Best of 2019: Μία χρονιά σε 50 βιβλία!

Περίληψη: Πώς να ξεχωρίσεις τα αγαπημένα σου βιβλία για την περασμένη χρονιά, όταν το 2019 είχε τόσες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες; Ας το προσπαθήσουμε...

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», έγραφε ο σπουδαίος τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα πριν αρκετά χρόνια και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το 2019 ήταν μια χρονιά που υπήρξαν τέτοια βιβλία. Βιβλία καταξιωμένων συγγραφέων, που έκαναν ένα ακόμα βήμα στη συγγραφική τους πορεία, αλλά και βιβλία πρωτοεμφανιζόμενων που πραγματοποίησαν μια ελπιδοφόρα αρχή.

Με διάθεση απολογισμού, λοιπόν, αλλά και για να σας διευκολύνουμε στην αναζήτηση, διαλέξαμε τα 50 καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, που είναι αναμφίβολα και σπουδαίες επιλογές για τη χρονιά που διανύουμε.

Αρχή με το μυθιστόρημα της Delia Owens «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες». Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης δοσμένη μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές, οι οποίες ενώνονται σιγά-σιγά. Συνεχίζουμε με το Witcher, τη γνωστή σειρά βιβλίων, παιχνιδιών και -αισίως- τηλεόρασης. Ο Γητευτής κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στο «Αίμα των Ξωτικών», το οποίο μέσα στο 2019 μεταφράστηκε και στα ελληνικά. Από τη φαντασία του Andrzej Sapkowski περνάμε τώρα στην πραγματικότητα του Ηλία Μαγκλίνη. Μια πραγματικότητα που μπορεί να είναι τραυματική ακόμα και μετά από αρκετές γενιές, όπως μας δείχνει το «Είμαι όσα έχω ξεχάσει», μια ιστορία βασισμένη στην πραγματικότητα, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο.

Στην τηλεόραση ήρθε ακόμα ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρσι. Μιλάμε φυσικά για το You, το οποίο παίζει στο Netflix. Το ψυχολογικό θρίλερ «Εσύ» μεταφράστηκε επιτέλους και στα ελληνικά λίγο πριν φύγει το 2019. Το επόμενο βιβλίο, που περιμέναμε πώς και πώς να μεταφραστεί στα ελληνικά, ήταν το «Ένα άλογο μπαίνει σε ένα μπαρ» του πολυβραβευμένου ισραηλινού συγγραφέα David Grossman. Πρόκειται για ένα έργο που εξετάζει την δυσλειτουργικότητα των σύγχρονων κοινωνιών, μέσα από μια μάλλον αποτυχημένη παράσταση stand-up κωμωδίας. Το «Λυκόφως του Αιγαίου», από την άλλη, μας ταξιδεύει στις κοινωνίες του 17ου αιώνα και την εποχή που η πειρατεία μεσουρανούσε στη Μεσόγειο. Για τη συγγραφή του μυθιστορήματος η Κατερίνα Καριζώνη βασίστηκε σε πραγματικό υλικό από την εποχή.

Πέρα από τα μυθιστορήματα, το 2019 σημαδεύτηκε και από πάρα πολλά ενδιαφέροντα non fiction αναγνώσματα. Σε αυτή την κατηγορία σίγουρα ξεχώρισε «Το κλαμπ των 5 π.μ.», το βιβλίο αυτοβελτίωσης του Robin Sharma, το οποίο μας μαθαίνει πώς να εκμεταλλευτούμε αποδοτικότερα την μέρα μας αλλάζοντας μία (μόνο) βασική μας συνήθεια. Προς έναν καλύτερο εαυτό προσπαθεί να οδηγήσει τους αναγνώστες του και ο Jorge Bucay μέσα από 8 παραμύθια που γίνονται μαθήματα στο «Κλασικά παραμύθια για να μάθεις ποιος είσαι». Μέσα στο 2019 είχαμε και τη μεγάλη επιστροφή του Στέφανου Ξενάκη, ο οποίος με το «Κάπταιν» θέλει να σε κάνει να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με τους γονείς σου, όποια κι αν είναι αυτή.

Από τις αγαπημένες μας βιβλίο-κυκλοφορίες του 2019 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ιστορικά βιβλία. Οι «24 ώρες στην Αρχαία Αθήνα» είναι ένας κατατοπιστικός και συνάμα διασκεδαστικός οδηγός της ζωής στην πανίσχυρη πόλη-κράτος των Αθηνών. Συντάχθηκε από τον ακαδημαϊκό Philip Matyszak, ο οποίος είναι διάσημος για το ερευνητικό του έργο στην αρχαία ιστορία. Ο Tom Phillips δεν έβαλε χρονικούς περιορισμούς στον εαυτό του. Στο «Άνθρωποι. Μια σύντομη ιστορία του πως τα γ…με όλα!» εξετάζει ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία και πώς το είδος μας κατάφερε να υπερισχύσει στον πλανήτη. Μια διαφορετική ιστορία αποφάσισε να διηγηθεί και η Tara Westover, τη δική της! Η «Μορφωμένη» είναι η τελευταία μας επιλογή από τις κυκλοφορίες του 2019 και πρόκειται για την αυτοβιογραφία της συγγραφέως. Η Westover περιγράφει το πώς κατάφερε να ξεφύγει από την απομονωμένη ζωή της βαθιά θρησκευόμενης οικογένειάς της και να σπουδάσει, αλλά και για τις δυσκολίες που έφερε στη νέα της ζωή το παρελθόν και η ανατροφή της.

Αυτά ήταν τα δικά μας 12 αγαπημένα από ένα σύνολο 50 βιβλίων, που ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά. Θα τα βρεις όλα στα καταστήματα Public και στο public.gr. Εμπρός για ένα ακόμα πιο «διαβαστερό» 2020 τώρα!