Περίληψη: Τι θα έλεγες αυτή την εβδομάδα να ταξιδέψουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο; Πάμε να γνωρίσουμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις κλασικής και σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας.
29 Σεπτεμβρίου , 2021 • 3 MINS READ
29 Σεπτεμβρίου , 2021 • 3 MINS READ
Περίληψη: Τι θα έλεγες αυτή την εβδομάδα να ταξιδέψουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο; Πάμε να γνωρίσουμε μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις κλασικής και σύγχρονης βρετανικής λογοτεχνίας.
Ο λογοτεχνικός προορισμός αυτής της εβδομάδας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική λογοτεχνία από το παρελθόν μέχρι και σήμερα ασκεί τεράστια επιρροή, όχι μόνο στην ιδία τη χώρα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι ο όγκος του έργου που έχει παράξει η χώρα είναι τεράστιος και για αυτό εμείς ξεχωρίσαμε μόνο ένα μικρό δείγμα με προτάσεις κλασικών και σύγχρονων μυθιστορημάτων για να πάρετε μια γεύση από την λογοτεχνία της χώρας. Για πάμε να δούμε!
Η πρώτη μας πρόταση είναι το βιβλίο «Λογική και ευαισθησία» της Jane Austen. Η συγκεκριμένη συγγραφέας είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της λογοτεχνίας της χώρας. Αυτό το ρομαντικό μυθιστόρημα, τοποθετείται στη νοτιοδυτική Αγγλία μεταξύ του 1792-1797 και ακολουθεί τη ζωή και τους έρωτες δύο αδερφών, της Έληνορ και της Μάριαν. Η μικρότερη αδελφή είναι η Μάριαν και ο χαρακτήρας της «εκπροσωπεί» την ευαισθησία, λειτουργεί παρορμητικά στον έρωτα της με τον ανήσυχο Τζον Γουιλόμπι, ενώ η μεγαλύτερη αδερφή, η Έληνορ «εκπροσωπεί» την ωριμότητα. Πρόκειται για ένα έργο, που έχει ως σκοπό να σπάσει τις κοινωνικές συμβάσεις ως προς τη θέση των γυναικών και να σπείρει την αμφιβολία όσον αφορά τις αξίες και την ηθική στάση εκείνης της εποχής.
Η επόμενη μας επιλογή, είναι το «Ένα δικό της δωμάτιο» της εμβληματικής Virginia Woolf. Εδώ πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει αφήσει τεράστιο ιστορικό αποτύπωμα στην λογοτεχνία. Σε αυτό το βιβλίο, η Virginia Woolf μας αναλύει τις σκέψεις της για τη χειραφέτηση της γυναικάς. Η δυναμική γραφής της, όσο και το περιεχόμενο των σκέψεων της οδηγούν σε ένα διαχρονικό κείμενο όσον αφορά τη θέση της γυναίκας και την αντιμετώπιση του άλλου φύλου. Η πρωτοποριακή συγγραφέας, με αυτό το έργο έδωσε φωνή στο φεμινιστικό κίνημα της εποχής και ακούγεται μέχρι σήμερα.
Φυσικά και δεν μπορεί να λείπει από τις προτάσεις μας, το «1984» του περίφημου George Orwell. Ό,τι και να γράψουμε για αυτό το βιβλίο είναι λίγο. Ο Orwell έγραψε το μυθιστόρημα το 1948 και ήταν το τελευταίο βιβλίο που είδε να εκδίδεται πριν το θάνατο του. Η ιστορία τοποθετείται στο τότε μελλοντικό 1984, και περιγράφει την ζωή του Γουίνστον Σμιθ, στον κόσμο της Ωκεανίας η οποία λειτουργεί υπό ένα ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος. Στο κράτος αυτό, τα πάντα λειτουργούν υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού, τον αόρατο πολιτικό ηγέτη. Πρόκειται για ένα αριστούργημα το οποίο έχει επηρεάσει καταλυτικά τη σύγχρονη κουλτούρα, και κάθε χρονιά που περνάει το βλέπουμε να γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.
Συνεχίζουμε με δυο προτάσεις σύγχρονης λογοτεχνίας και με το καινούριο μυθιστόρημα του Jonathan Coe, με τίτλο «Ο Κύριος Γουάιλντερ κι Εγώ». Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η 57χρονη Καλλιστώ, Ελληνίδα, η οποία μας αφηγείται πως γνώρισε τυχαία τον μεγάλο σκηνοθέτη Billy Wilder και εργάστηκε ως βοηθός στα γυρίσματα μίας από τις τελευταίες του ταινίες, τη «Φεντόρα». Ενώ η Καλλιστώ είναι γεμάτη ενθουσιασμό με τη νέα της ευκαιρία, ο ίδιος ο Wilder μέσα από τις δυσκολίες που βιώνει για την ταινία του, αντιλαμβάνεται πως ο καιρός του έχει ξεπεραστεί. Αυτή ιστορία μας αναλύει ταυτόχρονα δύο αντιθέσεις, από τη μία έχουμε έναν δημιουργό μεγάλης ηλικίας και από την άλλη έχουμε μία νέα, φρέσκια ανερχόμενη γυναίκα, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος.
Η τελευταία μας πρόταση, είναι το βραβευμένο με Booker βιβλίο «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» της Bernardine Evaristo. Η ιστορία της περιλαμβάνει δώδεκα κυρίως μαύρες γυναίκες, πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών που βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, παιδεία, σεξουαλικές προτιμήσεις, αλλά όλες έχουν βιώσει την φυλετική διάκριση και τον ρατσισμό σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, στο οποίο η συγγραφέας με έναν πολύ έξυπνο τρόπο αναδεικνύει την γυναικεία και παράλληλα φυλετική καταπίεση.
Stay tuned στο Public Blog για το επόμενο λογοτεχνικό μας ταξίδι! Και μην ξεχνάς ότι εδώ μπορείς να δεις και τις προηγούμενες στάσεις της λογοτεχνικής αυτής διαδρομής!