Books around the world: Η λογοτεχνία της Χιλής

Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι, αλλάζει ήπειρο και συνεχίζεται στην Χιλή. Επιλέξαμε 5 μοναδικές προτάσεις για να γνωρίσεις καλύτερα την πλούσια λογοτεχνία της χώρας.

Η Χιλή είναι γνωστή σε όλους ως «η χώρα των ποιητών», αφού έχει τιμηθεί με Βραβείο Νόμπελ δύο φορές. Συγκεκριμένα, η Gabriela Mistral έχει κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ το 1947 και ο Pablo Neruda βραβεύτηκε το 1971. Γενικά, η Χιλή φημίζεται για τη συμβολή της στην παγκόσμια λογοτεχνία. Για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα που έχει παράξει η χώρα και σας τα προτείνουμε.

Θα ξεκινήσουμε με μία από τις πιο κλασικές και αναμενόμενες προτάσεις. Ο λόγος γίνεται για τα «Ερωτικά ποιήματα» του Pablo Neruda. Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαεννέα ποιήματα που μιλούν για τον έρωτα και ξεχειλίζουν από ρομαντισμό. Πρόκειται για μία διαχρονική ποιητική συλλογή που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου.

Συνεχίζουμε με το βιβλίο «Οι μέρες του ουράνιου τόξου» του Antonio Skármeta. Το βιβλίο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πτώση του Πινοσέτ. Η ιστορία ξεκινά με τον Νίκο που βλέπει τον πατέρα του να συλλαμβάνεται και βάζει σκοπό να τον σώσει. Η Πατρίσια Μπετίνι θα σταθεί δίπλα του και θα τον βοηθήσει, και μαζί θα αυτοσχεδιάσουν, ανοίγοντας μια δίοδο ελευθερίας σε μια χώρα βυθισμένη στη δικτατορία. Είναι μία ιστορία γεμάτη χιούμορ, χρώματα και αισιοδοξία.

Το επόμενο βιβλίο είναι το «Χιλιανός ποιητής» του Alejandro Zambra. Αυτό το μυθιστόρημα αφορά τον Γκονσάλο που φαντασιώνεται πως μία ημέρα θα γίνει αληθινός ποιητής και παράλληλα, ως πατριός του Βισέντε του συμπεριφέρεται σα να είναι ο πραγματικός του πατέρας. Μετά από αρκετά χρόνια ο Βισέντε ονειρεύεται να γίνει και αυτός ποιητής, παρά την άποψη της μητέρας του. Είναι ένα απολαυστικό βιβλίο με αναφορές στη Χιλιανή ποίηση.

Η επόμενη πρόταση μας είναι το κόμικ «Η σκιά του εαυτού μας», το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Luis Sepúlveda. Η ιστορία επικεντρώνεται σε τρεις παλιούς αγωνιστές της αριστεράς, οι οποίοι ξανασυναντιούνται μετά από 35 χρόνια για να προβούν σε μία νέα επαναστατική κίνηση. Είναι ένα συγκινητικό αστυνομικό μυθιστόρημα που ισορροπεί ανάμεσα στη χαρά και στη λύπη.

Η τελευταία πρότασή μας είναι τα βιβλία «Του έρωτα και της σκιάς» και «Πέρα απ' τον χειμώνα» της Isabel Allende, που μπορείς να τα βρεις διαθέσιμα σε ένα σετ. Το πρώτο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα γύρω από την Ιρένε και τον Φρανσίσκο. Την εποχή της δικτατορίας δημιουργείται μία σχέση μεταξύ τους, η οποία πάει κόντρα στις συνθήκες της εποχής αφού η Ιρένε είναι αρραβωνιασμένη με έναν αξιωματικό του στρατού. Η ιστορία του δεύτερου βιβλίου μας ταξιδεύει στο Brooklyn. Η χειρότερη θύελλα όλων των εποχών σαρώνει την περιοχή. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπάουμαστερ τρακάρει ελαφρά την Έβελιν Ορτέγα, μία παράνομη μετανάστρια από τη Γουατεμάλα. Μετά από λίγες ώρες, η Έβελιν πηγαίνει τρομοκρατημένη στο σπίτι του και αρχίζει να του αφηγείται μία απίθανη ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό!