The Booker Prize 2021: Ανακοινώθηκε η longlist!

Περίληψη: Η ανακοίνωση έγινε πριν λίγες ώρες και πλέον έχουμε την τελική λίστα με τους 13 συγγραφείς και τα 13 βιβλία που είναι υποψήφια.

Κάθε χρόνο, το Booker Prize Foundation φροντίζει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, ξεκινώντας από το… κατακαλόκαιρο. Το πρώτο teaser γίνεται… σήμερα, οπότε και δημοσίευσε τη λεγόμενη “longlist”, τη λίστα με τους 13 υποψήφιους για το βραβείο. Το δεύτερο teaser θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα δούμε τη “shortlist”, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί ο νικητής του βραβείου!

Αν δεν ξέρεις τι είναι το Booker Prize (λέμε τώρα), απλά θα αναφέρουμε πως το βραβείο είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυπόθητα βραβεία για το καλύτερο μυθιστόρημα έχει γραφτεί στα Αγγλικά και έχει κυκλοφορήσει στην Μεγάλη Βρετανία ή την Ιρλανδία. Δεν υπάρχει περιορισμός στην εθνικότητα του συγγραφέα.

Φέτος έχουμε μια λίστα με υποψήφιους συγγραφείς από όλο τον κόσμο, αν και, όπως είναι αναμενόμενο, η μερίδα του λέοντος καταλαμβάνεται από συγγραφείς Βρετανούς, Αμερικάνους, Ιρλανδούς και από άλλες χώρες με επίσημη γλώσσα τα αγγλικά. Στη longlist βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, τον – πλέον Βρετανό – Kazuo Ishiguro, την εκ Καναδά ορμώμενη Rachel Cusk, τον Αμερικάνο Richard Powers, την Σομαλο-Βρετανή Nadifa Mohamed και τον Ινδικής καταγωγής Βρετανό Sunjeev Sahota.

Ο Ishiguro δεν είναι πρωτάρης στο Booker Prize. Το βραβείο κοσμεί το ράφι του από το 1989, για το μυθιστόρημα “The Remains of the Day”. Τώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά στη λίστα, για το “Klara and the Sun”, ενώ στο μεταξύ έχει κερδίσει και ένα Νόμπελ λογοτεχνίας.

Video Duration
1:00

Αλλά αρκετά σε κρατήσαμε σε αγωνία. Η longlist με τα καλύτερα μυθιστορήματα για το 2021 είναι η εξής:

A Passage North, Anuk Arudpragasam (Granta Books, Granta Publications)

Second Place, Rachel Cusk, (Faber

The Promise, Damon Galgut, (Chatto & Windus, Vintage, PRH)

The Sweetness of Water, Nathan Harris (Tinder Press, Headline, Hachette Book Group)

Klara and the Sun, Kazuo Ishiguro (Faber) / κυκλοφορεί ήδη και στα Ελληνικά

An Island, Karen Jennings (Holland House Books)

A Town Called Solace, Mary Lawson (Chatto & Windus, Vintage, PRH)

No One is Talking About This, Patricia Lockwood (Bloomsbury Circus, Bloomsbury Publishing)

The Fortune Men, Nadifa Mohamed (Viking, Penguin General, PRH)

Bewilderment, Richard Powers (Hutchinson Heinemann, PRH)

China Room, Sunjeev Sahota (Harvill Secker, Vintage, PRH)

Great Circle, Maggie Shipstead (Doubleday, Transworld Publishers, PRH)

Light Perpetual, Francis Spufford (Faber)