Booker Prize 2024: Ανακοινώθηκε η φετινή shortlist!

Περίληψη: Η βραχεία λίστα του Booker Prize 2024 είναι εδώ! Ανακάλυψε τα έξι βιβλία που θα διεκδικήσουν το σημαντικό βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο φέτος!

Είμαστε πλέον ένα βήμα πριν την ανάδειξη του φετινού νικητή του βραβείου Booker! Η επιτροπή επιλογής ανακοίνωσε τα έξι μυθιστορήματα που απαρτίζουν τη shortlist του Booker Prize 2024, με τον μεγάλο νικητή να ανακοινώνεται στις αρχές Νοεμβρίου. Η βραχεία λίστα αποτελείται από έξι πραγματικά μοναδικά βιβλία, που θα ταξιδέψουν τον αναγνώστη από σπήλαια στα έγκατα της Γης μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν!

Booker Prize 2024: Τα έξι βιβλία της shortlist

  • Creation Lake – Rachel Kushner: Μία ψυχρή κατάσκοπος πιστεύει ότι θα έχει εύκολο έργο όταν αναλαμβάνει να παρεισφρήσει σε μια ομάδα οικολόγων ακτιβιστών. Μόνο που τα βαθύτερα ερωτήματα την ανθρώπινης ιστορίας και της ατομικής δράσης θα αποδειχθούν μεγάλη πρόκληση, σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ που διερευνά μέσα από την κεντρική ιδέα του το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
  • Orbital – Samantha Harvey: Αυτό το σύντομο αλλά παραδόξως εκτενές μυθιστόρημα καλύπτει ένα 24ωρο από τη ζωή έξι αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς παρατηρούν το βαθιά συγκινητικό θέαμα της Γης κάτω από αυτούς. Από αυτή την οπτική, διακρίσεις όπως σύνορα και ζώνες ώρες μοιάζουν να ξεθωριάζουν.
  • The Safekeep – Yael van der Wouden: Εδώ μεταφερόμαστε στην Ολλανδία μετά τον πόλεμο και έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία που εξερευνά τις ιστορίες που μας κρύβουν όταν είμαστε παιδιά. Ένα βιβλίο για τις εμμονές, τα μυστικά και τις κρυφές επιθυμίες, που όσο αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται μία ιστορία για το Ολοκαύτωμα, αλλά και μία queer ιστορία αγάπης.
  • James – Percival Everett: Με αυτό το βιβλίο ο Percival Everett επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά για θεωρείται αριστουργηματικός αφηγητής. Μια ισχυρή αναθεωρητική εξερεύνηση της δουλείας, της ταυτότητας και της αναζήτησης της ελευθερίας που ανατρέπει κάθε προσδοκία σε περιμένει σε αυτό το έργο, το οποίο ξεπερνά λογοτεχνικές συμβάσεις και είδη.
  • Held – Anne Michaels: Ας ταξιδέψουμε τώρα πίσω στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκινώντας από έναν τραυματισμένο στρατιώτη σε ένα γαλλικό πεδίο μάχης, αυτό το δυνατό και λυρικό μυθιστόρημα μας μεταδίδει εικόνες από τις ζωές τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας, δημιουργώντας ένα καλειδοσκόπιο εμπειριών. Στιγμές αποτυπωμένες σε φωτογραφίες συνδέουν ανθρώπους με το παρελθόν και κρατούν ζωντανές τις αναμνήσεις τους.
  • Stone Yard Devotional – Charlotte Wood: Σε αυτό το έργο εστιάζουμε στο ταξίδι μιας γυναίκας που προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο και τη ζωή της, όταν οι συγκρούσεις και το χάος είναι άφθονα και στα δύο πεδία. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται σε ένα μοναστήρι στην αυστραλιανή ύπαιθρο και αποτελεί μια έντονη και φιλοσοφική ενδοσκόπηση για την ιστορία, τη μνήμη, τη φύση και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις φετινές υποψηφιότητες

Η βραχεία λίστα περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στην 55χρονη ιστορία του θεσμού, με πέντε γυναίκες και έναν άνδρα να την απαρτίζουν. Μεταξύ των έξι υποψηφιοτήτων υπάρχουν συγγραφείς από πέντε διαφορετικές χώρες. Για πρώτη φορά μάλιστα φιγουράρει και η Ολλανδία στη σχετική λίστα, με την Yael van der Wouden να γίνεται η πρώτη συγγραφέας από τις Κάτω Χώρες που μπαίνει στη shortlist του Booker Prize. Έχουμε επίσης διεκδικήτρια από την Αυστραλία μετά από 10 χρόνια, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν μυθιστορήματα από Βρετανία, Καναδά και ΗΠΑ. Από την 6άδα, μόνο δύο από τους συγγραφείς έχουν συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα και στο παρελθόν.

Τι είπε η κριτική επιτροπή για την επιλογή

Τα έξι βιβλία επιλέχθηκαν από τη φετινή κριτική επιτροπή μεταξύ 156 έργων που εκδόθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 στη Βρετανία. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καλλιτέχνης και συγγραφέας Edmund de Waal, ο οποίος πλαισιώνεται από τη βραβευμένη μυθιστοριογράφο Sara Collins, την Fiction Editor του Guardian Justine Jordan, την παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και καθηγήτρια Yiyun Li και τον μουσικό, συνθέτη και παραγωγό Nitin Sawhney.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Edmund de Waal, δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση της shortlist του Booker Prize 2024: «Τα αντίτυπά μου αυτών των μυθιστορημάτων έχουν τσακισμένες σελίδες και είναι γεμάτα σημειώσεις. Τα έχω κουβαλήσει παντού – σίγουρα απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός πραγματικά καλού μυθιστορήματος. Η τελική μας συνάντηση για να επιλέξουμε από κοινού αυτή τη βραχεία λίστα υπογραμμίστηκε από την ευχαρίστηση γι' αυτά. Είναι βιβλία που μας έκαναν να θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε, να τηλεφωνήσουμε σε φίλους και να τους το πούμε για αυτά, μυθιστορήματα που μας ενέπνευσαν να γράψουμε, να συνθέσουμε μουσική και – στη δική μου περίπτωση – να επιστρέψω στον τροχό μου και να φτιάξω αγγεία.»

Πότε θα ανακοινωθεί ο νικητής του Booker Prize 2024;

Η τελετή απονομής του Booker Prize 2024 θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης 12 Νοεμβρίου 2024 στο Old Billingsgate του Λονδίνου και θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live stream στο κανάλι του θεσμού στο YouTube. Ο νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 50.000 λίρες και ένα τρόπαιο με το όνομα Iris. Όλοι οι συγγραφείς που φιγουράρουν στη shortlist όμως είναι κερδισμένοι καθώς θα λάβουν 2.500 λίρες και μια ειδική βιβλιοδετημένη έκδοση του βιβλίου τους ως επιβράβευση της επιτυχίας τους.