Books around the world: Australia edition!

Περίληψη: Κάνε ένα μακρινό ταξίδι στην Αυστραλία μέσα από 5 λογοτεχνικά βιβλία!

Αν ονειρεύεσαι να κάνεις ένα ταξίδι στη μοναδική Αυστραλία, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Η Αυστραλία γεννήθηκε από τις βρετανικές αποικίες και για αυτό η ιστορία της λογοτεχνίας της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγγλική λογοτεχνία. Παρ’ όλα αυτά η αυστραλιανή λογοτεχνία έχει κατακτήσει τη δική της θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Οι Αυστραλοί συγγραφείς δημιουργούν κατά βάση ισχυρούς χαρακτήρες και συχνά νιώθουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με την γη και τον τόπο τους. Παρακάτω θα βρεις 5 προτάσεις με τις οποίες θα έρθεις πιο κοντά με αυτόν τον ιδιαίτερα μοναδικό πολιτισμό.

Ξεκινάμε το Αυστραλιανό λογοτεχνικό μας ταξίδι με το βιβλίο «Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια» του Richard Flanagan. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Τασμανία. Η μητέρα τριών αδελφών αρρωσταίνει βαριά. Ταυτόχρονα υποφέρει από άνοια – που ωστόσο στα διαλείμματα διαύγειας της καταφέρνει να εκφράσει την επιθυμία της, στα παιδιά της, ότι θέλει να πεθάνει ήσυχα. Το ένα από τα 3 αδέλφια, ο Τέρζο, αποφασίζει ότι πάση θυσία πρέπει να παλέψουν να κρατήσουν στη ζωή τη μητέρα τους. Παράλληλα η Αυστραλία βιώνει μια περίοδο με τρομερές πυρκαγιές με όλη την φύση και τα ζώα να καίγονται. Το πένθος που βιώνει η χώρα αλλά και οι ίδιοι ήρωες είναι τεράστιο.

Η αγάπη για την οικογένεια είναι επίσης ένα από τα θέματα που απασχολούν πολύ τους Αυστραλιανούς συγγραφείς. Σε αυτό το κλίμα κινείται και το βιβλίο «Στους δικούς μας κύκλους» της Elizabeth Harrower. Η Ζόι και ο Ράσελ, γόνοι μίας αστικής οικογένειας, δέχονται στον κύκλο τους τον Στίβεν και την Άννα, ορφανά αδέρφια που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Η Ζόι, λίγο πριν φύγει για σπουδές στο Παρίσι, ελκύεται από τον Στίβεν. Η Άννα καταπιέζει τα αισθήματά της για τον Ράσελ. Παρά τις διαφορετικές διαδρομές στη ζωή του κάθε χαρακτήρα, οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσονται θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή τους.

Συνεχίζουμε με μία συναρπαστική ιστορία από τον Peter Carey, στην οποία θίγεται το φυλετικό ζήτημα. Το «Πολύ μακριά απ' το σπίτι», αφορά την Ιρέν Μπομπς, η οποία λατρεύει τη γρήγορη οδήγηση. Ο άντρας της είναι ο καλύτερος πωλητής αυτοκινήτων στη δυτική Βικτόρια. Μαζί θα συμμετάσχουν στους Αγώνες Ρεντέξ, έναν άγριο αγώνα σε δρόμους όπου δύσκολα επιβιώνει οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Μαζί τους είναι ο πλοηγός Γουίλι Μπαχούμπερ, που αναλαμβάνει να τους πληροφορεί για τις στροφές, τα κιγκλιδώματα, τις διασταυρώσεις όπως τα διαβάζει σ’ έναν χάρτη και ο οποίος τελικά, χωρίς προειδοποίηση, θα τους απομακρύνει από τη χώρα τους.

Συνεχίζουμε με την ιστορία μιας ιδιαίτερης γυναίκας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Έθιμα ταφής» της Hannah Kent. Το 1829, στη Βόρεια Ισλανδία, η Agnes Magnúsdóttir, καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Μέχρι να έρθει η μέρα εκτέλεσης της, υποχρεώνεται να μείνει  στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει. Ο μόνος που επικοινωνεί μαζί της είναι ο Tóti, ο πνευματικός της σύμβουλος. Ένα αξιόλογο έργο που μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουμε την τελευταία Ισλανδή που καταδικάστηκε σε θάνατο μα και μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα στην αρχή της λογοτεχνικής της πορείας.

Η Liane Moriarty είναι γνωστή για τα dark humor μυθιστορήματά της που διαδραματίζονται στα προάστια του Σίδνεϋ. Στο «Nine Perfect Strangers» το οποίο έχει μεταφερθεί και στην μικρή οθόνη, μας παρουσιάζει μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κάνει κράτηση να πάνε για ένα δεκαήμερο στο Tranquillium House, ένα απομακρυσμένο σπα που διευθύνει η Μάσα, μία γυναίκα με απόκοσμη ομορφιά. Όταν φτάνουν οι καλεσμένοι, τους κάνουν εξετάσεις αίματος, πράγμα πολύ περίεργο και τους λένε ότι θα ξεκινήσουν με μια πενθήμερη "noble silence" κατά την οποία δεν πρέπει καν να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Και αυτή είναι η αρχή από μια σειρά περίεργων καταστάσεων…

Ο σημερινός λογοτεχνικός μας προορισμός έφτασε στο τέλος του. Αν θέλεις να ταξιδέψεις και σε άλλες χώρες, κάνε click εδώ. Για το επόμενο ταξίδι λογοτεχνίας stay tuned στο Public blog!