Books about books / Όταν το βιβλίο γίνεται πρωταγωνιστής

Περίληψη: Όλοι οι βιβλιόφιλοι αγαπούν τα βιβλία. Τι καλύτερο λοιπόν, να επιλέξεις ένα βιβλίο που η ιστορία του επικεντρώνεται στο βιβλίο;

Όσοι αγαπούν τα βιβλία, θα βρουν αυτό το άρθρο πραγματικά ενδιαφέρον. Η σημερινή θεματική αφορά βιβλία στα οποία η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τα βιβλία. Παρακάτω θα βρεις τις πιο κατάλληλες προτάσεις.

Ξεκινάμε με το εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο: «Η Σκιά του Ανέμου» του Carlos Ruiz Zafón. Η ιστορία ξεκινά, με τον πατέρα του δεκάχρονου Ντάνιελ, ο οποίος τον πηγαίνει στο κέντρο της παλιάς πόλης της Βαρκελώνης, σε μία βιβλιοθήκη λαβύρινθο, η οποία έχει βιβλία τα οποία δεν εκδίδονται πια. Εκεί, ο Ντάνιελ επιλέγει τη «Σκιά του ανέμου» του Χουλιάν Κάραξ. Μετέπειτα, ξεκινά μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση γύρω από τη ζωή και το θάνατο του Χουλιάν Καράξ, τη λογοτεχνία και τον έρωτα

Συνεχίζουμε με ένα πολύ γνωστό τίτλο που δε γίνεται να παραληφθεί. Ο λόγος γίνεται για το «Η κλέφτρα των βιβλίων» του Markus Zusak. Το βιβλίο αφορά την μικρή Λίζελ, η οποία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνει στο σπίτι των θετών της γονέων χωρίς να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση. Μαζί με τον φίλο της Ρούντι θα αρχίσει να κλέβει βιβλία από το σωρό που πετούσαν οι Ναζί για να τα κάψουν, από βιβλιοθήκες και από πλούσιες οικογένειες. Πρόκειται για μία άκρως συγκινητική ιστορία που μόλις τη διαβάσεις σου αποτυπώνεται για πάντα.

Η επόμενη επιλογή είναι ένα πρωτοποριακό και αξεπέραστο μυθιστόρημα του Italo Calvino. Αναφερόμαστε στο «Αν μία νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης». Αν πάντα ονειρευόσουν τον εαυτό σου ως πρωταγωνιστή, με αυτό το βιβλίο το όνειρο σου θα γίνει πραγματικότητα. Σε αυτό το μυθιστόρημα έχουμε τον συγγραφέα Σίλας Φλάνερυ, ο οποίος βρίσκεται σε συγγραφικό αδιέξοδο, έναν ήρωα ο οποίος ταυτίζεται με τον αναγνώστη, τη Λουντμίλα και τέλος τον Έρμες Μαράνα που συνδέει τους δύο ήρωες και τον συγγραφέα. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δέκα ιστορίες, οι οποίες διακόπτονται πάνω στο πιο κρίσιμο σημείο. Αυτές οι δέκα ιστορίες, που σε βάζουν πάντα σε μία ανολοκλήρωτη περιπέτεια, είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, ως προς το περιεχόμενο και το ύφος, αλλά στο τέλος, με έναν μαγευτικό τρόπο κάπως συνδέονται. Θεωρείται ένα από τα πιο πρωτότυπα και πολυσυζητημένα έργα του Calvino, και σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Συνεχίζουμε με το πάντα επίκαιρο «Φαρενάιτ 451» του μεγάλου Ray Bradbury. Η υπόθεση εξελίσσεται σε μία φανταστική κοινωνία στην οποία οι πολίτες βομβαρδίζονταν αδιάκοπα από πληροφορίες προκείμενου να μην έχουν χρόνο να σκεφτούν. Σε αυτήν την κοινωνία απαγορεύεται η κατοχή βιβλίων. Ο κεντρικός ήρωας, ο πυρονόμος Γκάι, είναι ένας από τους πολλούς που η δουλειά τους είναι να καίνε βιβλία ή ολόκληρα σπίτια. Όλα θα αλλάξουν όταν ο Γκάι θα γνωρίσει ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που θα του μιλήσει για το παρελθόν. Είναι ένα βιβλίο που επαινεί την αξία του βιβλίου και σου προσφέρει τροφή για σκέψη.

Τέλος, μία αστυνομική ιστορία που αξίζει τη θέση της σε αυτό το άρθρο είναι το «Οι φόνοι της κίσσας» του Anthony Horowitz. Η αστυνομική ιστορία τοποθετείται λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αγγλία. Η πλοκή ξεκινά με την υπεύθυνη έκδοσης Σούζαν Ράιλαντ να διαβάζει μία αστυνομική ιστορία η οποία τελειώνει απότομα καθώς λείπουν οι τελευταίες σελίδες. Ταυτόχρονα ακούει από το ραδιόφωνο ότι ο συγγραφέας του βιβλίου είναι νεκρός. Από εκείνη τη στιγμή η Σούζαν ξέρει ότι από αναγνώστρια θα γίνει ντετέκτιβ. Είναι μία υπέροχη σκανδαλώδης ιστορία, με ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο περιεχόμενο.