Βιβλία που αποκτήσαμε για το όμορφο εξώφυλλό τους και τελικά αγαπήσαμε!

Περίληψη: Ένα όμορφο εξώφυλλο δεν σημαίνει ότι ένα βιβλίο θα ειναι και καλό. Τα βιβλία που θα δούμε σήμερα όμως έχουν και πανέμορφα εξώφυλλα και ιστορίες που μας συνεπήραν.

Όλοι λένε «ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του», και εννοείται πως συμφωνούμε. Όσο κι αν συμφωνούμε όμως, δεν τηρούμε πάντα αυτόν τον κανόνα. Το ομολογούμε πως υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας βιβλία τα οποία αποκτήσαμε απλά και μόνο γιατί μας «κέρδισε» η απεικόνιση που είδαμε στο εξώφυλλο. Όταν τα διαβάσαμε όμως, ανακαλύψαμε ότι η ποιότητα του εξωφύλλου ήταν ανάλογη της ποιότητας του περιεχομένου και τελικά κάναμε πολύ καλά που βασιστήκαμε στο ένστικτό μας. Αυτό έχει γίνει περισσότερο από μία φορές, οπότε σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σου τα βιβλία που αγοράσαμε για το εξώφυλλό τους και τελικά αγαπήσαμε και για το περιεχόμενό τους.

Πρόσφατο παράδειγμα το «Το Ολλανδέζικο Σπίτι» της Ann Patchett. Το εξώφυλλό του δεν δείχνει κάποιο σπίτι, αλλά ένα πορτραίτο με διαπεραστικό βλέμμα. Σπάνια βλέπουμε τα πρόσωπα γυναικών σε εξώφυλλα βιβλίων και αυτή η εικόνα τράβηξε το βλέμμα μας. Όπως αποδεικνύεται, το πορτραίτο αυτό είναι συνδεδεμένο με την ίδια την ιστορία, κάτι που μας έκανε να κλείσουμε για λίγο το βιβλίο και να «χαζέψουμε» ξανά την εικόνα, όταν μέσα στις σελίδες του βιβλίου διαβάσαμε την περιγραφή του πορτραίτου. Το εξώφυλλο απεικονίζει τη Μέιβ, κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος. Η ιστορία της Μέιβ και του αδερφού της Ντάνι μας συγκίνησε με το ρεαλισμό, την τρυφερότητα και την ειλικρίνειά της.

Την περιέργεια μας κίνησε και το εξώφυλλο του βιβλίου «Ουρανός απ' άλλους τόπους» του Σωτήρη Δημητρίου. Ένα χειμερινό τοπίο, πολλά μικρά χωριά επάνω στο βουνό και μία κόκκινη διακεκομμένη γραμμή να περνά ανάμεσά τους. Η έξυπνη, μινιμαλιστική σχεδίαση ήταν αρκετή για να μας κάνει να αποκτήσουμε το βιβλίο. Διαβάζοντάς το ανακαλύψαμε μία ιστορία για την Ήπειρο, τη γλώσσα της και τους ανθρώπους της, γεγονός που μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς οι προσδοκίες μας ήταν διαφορετικές όταν αντικρίσαμε για πρώτη φορά το εξώφυλλο. Ένα ακόμα βιβλίο που κατάφερε να δημιουργήσει ένα μυστήριο για την ιστορία του χάρη στο εξώφυλλό του είναι το «Space Invaders» της Nona Fernández. Εμείς ξέρουμε το Space Invaders ως ένα παλιό arcade παιχνίδι, αλλά στο εξώφυλλό του βλέπουμε μία σκάλα μέσα σε ένα ντουλάπι, την οποία ανεβαίνει ένα μικρό κορίτσι (;). Η εικόνα μας «προκάλεσε» να ανακαλύψουμε την ιστορία του βιβλίου, η οποία μας αντάμειψε με το παραπάνω. Βρισκόμαστε στη Χιλή εκεί όπου η δικτατορία του Πινοσέτ έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η αφήγηση πηγαίνει μπρος-πίσω στο χρόνο και το βιντεοπαιχνίδι Space Invaders έχει κι αυτό τελικά το ρόλο του.

Το μυθιστόρημα «My Year of Rest and Relaxation» πήρε και αυτό θέση στη βιβλιοθήκη μας λόγω του πανέμορφου εξωφύλλου του. Μία γυναίκα ντυμένη σε γαλάζιο χρώμα, καθισμένη σε μία καρέκλα μπροστά σε ένα μουντό φόντο. Μοιάζει λιπόθυμη, ίσως πεθαμένη και φορά χειρουργικά γάντια. Δίπλα της μία βάση με φρούτα. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να είναι ένας πίνακας ζωγραφικής. Το καλό είναι ότι συνοδεύεται και από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία. Μία γυναίκα στις αρχές των 2000s προσπαθεί να ξεφύγει από μία ζωή που δεν την ικανοποιεί καθόλου. Διέξοδός της ο ύπνος και στόχος της να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο ξύπνια για έναν χρόνο. Όσο κι αν το προσπαθεί, όμως, η πραγματικότητα μπαίνει συνέχεια στη μέση. Κοιτώντας της βιβλιοθήκη μας δεν γίνεται να μην ξεχωρίσουμε και το εξώφυλλο του βιβλίου «Άσωτοι» του Greg Jackson. Ρετρό διάθεση και παστέλ χρώματα φέρνουν τη vaporwave αισθητική στο μυαλό μας. Πώς θα μπορούσαμε να αντισταθούμε σε αυτό το βιβλίο λοιπόν; Μέσα του βρίσκουμε μία συλλογή διηγημάτων που αντιμετωπίζει με χιούμορ και κριτική σκέψη την περίπλοκη φύση της σύγχρονης ζωής.

Ξέχνα για λίγο τη ρήση «ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» λοιπόν και απόκτησε κι εσύ το επόμενο βιβλίο σου επειδή σου άρεσε το εξώφυλλο! Ίσως να δικαιωθείς για την επιλογή σου. Επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα Public για να χαθείς σε διαδρόμους με εκατοντάδες βιβλία και να ανακαλύψεις από κοντά τα έργα με τα πιο όμορφα εξώφυλλα.