όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Η παρακαταθήκη του μεγαλώνει ακόμα όμως, καθώς υπάρχει αρκετό ανέκδοτο υλικό του. Φέτος κυκλοφόρησε το «Silverview», ένα νέο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα από τον μετρ του είδους, το οποίο θα μας πάει από μία μικρή παράκτια πόλη στην Αγγλία μέχρι το ανατολικό μπλοκ, όταν μία διαρροή ανακαλύπτεται στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας. Ένα ακόμα μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε φέτος και το περιμέναμε με ανυπομονησία ήταν το «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» του Ocean Vuong. Στο «ραντάρ» μας μπήκε από πέρσι, όταν κυκλοφόρησε στα αγγλικά και έκανε αίσθηση. Πραγματεύεται τη ζωή του Λιτλ Ντογκ, ενός αγοριού που εξομολογείται μέσω γραμμάτων προς τη μητέρα του την ιστορία της ζωής του, ενώ μαθαίνουμε και την ιστορία της οικογένειάς του. Πρόκειται για μία γενναία και ρεαλιστική αφήγηση που θα ενθουσιάσει τους αγαπημένους σου.

Βιβλία για όλους

Εκτός από μυθιστορήματα, υπάρχουν και άλλες επιλογές βιβλίων που μπορείς να χαρίσεις στους αγαπημένους σου αυτά τα Χριστούγεννα, όπως επιστημονικά, ιστορικά και πολλά άλλα. Ένας χρήσιμος οδηγός για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο που ζούμε σήμερα είναι το «Calling Bullshit» των Jevin West και Carl Bergstrom. Σε μία εποχή όπου οι απόψεις έχουν το ίδιο βάρος με τα γεγονότα, η στατιστική χρησιμοποιείται για να αποκρύψει την αλήθεια και η επιστήμη βάλλεται συνεχώς, η δυνατότητα να αναγνωρίζεις τις μαλ*κίες που συναντάς κάθε μέρα μπροστά σου μετατρέπεται σε τέχνη και απαραίτητη δεξιότητα. Ποιος δεν θα ήθελε για δώρο αυτό το βιβλίο λοιπόν; Το τελευταίο δώρο από τις προτάσεις μας προσεγγίζει παρόμοια θέματα με έναν πιο φιλοσοφικό χαρακτήρα. Το «Διαφωτισμός τώρα» του Steven Pinker είναι μία ωδή στη λογική σκέψη, την επιστημονική μέθοδο και την αξία του ανθρωπισμού. Μέσα από αυτές τις σταθερές μπορούμε να ξεφύγουμε από την εντυπωσιοθηρία που κυριαρχεί γύρω μας και να προσεγγίσουμε κάθε κατάσταση πιο ορθολογικά. Άρα και αυτό είναι ένα βιβλιο-δώρο που όλοι χρειάζονται στη ζωή τους!

Οι κορυφαίες λογοτεχνικές κυκλοφορίες του 2021 σε περιμένουν στα καταστήματα Public και στο Public.gr για να μετατραπούν στο καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Jólabókaflóðið είπαμε, μην το ξεχνάς!