«Βαλκανική Τριλογία» / Ένα διαφορετικό ταξίδι στην εμπόλεμη Ευρώπη

Περίληψη: Πώς αλλάζει η ζωή ενός ζευγαριού όταν ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Αυτή την ιστορία διηγείται η Olivia Manning στην «Βαλκανική Τριλογία», παρουσιάζοντας την καθημερινότητα απλών ανθρώπων σε καιρό πολέμου.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τα ευφάνταστα κείμενα της Oliva Manning είναι οι ολοζώντανες περιγραφές της. Πολλά από όσα διαβάζουμε βασίστηκαν σε προσωπικές εμπειρίες της βρετανής συγγραφέα, η οποία ταξίδεψε και έγραψε πολύ. Οι εμπειρίες της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την έφεραν σε πολλά σημεία της ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής και ήταν η έμπνευση πίσω από τα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστές τους Γκάι και Χάριετ Πρινγκλ. Τα τρία πρώτα από αυτά συνθέτουν την «Βαλκανική Τριλογία», η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Βαλκανική Τριλογία» - Λίγα λόγια για το βιβλίο


Η «Βαλκανική Τριλογία» περιλαμβάνει τα έργα «Η μεγάλη τύχη», «Η κατεστραμμένη πόλη» και «Ήρωες και φίλοι». Οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Γκάι και η Χάριετ Πρινγκλ. Το μυθιστόρημα ξεκινά το φθινόπωρο του 1939 και βρίσκει το ζευγάρι να ταξιδεύει προς το Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο επεκτείνεται προς τα ανατολικά και ο Χίτλερ. Οι Ρουμάνοι δεν πιστεύουν ότι οι δυνάμεις των Ναζί θα φτάσουν και στη χώρα τους.

Τα σημάδια της απειλής όλο και πληθαίνουν, όμως, μέχρι που το απίθανο σενάριο γίνεται πραγματικότητα. Ο Γκάι και η Χάριετ θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Βουκουρέστι. Καταφεύγουν λοιπόν στην Ελλάδα αλλά ο πόλεμος θα τους ακολουθήσει κι εκεί. Η Ελλάδα δεν θα είναι παρά μια στάση στη προσπάθειά τους για διαφυγή.

Η «Βαλκανική Τριλογία», όμως, είναι πολλά περισσότερα από μια πολεμική ιστορία. Η Olivia Manning εξετάζει το χρονικό του Β’ Π.Π. μέσα από ένα μικρότερο «πόλεμο», αυτόν μεταξύ του Γκάι και της Χάριετ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε μετά από έναν μήνα γνωριμίας και τελικά υπάρχουν πολλά που τους χωρίζουν. Ο Γκάι είναι εξαιρετικά κοινωνικός και φιλικός. Η Χάριετ είναι πιο εσωστρεφής και εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους. Ίσως γι’ αυτό και να δέχθηκε να παντρευτεί τον Γκάι, γιατί οι δυο τους ήταν τόσο διαφορετικοί. Παρά τις δυσκολίες, η Χάριετ δεν σκέφτηκε ποτέ να παρατήσει το γάμο της και παλεύει συνεχώς για να τον κρατήσει ζωντανό.

Η αφήγηση της η Olivia Manning καταφέρνει να χρωματίσει διαφορετικά την εικόνα μιας εμπόλεμης περιόδου. Μέσα από τις οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές στιγμές απλών καθημερινών πολιτών και αντλώντας έμπνευση από τις προσωπικές της εμπειρίες στα μέρη που περιγράφει, η Manning παρουσιάζει την ανθρώπινη πραγματικότητα του πολέμου.

bookfriends


Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Η μεγάλη τύχη», εκδόθηκε το 1960 ενώ τα επόμενα δύο κυκλοφόρησαν το 1962 και το 1965. Τώρα η «Βαλκανική Τριλογία» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.