Books around the world / Ας κάνουμε ένα ταξίδι στη Νότια Κορέα

Περίληψη: Ο λογοτεχνικός προορισμός αυτής της εβδομάδας μας μεταφέρει στην άλλη άκρη της Γης. Ας ταξιδέψουμε μέσα από έξι λογοτεχνικές προτάσεις στη μαγευτική Νότια Κορέα.

Όλοι έχουμε μία λίστα με τα ταξίδια που θέλουμε να κάνουμε. Η λίστα είναι μεγάλη και οι συνθήκες δύσκολες. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να ταξιδέψουμε σε μοναδικούς προορισμούς όπως μέσα από τα βιβλία. Ο σημερινός λογοτεχνικός μας προορισμός είναι η εξωτική Νότια Κορέα. Αυτή η χώρα προσφέρει ένα τεράστιο φάσμα ανεξερεύνητων φυσικών περιοχών όσο και πανέμορφων αστικών προορισμών, από παραδοσιακά λαϊκά χωριά με απίστευτη φυσική ομορφιά, μέχρι εκθαμβωτικές πόλεις τεχνολογίας. Η πολυπολιτισμική μοναδική Νότια Κορέα, επίσης χαρακτηρίζεται από το πλούσιο λογοτεχνικό υλικό της. Η κορεατική λογοτεχνία, σου παρέχει μία ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις και για αυτό πάμε να βυθιστούμε στις σελίδες μυθιστορημάτων από την σύγχρονη λογοτεχνία της χώρας.

Μέσα από το «Πατσίνκο» της Min Jin Lee, ταξιδεύουμε πίσω στο 1911, σε ένα μικρό ψαροχώρι στην ακτή της Ανατολικής θάλασσας. Εκεί ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι θα παντρευτεί έναν ψαρά και θα γεννήσουν την Σάντζα. Μόλις φτάσει τα δεκαέξι η Σάντζα θα μείνει έγκυος από έναν παντρεμένο άντρα και θα φέρει την οικογένεια της αντιμέτωπη με την ταπείνωση. Ένα ιερέας, ο Ίσακ της προτείνει να ζήσουν μαζί στην Ιαπωνία. Κάπως έτσι μεταφερόμαστε μέσα στα χρόνια από γενιά σε γενιά, και από ένα μικρό χωριό σε μία μεγάλη πόλη, αποτυπώνοντας μοναδικές εικόνες και μαθαίνοντας για την ιδιαίτερη ιστορία αυτής της χώρας.

Το βιβλίο «Η εγκαταλειμμένη πριγκίπισσα» του Sok-yong Hwang μας μεταφέρει - αυτή τη φορά - στη Βόρεια Κορέα, τη δεκαετία του 1980. Η Μπάρι είναι το έβδομο κορίτσι που γεννιέται από μία οικογένεια Βορειοκορεατών που διακαώς αναμένουν αγόρι. Η μητέρα αποφασίζει να την εγκαταλείψει αλλά η γιαγιά αποφασίζει να τη σώσει. Έτσι, μετά από χρόνια προορισμός της είναι, όπως για πολλούς, η Κίνα, η χώρα της ελπίδας. Όμως εκεί δε θα βρει διαφορετική τύχη, και μετά από διάφορα συμβάντα θα καταλήξει στο Λονδίνο. Μαζί με την Μπάρι γινόμαστε συνοδοιπόροι στο δύσβατο ταξίδι μετανάστευσής της από τη Βόρεια Κορέα στην Κίνα και από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Νότια Κορέα ξεχωρίζει για τα ατμοσφαιρικά θρίλερ της. Για αυτό, επόμενο βιβλίο που αξίζει να διαβάσεις, είναι το «Εφτά χρόνια σκοτάδι» της Jeong You Jeong. Η υπόθεση ξεκινά με ένα κορίτσι που βρίσκεται νεκρό στη λίμνη Σε-ριονγκ, κοντά σε ένα απόμερο χωριό της Νότιας Κορέας. Ο Choi Sowon ήταν μόλις 11 ετών το 2004, όταν ο πατέρας του, ο Choi Hyonsu, ο νέος επικεφαλής της ασφάλειας στο φράγμα Seryong, κατηγορήθηκε από την αστυνομία για αυτό το βάναυσο έγκλημα. Καθώς η υπόθεση περνάει από τα δικαστήρια, ο νεαρός Sowon περνάει τα επόμενα επτά χρόνια σε μια σπαρακτική μετακίνηση από συγγενή σε συγγενή. Οι ψίθυροι για τα εγκλήματα του Hyonsu επιβάλλουν μια ακόμη απέλαση, βαθαίνοντας την ντροπή και το μίσος του αγοριού για τον πατέρα του. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό θρίλερ που σε βάζει μέσα σε ένα μυστήριο κόσμο γεμάτο ανατροπές.

Αν θέλεις να ανακαλύψεις τη σκοτεινή Σεούλ, το βιβλίο οι «Οι μηχανορράφοι» είναι ιδανική επιλογή. Ο συγγραφέας Un-su Kim γράφει την ιστορία ενός πληρωμένου δολοφόνου του Ρέσενγκ. Ο πρωταγωνιστής μεγάλωσε μέσα σε μία όχι και τόσο συνηθισμένη Βιβλιοθήκη. Ο βιβλιοθηκάριος που τον μεγάλωσε ήταν ο ένας ενορχηστρωτής μιας οργάνωσης δολοφόνων. Ο Ρέσενγκ λοιπόν ενώ λαμβάνει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για τη διαδικασία της κάθε δολοφονίας, αποφασίζει στο τελευταίο θύμα του, να του δώσει την ευκαιρία να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα πεθάνει. Από εκεί και πέρα συνεχίζεται η ιστορία γεμάτη δράση και αγωνία. Μόλις ανοίξεις το βιβλίο, δε θέλεις να το κλείσεις, καθώς το μυθιστόρημα σε μεταφέρει στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στο τέρμα.

Το βιβλίο «Εμπρηστές» της R.O. Kwon είναι ένα μυθιστόρημα που θα σε βάλει μέσα στο κλίμα της σημερινής εποχής. Η Φοίβη αναλώνει τον εαυτό της από πάρτι σε πάρτι, αλλά μέσα της παλεύει να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας της. Σε αυτήν της την προσπάθεια οδηγείται στους κόλπους της θρησκευτικής σέχτας του Τζων Λιλ. Ο Γουίλ, πρώην ευσεβής πιστός, έχει χάσει την πίστη του και αισθάνεται αποπροσανατολισμένος. Η σχέση του με τη Φοίβη θα του δώσει την ευκαιρία να πιστέψει πάλι σε κάτι. Στο επίκεντρο της ζωής και των δύο βρίσκεται η απώλεια. Αμφότεροι πιστεύουν ότι η πίστη αναγνωρίζει τη δυνατότητα ο πόνος να επενεργήσει θετικά.

Αν αναζητάς κάτι που θα σε συγκινήσει, τότε πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο «Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν» της Sun-mi Hwang. Το μυθιστόρημα ξεκινά με έναν ηλικιωμένο άντρα που επιστρέφει στον τόπο που έζησε τα παιδικά του χρόνια, που δεν είναι άλλος από το Λόφο με τις Κερασιές. Το σχέδιό του φάνταζε τέλειο αλλά τελικά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συγχώρεσης μέσα από την αγάπη για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Μπορείς να ταξιδέψεις σε διαφορετικές χώρες μέσα από τις λογοτεχνικές προτάσεις που ανεβάζουμε εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό, stay tuned στο Public blog.