Books around the world / Ένα ταξίδι στο Μεξικό μέσα από βιβλία

Περίληψη: Το Μεξικό αποτελεί για πολλούς ταξίδι ζωής – και για εμάς! Προς το παρόν, ας κάνουμε ένα νοητικό ταξίδι σε αυτό μέσα από 5 προτάσεις βιβλίων.

Ο σημερινός μας λογοτεχνικός προορισμός είναι το πολύχρωμο και αγαπημένο Μεξικό. Η μεξικάνικη λογοτεχνία ξεκίνησε να αναπτύσσεται από κατακτητές ή χρονογράφους, την εποχή των αποικιών. Όμως, σημείο σταθμός θεωρείται η Μεξικανική Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την συγγραφή σύγχρονων μεξικανικών μυθιστορημάτων. Οι Μεξικανοί συγγραφείς του τελευταίου αιώνα είναι ίσως οι πιο διάσημοι σε όλη την ιστορία της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Το Μεξικό έχει πραγματικά κερδίσει τη θέση του στο διεθνές λογοτεχνικό προσκήνιο και για αυτό, αποφασίσαμε σήμερα να γνωρίσουμε αυτή την μοναδική χώρα, μέσα από πέντε διαφορετικές προτάσεις βιβλίων.

Ξεκινάμε με έναν συγγραφέα που, αν και έγραψε λίγα βιβλία, αναγνωρίστηκε διεθνώς και μέσα από το έργο του μας παρουσίασε την ιδιοσυγκρασία του μεξικανικού λαού. Πρόκειται για τον Juan Rulfo και σε αυτό το άρθρο προτείνουμε το βιβλίο του «Πέδρο Πάραμο». Ένας γιος αναζητά τον άγνωστο πατέρα του, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε στην ετοιμοθάνατη μητέρα του. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του Χουάν Πρεσιάδο. Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη, περίπλοκη και πρωτότυπη δομή, καταφέρνει να φθάσει στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Εάν μιλάμε για μεξικανική λογοτεχνία, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τον Νομπελίστα Octavio Paz και το βιβλίο «Ηλιόπετρα». Πρόκειται για ένα θαυμάσιο ερωτικό ποίημα, που o Πέρε Ζιμφερρέρ είπε χαρακτηριστικά για αυτό «η ιστορική σημασία του για την ισπανική γλώσσα είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Έρημης Χώρας (The Waste Land) του Έλιοτ για την αγγλική». Ένα εμβληματικό ποίημα, που αν θέλεις να ανακαλύψεις τη λογοτεχνία αυτής της χώρας δε γίνεται να μην το διαβάσεις.

Με το βιβλίο «Το αρχείο των χαμένων παιδιών» της βραβευμένης Valeria Luiselli θα διαβάσεις για ένα πολύ μεγάλο ζήτημα της χώρας, αυτό των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών. Ένα ζευγάρι διασχίζει την Αμερική με τα παιδιά τους. Ο άντρας θέλει να μάθει τι απέγιναν οι τελευταίοι Απάτσι, ενώ η γυναίκα φτιάχνει ένα αρχείο για τα παιδιά μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης. Ένα έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ένα ακόμη βιβλίο που αξίζει να μπει στην reading list σου, είναι το «Mexican Gothic» της Silvia Moreno-Garcia. Πρόκειται για μία σκοτεινή, ατμοσφαιρική, ιστορία τρόμου η οποία διδραματίζεται σε μία έπαυλη στο Μεξικό τη δεκαετία του ’50. Όταν η Νοεμί Ταμποάδα λαμβάνει ένα απελπισμένο γράμμα από τη νιόπαντρη ξαδέλφη της, η οποία την εκλιπαρεί να τη σώσει από έναν μυστηριώδη κίνδυνο, είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Η ατρόμητη Νοεμί, εισβάλλει στην τρομακτική έπαυλη, αλλά μαγεύεται από το σαγηνευτικό κόσμο που κρύβει και συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να «ξεφύγει» από εκεί

Τέλος, αν θέλεις κάτι σύγχρονο, εξίσου σκοτεινό με το παραπάνω αλλά να έχει και λίγο μαγεία, τότε δες το «Η εποχή των τυφώνων» της Fernanda Melchor. Η υπόθεση της ιστορίας ξεκινά όταν κάτι παιδιά βρίσκουν το πτώμα της Μάγισσας σ’ ένα αρδευτικό κανάλι, στον κάμπο με τα ζαχαροκάλαμα. Η αλήθεια ξετυλίγεται μέσα από τις αφηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων της υπόθεσης και το μόνο που λαμβάνει χώρα είναι η απόλυτη φρίκη.

Κάπου εδώ τελειώνει το σημερινό λογοτεχνικό μας ταξίδι. Μπορείς να βρεις όλες τις χώρες που έχουμε «επισκεφτεί» μέχρι στιγμής εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό προορισμό, stay tuned στο Public blog.