Books around the world / Η σύγχρονη λογοτεχνία της Γερμανίας

Περίληψη: Ανακάλυψε τον πλούσιο πολιτισμό της Γερμανίας μέσα από 5 προτάσεις γερμανικής λογοτεχνίας.

Η Γερμάνια είναι μία χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Ειδικά η κλασική γερμανική λογοτεχνία θεωρείται σταθερή αξία, αλλά και η σύγχρονη δεν πάει πίσω. Υπάρχουν πολλοί νέοι συγγραφείς που ισορροπούν ανάμεσα στη σοβαρή και την ανάλαφρη γραφή και μέσα από τα κείμενα τους έρχεσαι κοντά με αυτόν τον ιδιαίτερο, συναρπαστικό λαό. Αν θέλεις λοιπόν να ανακαλύψεις μερικά διαμαντάκια της σύγχρονης γερμανικής λογοτεχνίας συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Ξεκινάμε με το βιβλίο «Χρώματα του αποχαιρετισμού» του Bernhard Schlink. Πρόκειται για εννέα ιστορίες που μας μιλούν για την απώλεια, τον αποχαιρετισμό και την προσπάθεια περίθαλψης των τραυμάτων του παρελθόντος. Μέσα από τα διηγήματα του μας μιλά για την έννοια της ενοχής που προκαλείται από την άγνοια. Αν θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από μικρές ιστορίες, πρέπει να το διαβάσεις αυτό το βιβλίο.

Ένα ακόμη βιβλίο στην ίδια αισθητική το οποίο σίγουρα θα σε μαγέψει είναι το βιβλίο με τίτλο «Κατάλογος απολεσθέντων» της Judith Schalansky. Η Γερμανίδα συγγραφέας, μέσα σε 12 ιστορίες μας περιγράφει 12 χαμένους κόσμους, μέσα από αντικείμενα, ανθρώπους, νησιά, έργα τέχνης και χώρες που έχουν χαθεί. Υπάρχουν πια μονάχα ως ίχνη, ως αναμνήσεις, ως αρχεία ή χάρτες, ως τεκμήρια του παρελθόντος. Είναι ένα πρωτότυπο κείμενο που κινείται στο χώρο της φαντασίας.

Με το βιβλίο «Έξι βαλίτσες» του Maxim Biller θα μεταφερθείς στην Πράγα του 1970 και θα χαθείς μέσα στην ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω από 6 πρόσωπα μίας οικογένειας Ρωσοεβραίων. Υπάρχει μία ιστορία προδοσίας και κάθε πρόσωπο μας αναλύει την δική του οπτική. Ο Maxim Biller έχει γράψει μία σκοτεινή ιστορία για την αλήθεια την οποία αναζητούμε όλοι αγνοώντας την πιθανότητα να πληγωθούμε.

Αν θέλεις να ζήσεις λίγο την ατμόσφαιρα της Γερμανίας μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο με τίτλο «Δοκιμασία» της Jenny Erpenbeck. Η ιστορία ξεκινά σε ένα σπίτι, σε μια λίμνη του Βρανδεμβούργου, νοτιοανατολικά του Βερολίνου. Στο σπίτι αυτό, οι ένοικοί του θα βιώσουν όλα τα σημαντικά γεγονότα από την δεκαετία του ’20 μέχρι σήμερα. Ωστόσο η συγγραφέας σε κάθε πρόσωπο αποδίδει τη δική της μορφή και αφήνει κάθε μία από αυτές να ξετυλίξει με τον δικό της τρόπο την τραγικότητα της. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλίο, μια ιδιαίτερη αφηγηματική γραφή που κάθε φορά που το διαβάζεις έχει κάτι νέο να σου δώσει.

Κλείνουμε με ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, το βιβλίο με τίτλο «Πρώτη του έτους» από τη δημοφιλή συγγραφέα Juli Zeh. Ένας σαραντάρης επιμελητής βιβλίων, παίρνει την οικογένειά του και φεύγουν για να περάσουν τα Χριστούγεννα τους στα Κανάρια νησιά, στη μέση του Ατλαντικού ωκεανού, μακριά από το ψύχος του ευρωπαϊκού χειμώνα. Καθώς κάνει τη βόλτα του με το ποδήλατο του, αρχίζει να σκέφτεται και κάτι τον βασανίζει. Ένα τυχαίο γεγονός θα πυροδοτήσει τη μνήμη του και θα βρεθεί να ξαναζεί γεγονότα της παιδικής του ηλικίας που παραλίγο να του κοστίσουν τη ζωή.  Αν ψάχνεις μια ενδιαφέρουσα ιστορία που καταπιάνεται με το κομμάτι της εσωτερικής αναζήτησης, μόλις την βρήκες!

Αν θέλεις να ταξιδέψεις και σε άλλες χώρες μέσα από την λογοτεχνία τους μπορείς να κάνεις ένα click εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό, stay tuned στο Public Blog.