Books around the world / Λογοτεχνικό ταξίδι στη Νιγηρία

Περίληψη: Ταξίδεψε με το νου και ανακάλυψε τη μοναδική Νιγηρία, μέσα από 5 προτάσεις βιβλίων νιγηριανής λογοτεχνίας.

Η Νιγηρία είναι μία από τις πιο εκπληκτικές χώρες της Αφρικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κράτος της ηπείρου σε πληθυσμό, το οποίο κατοικείται εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια. Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για ένα πολυπολιτισμικό κράτος με μεγάλη και πονεμένη ιστορία, ειδικά από την εποχή που έγινε βρετανική αποικία και έπειτα. Σαφώς αυτό αντικατοπτρίζεται και στη Νιγηριανή λογοτεχνία. Υπάρχουν πάρα πολλοί Νιγηριανοί συγγραφείς, οι οποίοι έχουν γράψει βιβλία τα οποία θα σου ξυπνήσουν κάθε είδους συναίσθημα και θα σε μεταφέρουν σε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό, ο οποίος θα σε σαγηνέψει. Πάμε να δούμε 5 προτάσεις με τις οποίες θα γνωρίσεις αυτή η μοναδική χώρα και θα βιώσεις μία διαφορετική εμπειρία.

Το μυθιστόρημα «Americanah», της Chimamanda Ngozi Adichie, δε σου αφηγείται απλά μία ιστορία, σου αλλάζει όλη την αντίληψη που έχεις διαμορφώσει για τον κόσμο. Πρόκειται για μία ιστορία στην οποία ερωτεύονται δύο έφηβοι σε ένα σχολείο της Νιγηρίας, αλλά οι ζωές τους παίρνουν διαφορετικούς δρόμους καθώς αναζητούν την τύχη τους, στην Αμερική και την Αγγλία. Φαινομενικά είναι μία ιστορία αγάπης, αλλά κατά βάθος πρόκειται για μία ανάλυση των φυλετικών αντιλήψεων της σημερινής εποχής, που εκτείνεται σε τρεις ηπείρους και προσεγγίζει θέματα ταυτότητας, απώλειας και μοναξιάς.

Ένα ακόμη μυθιστόρημα που θα σε βάλει μέσα στον κόσμο και την ιστορία της Νιγηρίας είναι το «Things Fall Apart» του Chinua Achebe. Είναι η συναρπαστική ιστορία της μάχης ενός άνδρα να προστατεύσει την κοινότητά του από τις δυνάμεις της αλλαγής. Ο Οκόνκουο είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή παλαιστής και πολεμιστής. Όταν όμως σκοτώνει κατά λάθος ένα μέλος της φυλής του, τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν. Οι απαράβατοι νόμοι τον υποχρεώνουν σε εξορία και εκείνος πρώτος από όλους οφείλει να το σεβαστεί. Όταν φτάνει η στιγμή που μπορεί να επιστρέψει, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα απειλή, τους Ευρωπαίους. Οι ευρωπαίοι ιεραπόστολοι έχουν φέρει το διχασμό, όλα έχουν αλλάξει, και ο Οκόνκουο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή.

Η Νιγηρία, όπως προαναφέραμε, είναι μια πολιτικά πολυτάραχη χώρα με κυβερνήσεις να έρχονται και να φεύγουν. Με το βιβλίο «Να πάτε αλλού» της Selasi Taiye θα μπορέσεις να εμβαθύνεις και να αντιληφθείς την ιστορία μέσα από τα συναισθήματα μίας Νιγηριανής οικογένειας. Ο Κβέκου Σάι που είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του, πεθαίνει ξαφνικά στο σπίτι του στην πρωτεύουσα της Γκάνα. Τα τέσσερα παιδιά του τόσα χρόνια προσπαθούν να διαχειριστούν το τραύμα της εγκατάλειψης. Ο ξαφνικός θάνατος θα αποτελέσει αφορμή για την επανένωση των παιδιών με την μητέρα τους. Η συνάντησή τους φέρνει στην επιφάνεια σκοτεινά μυστικά, ενοχές και επώδυνα βιώματα.

Αν θέλεις να βουτήξεις σε έναν φανταστικό κόσμο, ο οποίος όμως έχει εμπνευστεί από τις αφρικάνικες φυλές, αλλά περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα κοινωνικά και φυλετικά ζητήματα που μας απασχολούν, τότε πρέπει να διαβάσεις το «Η γενιά του αίματος και της οργής» της Tomi Adeyemi. Σε αυτό το βιβλίο βρισκόμαστε σε έναν φανταστικό τόπο που ονομάζεται Ορίσα. Δύο αδέλφια, η Ζέλι και ο Τζάιν είναι από το χωριό Ίλοριν, και είναι παιδιά ενός θνητού άνδρα και μιας γυναίκας-μάγισσας που όμως δολοφονήθηκε κάποτε από τον τύραννο Σάραν. Αυτός ο τύραννος σκότωσε όσους είχαν μαγικές δυνάμεις και πλέον μοναρχεί. Μετά από χρόνια, η Ζέλι εκπαιδεύεται κρυφά σε τεχνικές αυτοάμυνας και προσπαθεί να εξαλείψει τη μοναρχία και να επαναφέρει τον κόσμο της μαγείας.

Αν θέλεις ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και στο οποίο θα ανακαλύψεις μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα από την ελληνική, τότε πρέπει να διαβάσεις το «Μείνε μαζί μου» της Ayobámi Adébáyo. Πάμε πίσω λοιπόν στη Νιγηρία της δεκαετίας του ’80, όπου η Γετζιντέ και ο Ακίν είναι ένα νέο ζευγάρι που ξεκινά την πορεία της κοινής τους ζωής προσπαθώντας να αποκτήσουν παιδί. Μετά από προσπάθειες και επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς δεν τα καταφέρνουν. Σε πολλές πόλεις της Νιγηρίας συνηθίζεται να υφίσταται η πολυγαμία στις σχέσεις, έτσι ο Akin και η οικογένεια του αποφασίζουν να πάρει μια δεύτερη γυναίκα, προκειμένου να φέρει ένα παιδί στην οικογένεια. Έπειτα από αυτό, η σχέση του Ακίν και της Γετζιντέ θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Αν θέλεις να ταξιδέψεις και σε άλλες χώρες μέσα από την λογοτεχνία τους μπορείς να μπεις εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό, stay tuned στο Public Blog.