Books around the world / Επόμενος προορισμός η Ρωσία!

Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι δε γίνεται να μην κάνει μια στάση και στη Ρωσία. Ας γνωρίσουμε την σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας μέσα από πέντε βιβλία!

Η Ρωσία είναι μία χώρα με παράδοση στη λογοτεχνία και τις τέχνες. Αδιαμφισβήτητα, είναι μία χώρα η οποία έχει παράξει λογοτεχνικά έργα τα οποία θεωρούνται θεμέλια στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ακούγοντας, λοιπόν, τις λέξεις «Ρωσική λογοτεχνία», αυτόματα το μυαλό σου πάει στον Τολστόι, τον Ντοστογιέφσκι, τον Παστερνάκ, τον Σολζενίτσιν κ.α. Οι συγγραφείς του 20ου αιώνα, ναι, έχουν αφήσει ιστορία αλλά τα λογοτεχνικά έργα της χώρας δεν τελειώνουν εκεί. Η σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία έχει επίσης να προσφέρει πολλά τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αν θες να δεις από μια σύγχρονη οπτική τη χώρα, τα 5 βιβλία που συγκεντρώσαμε θα σε βοηθήσουν. Κάνε χώρο στη βιβλιοθήκη σου και… ξεκινάμε!

Δε γίνεται το ρωσικό μας ταξίδι να μην ξεκινήσει με ένα επικό family saga. Ο λόγος γίνεται για το βιβλίο «Οι γυναίκες του Λαζάρου» της Marina Stepanova. Η ιστορία ξεκινά από τη ρωσική επανάσταση και φτάνει μέχρι το παρόν, με φόντο τη Μόσχα και τη ρωσική φανταστική πόλη Ενσκ. Το βιβλίο συνθέτουν οι ιστορίες τριών γενεών μιας οικογένειας που μας αποκαλύπτουν στοιχεία της ρωσικής ζωής, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές της σοβιετικής και μετασοβιετικής εποχής. Το μυθιστόρημα ήταν υποψήφιο για το ρωσικό βραβείο Booker.

Αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο με το οποίο θα κάνεις ένα υπαρξιακό ταξίδι μέσα στο χρόνο, τότε επίλεξε το βιβλίο «Συνωμοσία των αγγέλων» του Igor Sakhnovski. Από το Ιρκούτσκ, στη Βρετανία, στην Αίγυπτο στην Ισπανία του 16ου αιώνα, στην εισβολή των Ναζί στην Ουκρανία, στον θρήνο του Ολοκαυτώματος και έπειτα στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, δες να ξεδιπλώνεται η ιστορία τριών ανδρών, των οποίων οι ζωές δένονται άρρηκτα με μία γυναίκα. Μια Οδύσσεια μέσα στην ιστορία, με γερές δόσεις ρεαλισμού.

Ετοιμάσου να «χαθείς» σε μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται τα χρόνια της βασιλείας του τελευταίου Τσάρου, στο «Η στέψη» του Boris Akunin. Βρισκόμαστε στη Μόσχα του 1896, όπου η πόλη γιορτάζει τη στέψη του Τσάρου της Ρωσίας. Προτού καλά – καλά ο Μέγας Δούκας Γεώργιος Αλεξάντροβιτς φτάσει στην πόλη και εγκατασταθεί με την οικογένεια του, ο γιός του πέφτει θύμα απαγωγής. Ο ντεντέκτιβ Φαντόριν, γνωρίζοντας πως ο γνωστός εγκληματίας Δόκτωρ Λιντ έχει διεισδύσει στην κατοικία του Μεγάλου Δούκα, ξεκινά μια κούρσα ενάντια στον χρόνο. Η ευφυΐα και το ιδιαίτερο χιούμορ του Boris δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά σε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα εποχής, και οι fans του είδους θα το λατρέψουν.

Συνεχίζουμε με το βιβλίο «Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Svetlana Alexievich. Πρόκειται για μία συλλογή από αναμνήσεις και σκέψεις των επιζώντων της καταστροφής του Τσέρνομπιλ. Η Λευκορωσίδα συγγραφέας, η οποία βραβεύτηκε με το Νόµπελ Λογοτεχνίας το 2015, δέκα χρόνια µετά το «ατύχημα», περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη περιοχή, μίλησε µε ανθρώπους και έκανε εκτενή έρευνα σε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων και νοσοκομείων. Η Alexievich επιμελήθηκε τις συνεντεύξεις των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε, έτσι ώστε να διαβάζονται ως μια σειρά από συγκλονιστικούς μονολόγους που αποκαλύπτουν στιγμές ανθρώπινης καλοσύνης, γενναιότητας και ζοφερού χιούμορ. Μην χάσεις, επίσης, την παράσταση που παίζεται αυτό το διάστημα στο θέατρο του Νέου Κόσμου, που έχει βασιστεί το βιβλίο!

Για το τέλος αφήσαμε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, το «Metro 2033» του Dmitry Glukhovsky. Το βιβλίο, στο οποίο βασίστηκε το ομότιτλο video game, μας μεταφέρει στο μελλοντικό 2033 και σε έναν κόσμο που έχει σχεδόν καταστραφεί. Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιβιώσει στη Γη. Όλοι ζουν στο μετρό της Μόσχας – το μεγαλύτερο αντιπυρηνικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Ο Αρτιόμ, ένας νέος άντρας, θα βρεθεί περιπλανώμενος στις πιο σκοτεινές σήραγγες, και θα προσπαθήσει να εισχωρήσει στην καρδιά του μετρό, στη θρυλική Πόλη, για να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε.

Ολοκληρώθηκε και το σημερινό λογοτεχνικό μας ταξίδι στην σύγχρονη λογοτεχνία της Ρωσίας. Θες να γνωρίσεις τη λογοτεχνία διαφορετικών χωρών; Τότε, δεν έχεις παρά να κάνεις click εδώ για να ανακαλύψεις όλη τη σειρά Books around the World! Για το επόμενο ταξίδι μας, stay tuned, που αλλού; Στο Public blog!