Books around the world: Ταξιδεύουμε με προορισμό τη Δανία

Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι συνεχίζεται με προορισμό τη Δανία. Έλα να γνωρίσουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις από την κλασική και σύγχρονη δανέζικη λογοτεχνία!

Η Δανία, η πανέμορφη χώρα των μόλις 5,8 εκατ. κατοίκων έχει «γεννήσει» πολλά από τα σπουδαιότερα μυαλά στο χώρο των επιστημών, των τεχνών και της λογοτεχνίας. Σίγουρα θα έχεις ακούσει τα ονόματα του φυσικού Niels Bohr, του ηθοποιού Mads Mikkelsen, του σκηνοθέτη Lars von Trier και του αξεπέραστου συγγραφέα Hans Christian Andersen. Η δανέζικη λογοτεχνία έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στον πολιτισμό της Γηραιάς Ηπείρου συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Προκειμένου να πάρεις μια γεύση από τη λογοτεχνία της Δανίας, ξεχωρίσαμε έξι προτάσεις από κλασικούς και σύγχρονους Δανούς συγγραφείς. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Ξεκινάμε το ταξίδι μας στον κόσμο της δανέζικης λογοτεχνίας με το βιβλίο «Ο κατάσκοπος του Θεού». Το βιβλίο είναι μια ανθολόγηση από τα ημερολόγια και την αλληλογραφία του σπουδαίου υπαρξιστή φιλοσόφου και στοχαστή Søren Kierkegaard. Στον «Κατάσκοπο του Θεού» βλέπουμε μέσα από τα γραπτά του Søren Kierkegaard, την εξέλιξη της προσωπικότητας και της σκέψης του εμβληματικού Δανού διανοητή, ο οποίος άνοιξε νέους ορίζοντες στη φιλοσοφική σκέψη της Δύσης. Ο Kierkegaard χαρακτήριζει τον εαυτό του «κατάσκοπο» στην υπηρεσία της «ιδέας». Όντας ο ίδιος χριστιανός, ο Kierkegaard παρατηρεί, αναλύει, κρίνει και στηλιτεύει το θρησκευτικό κατεστημένο και την ηθική της Δανίας με «όχημα» τον απλό άνθρωπο.

Μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων των δανέζικων γραμμάτων κατά τη διάρκεια της «Χρυσής Εποχής της Δανίας» είναι και ο Jens Peter Jacobsen. Στο αριστουργηματικό «Πανούκλα στο Μπέργκαμο» ο Jens Peter Jacobsen ορμώμενος από την επέλαση του «Μαύρου Θανάτου» στην ιταλική πόλη, πραγματεύεται το φόβο, την καχυποψία, το μίσος και τα κατώτερα συναισθήματα του ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Η πρόζα του πρωτεργάτη της νεότερης δανέζικης λογοτεχνίας απεικονίζει με μοναδική ακρίβεια το ανατριχιαστικό περιβάλλον του καταδικασμένου Μπέργκαμο και το υπαρξιακό αδιέξοδο των κατοίκων.

Συνεχίζουμε με το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Karen Blixen, «Πέρα από την Αφρική». Η πολυβραβευμένη Δανή συγγραφέας αφηγείται τις εμπειρίες της από την δεκαεπτάχρονη παραμονή της στην Κένυα. Στο «Πέρα από την Αφρική» η Karen Blixen παρουσιάζει ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο από τη ζωή και τους ανθρώπους της Κένυας κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας έχοντας ως άξονα τις δικές της εμπειρίες στη χώρα της Αφρικής. Το έργο της Karen Blixen μεταφέρθηκε με επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Sydney Pollack με πρωταγωνιστές τη Meryl Streep και τον Robert Redford. Η ομώνυμη ταινία προτάθηκε για 12 βραβεία Όσκαρ και κέρδισε τα 7.

books-around-the-world-dania

Μεγάλη παρακαταθήκη στη δανέζικη λογοτεχνία του 20ου αιώνα άφησε και η Tove Ditlevsen. Η διάσημη Δανή συγγραφέας έγραψε πολλά βραβευμένα έργα αντλώντας έμπνευση από τα δικά της παιδικά χρόνια. Η γυναικεία ταυτότητα, η μνήμη και η απώλεια της παιδικής αθωότητας χαρακτηρίζουν το σύνολο της πλούσιας βιβλιογραφίας της. Στην «Τριλογία της Κοπεγχάγης» η Tove Ditlevsen μιλά για την πραγματική αξία της αγάπης, της φιλίας και της τέχνης. Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας βλέπουμε το βαθύτατα συγκινητικό ταξίδι μιας νεαρής γυναίκας που παλεύει να ζήσει με τους δικούς της όρους σε έναν αφιλόξενο κόσμο.

Από τα πιο επιτυχημένα δανέζικα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών είναι «Οι εραστές της Σιένα» της Anne Fortier. Στο δεύτερο μυθιστόρημα της Δανής συγγραφέως παρακολουθούμε ένα συναρπαστικό «κυνήγι θησαυρού» με φόντο τη μαγευτική ιταλική πόλη. Η ηρωίδα Juliet Jacobs ταξιδεύει στην Ιταλία όπου θα ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από την οικογενειακή της κληρονομιά αλλά και όσα τη συνδέουν με τους διασημότερους σαιξπηρικούς ήρωες, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Μέσα από μια πλοκή γεμάτη ανατροπές, μυστήριο και δράση, η Anne Fortier ενώνει με μαεστρία το παρελθόν με το παρόν, αποτίνοντας έναν ξεχωριστό φόρο τιμής στο έργο του William Shakespeare.

Φυσικά μιας και μιλάμε για δανέζικη λογοτεχνία δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην κατηγορία του crime fiction. «Ο καστανάνθρωπος» του διεθνώς αναγνωρισμένου Søren Sveistrup, συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα του nordic noir ενώ τεράστια επιτυχία έχει σημειώσει και η ομώνυμη σειρά στο Netflix. «Ο καστανάνθρωπος» μας μεταφέρει στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη η οποία τρομοκρατείται από έναν ψυχοπαθή serial killer. Κλειδί για την ταυτότητα και το κίνητρο του δολοφόνου είναι ο καστανάνθρωπος, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα, την οποία αφήνει σε κάθε τόπο εγκλήματος. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ που συναρπάζει τόσο με την πλοκή όσο και με τη χαρακτηριστική σκανδιναβική ατμόσφαιρα.

books-around-the-world-dania-03

Το λογοτεχνικό μας ταξίδι στην παραμυθένια σκανδιναβική χώρα έφτασε στο τέλος του. Για ακόμα περισσότερους «προορισμούς» μείνε συντονισμένος στο Public Blog. Εδώ μπορείς να δεις τα προηγούμενα άρθρα της θεματικής Books around the world και να ταξιδέψεις με ένα καλό βιβλίο!