Books around the world / Επόμενη στάση Νότια Αφρική!

Περίληψη: Τι λες να κάνουμε ένα λογοτεχνικό ταξίδι μέχρι τη Νότια Αφρική σήμερα; Η λογοτεχνία της πιστεύουμε πως θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα.

Στη νοτιότερη χώρα της Αφρικής θα ακούσει κανείς 11 διαφορετικές γλώσσες από περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Νότια Αφρική χαρακτηρίζεται από την διαφορετικότητα. Πολλοί πολιτισμοί, θρησκείες, γλώσσες και παραδόσεις συνυπάρχουν στη χώρα. Χαρακτηρίζεται επίσης από μία πολύ ταραχώδη σύγχρονη ιστορία. Άρα είναι πολύ λογικό και η λογοτεχνία της χώρας να αντανακλά αυτά τα χαρακτηριστικά. Σήμερα, λοιπόν, έφτασε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερο τη λογοτεχνία της Νότιας Αφρικής, μέσα από πέντε βιβλιοπροτάσεις Νοτιοαφρικανών συγγραφέων.

Το πρώτο βιβλίο που μας ήρθε στο μυαλό μόλις αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο ήταν το «The Promise» του Damon Galgut. Μόλις πριν λίγους είχαμε τη βράβευσή του με το Booker Prize 2021 για το βιβλίο αυτό και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτάσεις μας. Στο έργο αυτό ταξιδεύουμε στην Πρετόρια. Εκεί, μέσα από την ιστορία της οικογένειας Swart και μίας υπόσχεσης που έδωσε η μητέρα της οικογένειας βλέπουμε παράλληλα την ιστορίας της Νότιας Αφρικής τις τελευταίες τέσσερεις δεκαετίες, από τα χρόνια του Απαρτχάιντ μέχρι σήμερα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα αγγλικά και σε λίγους μήνες περιμένουμε και την ελληνική μετάφραση. Στα αγγλικά διαβάσαμε και την αυτοβιογραφία του Trevor Noah, «Born a Crime». Ο Νοτιοαφρικανός κωμικός και παρουσιαστής μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ υπό το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Μικρός έβλεπε τον εαυτό του σαν ένα έγκλημα καθώς η σχέση του πατέρα του και της μητέρας του ήταν παράνομη. Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα μία ωδή στη μητέρα του και μία ιστορία επιβίωσης σε μία χώρα που σε θεωρεί παράνομο.

Σε μία άλλη μεγάλη πόλη της Νότιας Αφρικής θα μας μεταφέρει η επόμενη πρότασή μας. Το «Δεκατρείς ώρες» του Deon Meyer διαδραματίζεται στο Κέιπ Τάουν. Πρόκειται για ένα αγωνιώδες αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται μέσα σε μόλις 13 ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα ένας αστυνόμος πρέπει να εξιχνιάσει δύο φόνους και να αποτρέψει έναν ακόμα. Η αποστολή του είναι δύσκολη και ο χρόνος ελάχιστος. Με τη σκληρή πραγματικότητα της κατάστασης στη Νότια Αφρική καταπιάνεται και το μυθιστόρημα της Kopano Matlwa «Το νυχτολούλουδο». Πρωταγωνίστρια η Ματεσάμπε, μια φιλόδοξη, νέα γιατρός που θα βρει μπροστά της ένα σύστημα που της βάζει συνεχώς εμπόδια. Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τα προσωπικά της προβλήματα. Η ιστορία της Ματεσάμπε γίνεται το εφαλτήριο για τη συγγραφέα να εξερευνήσει τις πληγές που άφησε στη νέα γενιά το Απαρτχάιντ και να παρουσιάσει τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα.

Η τελευταία μας πρόταση είναι το μυθιστόρημα «Ο συντηρητής» από την Nadine Gordimer. Αυτό είναι ένα από τα κλασικότερα έργα της Νοτιοαφρικανικής λογοτεχνίας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1974 και τιμήθηκε με το βραβείο Booker της ίδιας χρονιάς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο μυθιστόρημα για έναν λευκό Νοτιοαφρικανό, ο οποίος νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά. Έντονα αλληγορικό, το μυθιστόρημα αυτό μιλά για το Απαρτχάιντ αλλά και την γενικότερη πραγματικότητα που βίωσε η Αφρικάνικη ήπειρος υπό τον ζυγό της αποικιοκρατίας.

Και με αυτές τις πέντε προτάσεις φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού μας στη λογοτεχνία της Νότιας Αφρικής. Ανακάλυψε τα προηγούμενα ταξίδια μας εδώ και μείνει συντονισμένος στο Public Blog για να μην χάσεις το επόμενο λογοτεχνικό μας ταξίδι.