Books around the world / Λογοτεχνικό ταξίδι με προορισμό τον Καναδά!

Περίληψη: Σήμερα το λογοτεχνικό μας ταξίδι έχει προορισμό τον Καναδά. Ανακάλυψε τη μαγεία αυτής της χώρας μέσα από 5 βιβλιοπροτάσεις.

Όταν ακούς τη λέξη Καναδάς, τι σου έρχεται στο μυαλό; Χιονισμένα τοπία, λίμνες, αχανείς εκτάσεις, οι καταρράκτες του Νιαγάρα. Ο Καναδάς είναι μία εκθαμβωτική χώρα, με ατελείωτες ομορφιές. Αυτή η πανέμορφη χώρα και στον τομέα της λογοτεχνίας δεν πάει πίσω. Οι Καναδοί συγγραφείς έχουν δημιουργήσει μια ποικιλία έργων που συνθέτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αξίζει λοιπόν, αυτόν τον χειμώνα, να ανάψεις τζάκι, να κουλουριαστείς με τη ζεστή σου κουβέρτα και να αφεθείς στη μαγεία αυτής της χώρας μέσα από 5 προτάσεις βιβλίων.

Ας ξεκινήσουμε με μία πολύ γνωστή και αγαπημένη συγγραφέα, η οποία έχει κερδίσει το βραβείο Booker δύο φορές, τη μία και μοναδική Margaret Atwood. Το βιβλίο που αξίζει μία θέση στη reading list σου είναι «Η άλλη Γκρέις». Η συγγραφέας δημιούργησε ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε ένα από τα πιο γνωστά πραγματικά πρόσωπα της δεκαετίας του 1840, την Γκρέις Μαρκς, η οποία, πριν καν κλείσει τα δεκαέξι της χρόνια, είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο. Αυτό το μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη, και μπορείς να το παρακολουθήσεις στο Netflix.

Συνεχίζουμε με ένα εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο, το «Ο Άγγλος ασθενής» του επίσης βραβευμένου Michael Ondaatje. Αυτή η ιστορία έχει μεταφερθεί και σε ταινία, η οποία απέσπασε 9 Όσκαρ. Η δράση τοποθετείται στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου στη βόρεια Φλωρεντία. Σε αυτή τη βίλα, ζουν τέσσερις άνθρωποι - η Χάνα, μια νοσοκόμα, η οποία φροντίζει τον τελευταίο επιζώντα ασθενή της, που έχει υποστεί τρομερά εγκαύματα σε σώμα και πρόσωπο, ο κλέφτης και κατάσκοπος Καραβάτζο και ο Ινδός σιχ σκαπανέας του βρετανικού στρατού Κιπ, ειδικός στον εντοπισμό και την απενεργοποίηση ναρκών. Μία ιστορία μυστηρίου, που συνδυάζει τον έρωτα με τον θάνατο και εγείρει έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Με το βιβλίο «Το γυάλινο ξενοδοχείο» θα βρεθείς σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Νήσο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Σε μια τοποθεσία στη μέση του πουθενά, όπου υπάρχει πρόσβαση μόνο με σκάφος, νιώθεις ότι ο χρόνος σταματά. Η Βίνσεντ που εργάζεται εκεί γνωρίζει τον Τζόναθαν Αλκάιτις. Τζόναθαν, ένας μπλεγμένος επιχειρηματίας,  ψάχνει μια όμορφη κοπέλα για να την παρουσιάζει ως σύζυγό του και η Βίνσεντ τον ακολουθεί. Αυτό το μυθιστόρημα είναι μία συναρπαστική περιπέτεια η οποία κινείται ανάμεσα σε δύο αντιθέσεις, από τα υπόγεια μπαρ και την εξαθλίωση, στα πολυτελή ξενοδοχεία και τη χλιδή.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το βιβλίο με τίτλο «This is How You Lose the Time War» της Amal El-Mohtar. Η συγγραφέας για το θαυμάσιο αυτό έργο έχει κερδίσει τα βραβεία Nebula και Hugo. Αυτή η νουβέλα επιστημονικής φαντασίας, μας μιλά για μία ιστορία αγάπης που διατρέχει τον χρόνο και τον χώρο. Ο πράκτορας του Διοικητή βρίσκει ένα γράμμα. Έτσι αρχίζει μια απίθανη αλληλογραφία μεταξύ δύο αντίπαλων πρακτόρων που είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τις αντιμαχόμενες φατρίες τους. Πρόκειται για ένα τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο θα σε μαγέψει.

Τέλος, αξίζει της προσοχής σου και η ποιητική συλλογή «Γάλα και μέλι» της δυναμικής Rupi Kaur. Το έργο της Kaur ξεχώρισε απευθείας, καθώς ο λόγος της δίνει τροφή για σκέψη, ενδυναμώνει την ψυχή και εμβαθύνει στη γυναικεία φύση με έναν λιτό αλλά και ξεχωριστό τρόπο. Το κεντρικό θέμα των ποιημάτων είναι ο έρωτας, οι σχέσεις με την οικογένεια και το σώμα. Πάρε μια γεύση παρακάτω:

My heart aches for sisters more than anything

It aches for women helping women

Like flowers ache for spring

-rupi kaur

Άλλος ένας λογοτεχνικός προορισμός έφτασε στο τέλος του. Μπορείς να βρεις όλα τα υπόλοιπα λογοτεχνικά μας ταξίδια εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό προορισμό, stay tuned στο Public blog.