Books around the world / Αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στη Γαλλία

Περίληψη: Ήρθε η ώρα το λογοτεχνικό μας ταξίδι να κάνει στάση στη Γαλλία! Πάμε να γνωρίσουμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας της χώρας.

H Γαλλία είναι γνωστό ότι είναι η χώρα των τεχνών και του πολιτισμού. Μία χώρα με μακρά ιστορία και με πλούσια λογοτεχνική παράδοση, η Γαλλία «γέννησε» μερικά από τα πιο πρωτοπόρα και τολμηρά έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατέχει τα περισσότερα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έτσι λοιπόν, μέσα από την τεράστια γκάμα βιβλίων γαλλικής λογοτεχνίας, ξεχωρίσαμε και σου παρουσιάζουμε πέντε προτάσεις από σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς. Για πάμε να ξεκινήσουμε!

Το πρώτο βιβλίο που σου προτείνουμε, έχει τον τίτλο «Ναρκωμένες αναμνήσεις» του Patrick Modiano. O Modiano είναι ένας «μεγάλος» συγγραφέας, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ το 2014. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ορισμένες γυναίκες που συνάντησε ο συγγραφέας στην νεανική του ηλικία αναδύονται στη μνήμη του και δημιουργεί μία ιστορία μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Από την ιστορία δε λείπει η αστυνομική δράση και το μυστήριο. Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα σε ταξιδέψει στο Παρίσι του ’60.

Η δεύτερη επιλογή μας, έχει τον τίτλο «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» του Édouard Louis. Σε αυτή την ιστορία, πρωταγωνιστής είναι ο Εντύ, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα χωριό της Βόρειας Γαλλίας το ’90. Ο Εντύ λόγω της διαφορετικότητας του, χλευάζεται και βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είτε βρίσκεται στο σπίτι του, είτε στο σχολείο, είτε στο δρόμο, βιώνει παντού τη βία και τον εκφοβισμό.

Συνεχίζουμε με το «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» του Guillaume Musso. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που συνδυάζει το αστυνομικό στοιχείο με την τέχνη και αλλά και τη μοναξιά που βιώνουν οι ήρωές του. Με φόντο το μαγευτικό Παρίσι, η Μάντλιν, μία πρώην αστυνομικός από το Λονδίνο, μετακομίζει στο ατελιέ ενός ζωγράφου με σκοπό να απομονωθεί. Στο κατώφλι του ατελιέ, όμως, εμφανίζεται και ένας Αμερικάνος συγγραφέας με τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να γράψει το θεατρικό του έργο. Η συνέχεια; Τρεις εξαφανισμένοι πίνακες, δράση, πλεκτάνες και δολοπλοκίες. Το βιβλίο αυτό, αποτελεί τη μεγαλύτερη λογοτεχνική επιτυχία του Guillaume.

Η επόμενη πρότασή μας είναι το βιβλίο «Η χώρα των άλλων» της Leïla Slimani. Η συγγραφέας δημιούργησε αυτό το μυθιστόρημα εμπνευσμένη από την ιστορία της γιαγιάς της. Η Ματίλντ μία Αλσατή, παίρνει τη δύσκολη απόφαση να παντρευτεί έναν Μαροκινό στρατιώτη, τον Αμίν. Έτσι, παρακολουθούμε την πορεία της ζωής του ζευγαριού, παράλληλα με το μεταπολεμικό Μαρόκο που προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία. Μαζί με τη χώρα, βασανίζεται και το ζευγάρι και προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα στους δύο κόσμους. Η γραφή της Slimani είναι αφοπλιστική.

Κλείνουμε με το βιβλίο «Τα χρόνια» της Annie Ernaux. Πρόκειται για μία αυτοβιογραφία, η οποία όμως είναι γραμμένη σε α’ πληθυντικό. Η συγγραφέας μέσα από εικόνες και αναμνήσεις μας αφηγείται τα πρώτα χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει μέχρι το σήμερα. Ο σκοπός της Ernaux δεν είναι να μας παρουσιάσει το προσωπικό της βίωμα, αλλά το συλλογικό. Είναι μία αυτοβιογραφία με πλούσια περιγραφή, με ιδιαίτερο αφηγηματικό στυλ που θα σε συνεπάρει.

Μπες εδώ για να ανακαλύψεις και τα υπόλοιπα άρθρα της θεματικής Books around the world και stay tuned στο Public blog για το επόμενο λογοτεχνικό μας ταξίδι!