Books around the world / Λογοτεχνικό ταξίδι στην Ισπανία

Περίληψη: Ταξιδεύουμε στην Ισπανία παρέα με έξι βιβλία. Ανακάλυψε βιβλιοπροτάσεις της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας που αξίζει να μπουν άμεσα στην “to read” λίστα σου.

Η ιστορία της ισπανικής λογοτεχνίας πηγαίνει πίσω πολλούς αιώνες. Ένα από τα πρώτα έργα που σώζεται μέχρι σήμερα είναι ένα επικό ποίημα που γράφτηκε στο Μεσαίωνα (μεταξύ 1140 και 1207), ενώ από την Ιβηρική χερσόνησο προέρχεται και το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα, ο «Δον Κιχώτης» του Miguel de Cervantes που εκδόθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Η πλούσια λογοτεχνική ιστορία της Ισπανίας συνεχίζει να γράφεται μέχρι σήμερα, και τη γράφουν σπουδαίοι, σύγχρονοι Ισπανοί συγγραφείς. Σήμερα, λοιπόν, ταξιδεύουμε στην Ισπανία και παρουσιάζουμε μερικές από τις αγαπημένες μας βιβλιοπροτάσεις από τη σύγχρονη ισπανική λογοτεχνία.

Πρώτη μας στάση το έργο του Manuel Vázquez Montalbán. Ο Καταλανός συγγραφέας έχει μία πλούσια καριέρα που άρχισε το 1967, όταν και ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Τα έργα για τα οποία έγινε περισσότερο γνωστός, όμως, είναι τα αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Pepe Carvalho. «Τα πουλιά της Μπανγκόκ» είναι το έκτο μυθιστόρημα της σειράς και βρίσκουν τον ιδιωτικό ντετέκτιβ να ταξιδεύει στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης για να ξεφύγει από την καθημερινότητά του, με ευκαιρία μία υπόθεση που τον φέρνει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Η δράση επαυξάνεται από τον εξωτικό κόσμο του μυθιστορήματος, σε αυτό το αγωνιώδες θρίλερ.

Η επόμενη πρότασή μας θα μας φέρει πίσω στην Ισπανία και μάλιστα σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές της. Το «Πατρίδα» του Fernando Aramburu διαδραματίζεται στη χώρα των Βάσκων. Την ημέρα που η αυτονομιστική οργάνωση ETA ανακοινώνει την λήξη της δράσης της, η Μπιττόρι αποφασίζει πως έφτασε επιτέλους η ώρα να επιστρέψει στην πατρίδα της. Πρώτα όμως θα επισκεφθεί το νεκροταφείο όπου έχει ταφεί ο άντρας της, θύμα της ETA. Με έναυσμα την επιστροφή της Μπιττόρι, ο Fernando Aramburu εστιάζει στα σημάδια που άφησε πίσω της η σχεδόν εξηνταετής δράση της ETA.

Η χώρα των Βάσκων είναι το σκηνικό και του επόμενου βιβλίου που θα γνωρίσουμε. «Η σιωπή της λευκής πόλης» μας πάει στη Βιτόρια. Εκεί, μία διπλή δολοφονία ταρακουνά την ζωή της πόλης την ίδια στιγμή που ένας διαβόητος δολοφόνος αφήνεται ελεύθερος, έπειτα από 20 χρόνια στη φυλακή. Είναι άραγε αυτές οι δολοφονίες το έργο τού ίδιου δράστη; Μήπως η αστυνομία είχε συλλάβει τον λάθος άνθρωπο πριν από δύο δεκαετίες. Για τον χαρισματικό αστυνομικό Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα αυτή η υπόθεση είναι πολύ διαφορετική από ότι συνήθως, καθώς οι προσωπικοί του δαίμονες έρχονται στην επιφάνεια. Αυτό είναι μόλις το πρώτο μυθιστόρημα στην τριλογία της λευκής πόλης από την Eva García Sáenz de Urturi, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων συγγραφέων στην Ισπανία, χάρη στην τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει η τριλογία της.

Μία ακόμα τριλογία από την Ισπανία έρχεται στη λίστα μας. Αυτή είναι η τριλογία του Falcó από τον Arturo Pérez-Reverte. Το «Σαμποτάζ» είναι το κλείσιμο της ιστορίας με πρωταγωνιστή τον πράκτορα Falcó και αυτή τη φορά η ιστορία θα τον φέρει στο Παρίσι. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται στην Ισπανία ενώ η πρωτεύουσα της Γαλλίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επισκέπτες της Διεθνής Έκθεσης. Εκεί θα επιχειρήσει και ο Pablo Picasso να δείξει για πρώτη φορά στον κόσμο τη Guernica, εκτός κι αν ο Falcó φέρει σε πέρας την αποστολή του, η οποία είναι διπλή. Ο Falcó έχει συνηθίσει τις ριψοκίνδυνες αποστολές, αλλά αυτή είναι πολύ διαφορετική από το παρελθόν. Ένα πολύχρωμο Παρίσι, με ένα μωσαϊκό από διαφορετικούς χαρακτήρες και το άρωμα ενός πολέμου που μοιάζει να πλησιάζει δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα, σε ένα μυθιστόρημα που δεν θα θες να το αφήσεις μέχρι να φτάσεις στο τέλος του.

Ο πολυβραβευμένος Carlos Ruiz Zafón είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς Ισπανούς συγγραφείς των τελευταίων δεκαετιών. Η τετραλογία του «Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων» έχει μαγέψει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και «Η πόλη της καταχνιάς» συμπυκνώνει αυτή τη μαγεία σε ένα βιβλίο. 11 ιστορίες συνθέτουν ένα πρωτότυπο λογοτεχνικό παζλ που συνδυάζει ιστορικές φυσιογνωμίες, όμορφες τοποθεσίες και σαγηνευτικές αφηγήσεις. Από την Κωνσταντινούπολη που πολιορκείται από τους Οθωμανούς και την παράξενη συνάντηση του Cervantes με ένας άγνωστο άνδρα, μέχρι την ρομαντική απόφαση ενός αγοριού να γίνει συγγραφέας. Αυτό το βιβλίο είναι η καλύτερη εισαγωγή στη δουλειά του Carlos Ruiz Zafón, αν δεν έχεις ήδη διαβάσει κάποιο μυθιστόρημά του, και η καλύτερη επιστροφή στο έργο του αν έχεις ήδη λατρέψει τα βιβλία του.

Θα κλείσουμε με ένα βιβλίο από τον Javier Marías, τον σπουδαιότερο σύγχρονο Ισπανό συγγραφέα κατά πολλούς. Από το εκτενές συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουμε το «Καρδιά τόσο άσπρη», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1993 στα ισπανικά. Θέμα του μία οικογενειακή τραγωδία. Μία αυτοκτονία σοκάρει και δημιουργεί πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία σταδιακά αποκτούν απαντήσεις. Η αναζήτηση της γνώσης δεν είναι καθόλου ευχάριστη υπόθεση όμως. Δύο οικογένειες, δύο γάμοι και δύο γενιές εμπλέκονται σε μία ιστορία που αναδεικνύει τη δύναμη που έχει η αλήθεια, η οποία μπορεί πολλές φορές να είναι καταστροφική.

Τα λογοτεχνικά μας ταξίδια συνεχίζονται κάθε εβδομάδα. Εδώ μπορείς να ανακαλύψεις τους προηγούμενους λογοτεχνικούς προορισμούς που έχουμε επισκεφθεί. Για να μην χάσεις κανένα μελλοντικό λογοτεχνικό ταξίδι μείνε συντονισμένος στο Public Blog!